A homlokrakodók gémszerkezetének típusai

Z-karos vagy parallel gémkonfiguráció?

A homlokrakodók „evolúciós fejlődése” során kétféle gém-konfiguráció terjedt el – az úgynevezett Z geometriájú, illetve a parallel kialakítású. Cikkünkben a két rendszer közötti különbségeket vesszük górcső alá, illetve megvizsgáljuk a variánsok előnyös, hátrányos tulajdonságait.

LiuGong Z-karos gémszerkezettelLiuGong homlokrakodó parallel gémkialakítással

Z-karos, valamint parallel gém

Rögtön az elején le kell szögeznünk: mindkét típus alkalmas a másik munkájának elvégzésére, ennek ellenére a konfiguráció helyes megválasztása segítheti a későbbi feladatok pontos és precíz teljesítését. A LiuGong homlokrakodói Z geometriájú és parallel gémkialakítással is elérhetőek, így a vásárló az új gép kiválasztása során mindenképpen szembesül az eldöntendő kérdéssel: melyiket válasszam?

Kevesen tudják, de a parallel kialakításból további két altípus bukkan fel a gépgyártó vállalatok kínálatában. Az egyik ilyen a két munkahengeres parallel, melynél az emelőkarokkal egy vonalban van a két kanálbillentő munkahenger elhelyezve (ezt alkalmazza a LiuGong is), illetve a parallel lift elrendezés, ahol egy darab, a gémemelő karok közé helyezett munkahenger gondoskodik a kanál billentéséről.

A parallel gémszerkezet előnyei

Láthatóság. A két munkahengeres parallel-szerkezet esetében a gépkezelőnek rálátása van a két emelőkar közötti részre. Ez a kialakítás a raklapmozgatás, illetve a vezetékek, kábelek, csövek elhelyezésénél kifejezetten előnyös, mivel a gépkezelőnek ilyen típusú munkálatok során fontos, hogy rálásson a gép középvonala előtti munkaterületre. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy hagyományos rakodókanál használata esetén előnyösebb, ha a kanál két szélére látunk rá takarásmentesen.

LiuGong homlokrakodó parallel gémszerkezettel

Parallelemelés. Amikor a munkaeszközt egy parallel kialakítású gémszerkezet mozgatja, a kanál vagy a raklapvillák billenési szöge az emelés során nem változik. Ez raklapemelésnél vagy olyan anyag mozgatása esetében előnyös, ahol fontos, hogy a mozgatott teher folyamatosan vízszintben maradjon.

LiuGong homlokrakodó parallel gém

A parallel gémszerkezet hátrányai

Több alkatrész. Dupla hidraulikával, illetve két pár bekötéssel a parallel gémszerkezet kétszer annyi hidraulikus alkatrésszel, csappal és tömítéssel rendelkezik, mint a Z-rendszerű változat, ezáltal több hibalehetőséget rejt magában.

LiuGong parallel gémmel

Kisebb felszakítóerő. A parallel kialakítás kisebb felszakítóerőt eredményez mint a Z konfigurációjú változat. Mivel a kanál bezárását eredményező olajnyomás a kanálbillentő munkahenger dugattyújának szár felőli – így kisebb felületet eredményező – oldalára hat, ezért a Z-karos rendszerrel megegyező felszakítóerő eléréséhez nagyobb nyomás szükséges.

A Z-konfiguráció előnyei

A Z-rendszerű gémszerkezet óriási előnye a nagyobb felszakító erő. Ráadásul mindezt egyszerűbb, kevesebb alkatrészt igénylő kialakítás mellett teszi. Az olajnyomás itt a munkahenger dugattyújának nagyobb felületére hat, ebből következően nagyobb erőkifejtésre képes. Így az olyan munkáknál, ahol nehéz vagy kemény anyaggal dolgozik a gépkezelő, ez a kivitel jobb választás lehet.

LiuGong homlokrakodó Z-karos gémszerkezettel

A Z-rendszerű gémszerkezet hátrányai

Láthatóság. A Z-rendszerű gémszerkezettel ellátott homlokrakodók esetében a gépkezelő nem lát rá a kanál középvonalára, ezért az eszközhasználat nehézkessé válhat. (Ellenben csakúgy, mint a parallel kialakításnál, itt is meg kell jegyeznünk, hogy a rendszer tökéletes rálátást biztosít a rakodókanál széleire, így az ilyen típusú vizualizációt igénylő feladatokhoz a Z-kialakítás az előnyösebb.)

LiuGong Z-karos gém

Villa szintezés. A villa billenése megnehezíti a nagyobb, megpakolt raklapok mozgatását.

Tévhitek

Dupla Z gém - villával

A parallel kialakítású homlokrakodókat sokszor “szerszámhordozók”-nak csúfolják, ez az állítás azonban nem feltétlenül igaz. Gyorsfelvevők és különféle eszközök csatlakoztathatóak mindkét kialakítású gémszerkezethez (kivéve a raklapvilla adaptert, ahol a rakomány szintben tartása elsőrangú követelmény). A szintén a szerszámhordozókra jellemző harmadik hidraulika kör a gyorsfelvevők rögzítő csapszegének mozgatására hivatott. Ugyanakkor ennek hiányában egy - kevés ráfordítással beépíthető - diverter szelep is elláthatja ezt a feladatot (amennyiben a használt eszköz nem igényel folyamatos folyadékáramot).

 (Fényképek: Herbszt László & Peer de Wit)

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 411 vendég és 0 tag böngészi