Mi az a brikett?
Hogyan működik a brikettáló gép?

A következő néhány sorban a brikettálás különböző formáit vesszük számba. Gondolván az oldalunkra tévedő, lelkes, ámbár információval nem rendelkező olvasókra, először azt tekintjük át, hogy mi is az a brikett. Cikkünk második részében a speciális agglomerációs (alapanyag tömörítési) eljárás lehetséges technológiai megoldásait vesszük górcső alá. Tesszük mindezt közérthetően, a laikus olvasó számára is érthető módon.

Mi az a brikett?

Kocka brikettA brikett a brikettálásnak nevezett agglomerációs eljárás során keletkező végtermék. Formája és mérete elméletileg bármilyen lehet, de a forgalomban lévő brikettáló rendszerekből kiindulva a legtöbbször az 5 centiméteres átmérőnél nagyobb kör, négyszög vagy sokszög profilú tömörítvényt nevezzük brikettnek. A gyártási folyamat célja egy tömör, nagy sűrűségű végtermék előállítása. A préselés során négyzetcentiméterenként minimum 1 tonna nyomás éri az alapanyag felületét. Ez annyit tesz, hogy a brikett 1000 bar-nál is nagyobb préselő nyomás hatására áll össze. Természetesen csak akkor, ha a hatalmas nyomás elegendő hatásidőn keresztül áll fenn. Eljárástól és alapanyagtól függően a brikett készülhet kötőanyag nélkül (általában a hidraulikus brikettáló rendszerekre jellemző), illetve kötőanyaggal (mechanikus brikettáló gépek sajátsága). A hozzáadott segédanyag szerepe az összetartás segítésén túl lehet a felület nedvesítése (kondicionálás) is. A brikett gyakorlatilag bármilyen alapanyagból készülhet, ha a szemcseméret (az aprított alapanyag-darabkák mérete) megfelelő.

felkialto1Ár-érték arányban kiemelkedő hidraulikus brikettálókfelkialto1
35, 50 és 100kg / óra kapacitásban,
KATTINTSON IDE !

Nagyobb kapacitású hidraulikus vagy mechanikus présekért ide kattintson.

 

Többek között beszélhetünk fémbrikettről, műanyagbrikettről, keményfa-brikettről, illetve agrobrikettről is. Az agrobrikett mezőgazdasági melléktermékek, különböző lágyszárú növények felhasználásával készül. A napnál is világosabb, hogy például a fémbrikett tüzelőanyagként nem alkalmazható. Általánosságban elmondható, hogy az agrobrikett fűtőértéke elmarad a keményfa-brikett fűtőértékétől, ám hamutartalma jóval magasabb annál. Éppen ezért egyes biomassza kazánokban nem alkalmazható tüzelőként.

A brikett sajátos jellemzője az alacsony nedvességtartalom, mely a préseléshez nélkülözhetetlen alapkövetelmény. Ez, valamint a brikett nagy tömörsége biztosítja a remek tüzeléstechnikai jellemzőket.

A brikettálást, brikett préselést megelőző technológiai lépések

Nélkülözhetetlen az alapanyag megfelelően kis szemcseméretének előállítása. Ez egy- vagy többlépcsős aprítással valósítható meg. A brikettálásra kész apríték szemcsefinomsága 12 mm alatt marad. A legtöbb esetben az aprítást a szárítás követi: az alapanyag nedvességtartalmát szárítórendszer (legtöbbször dobszárító vagy csőszárító) segítségével szorítják 10-15% közé. A szárítórendszereket fűteni kell, amely növeli a brikett előállításának költségét. Célszerű az üzem működése során keletkező hulladékhőt használni erre a célra. Szükség esetén ekkor kerülhet sor a kondicionálásra is.

Mi az a brikettálás?

Alapvetően a brikettálás mint agglomerációs eljárás két fő csoportját különböztetjük meg az alkalmazott technológia függvényében. Beszélhetünk csigás, valamint dugattyús brikettálóról. A dugattyús rendszerek további két csoportra bonthatóak attól függően, hogy magát a dugattyút hidraulika vagy mechanika mozgatja-e.

CF Nielsen brikettáló gép - mechanikus
A Best Machinery Kft. által forgalmazott CF Nielsen mechanikus-dugattyús brikettáló

 

A nyomócsigás eljárás során egy csiga hozza létre az alapanyag előre mozgását, valamint a kompressziót. Az alapanyag az előtömörítő csatornán (egy szűkülő keresztmetszetű, kúpos edény) át kerül beadagolásra a csiga végső szakaszába. Ezt követően az alapanyag a préscsatornába kerül. A technológia által készített végtermék könnyen felismerhető a brikettben található lyukról. A csigát a préshüvely oldaláról (a brikett irányából) egy csappal támasztják meg. A csap átmérője megegyezik a brikettben található lyuk átmérőjével.

Csigás brikettáló gép
A csigás brikettáló működése

 

A szükséges préselési nyomás csökkentése érdekében a munkafolyamat hőmérséklete a csiga köré épített külső előfűtő-fejjel növelhető. A súrlódás, valamint az alakváltozási munka hatására a hőképződés hatalmas, a brikett felszíne gyakran megég. A csigás brikettáló berendezéssel előállított brikett tonnánkénti fajlagos energiaszükséglete 80-100 kWh. Természetesen sok múlik az alapanyag kezdeti nedvességtartamán is. A csigás rendszerű brikettálóval előállított végtermék minősége elmarad a dugattyús technológia által készített agglomerátumtól, éppen ezért a Best Machinery Kft. biomassza hasznosítási üzletága ilyen rendszerű gépsort nem forgalmaz.

A dugattyús brikettáló rendszerekbe az alapanyagot közvetlenül a préscsatornába juttatjuk be. Itt egy több ütemből álló tömörítési eljárás zajlik le, melyet a préshüvelyben mozgó dugattyú végez el. Az egydugattyús rendszerek kör keresztmetszetű rúdbrikettet állítanak elő, míg a többdugattyús technológiák során változatos alakú brikett készül. A többütemű tömörítés sajátsága, hogy az egyes ütemek által létrehozott frakciók határán a brikett hosszirányára merőleges erő hatására az agglomerátum könnyen törik. A dugattyús brikettálóval előállított brikett fajlagos energiaszükséglete 30-70 kWh tonnánként.

Dugattyús brikettáló gép
A dugattyús brikettáló működése

 

Mint korábban azt említettük, a dugattyút hidraulika rendszer, vagy mechanika mozgatja. A hidraulikus brikettálók már egészen kis teljesítménytől (akár 30 kg/óra) elérhetőek. (Ne feledjük korábbi cikkünkben a méretgazdaságosságról írottakat). Mindez nem jellemző a mechanikus brikettálókra, melyek kis teljesítményben nem készülnek, de akár a brikettprésenkénti 1 tonna/óra kapacitásra is képesek lehetnek.

Cikkünk egy sorozat első részeként készült. A következő írásunkban a pelletet és a pelletgyártást vizsgáljuk meg.

 

 

A bejegyzést készítette: Blaskó Gergely (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Best Machinery Kft.
2018. március 04. vasárnap, 12:41
Tisztelt Soltész Úr,

Nettó 2,8 millió forinttól indulnak a hidraulikus brikettáló gépek kínálatunkban.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
soltesz andrás
2018. március 04. vasárnap, 12:39
szeretnék egyhez,hozzájutni,reális áron,közepes kategória.
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2018. január 31. szerda, 13:43
Tisztelt Péri,

A szalma brikettálására ideális, megfelelő gép a mechanikus brikettáló. (Ez is dugattyús, csakúgy mint a hidraulikus.)

A csigás gép egyáltalán nem javasolt a magas üzemeltetési költségekre (préscsiga kopása) való tekintettel.
Like Like Idézet
0
Péri
2018. január 31. szerda, 13:37
Üdvözletem!
Kimondottan szalma brikettálásra szeretnék egy gépet beszerezni,a kérdésem az lenne, hogy a szalmának melyik típusú gép a legmegfelelőbb? Csigás, dugattyús vagy hidraulikus?
Üdv, Péri
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2015. július 01. szerda, 13:26
Kedves Zsolt,

Inkább keresném a hiba okát a csigás brikettáló berendezés préscsigájának állapotában, mintsem a kötőanyag hiányában. A lignin - mint kötőanyag - nem tűnik csak úgy el a fából...

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Like Like Idézet
0
Kis Zsolt
2015. június 13. szombat, 13:17
Tisztelt Blaskó Gergely!

Érdeklődnék hogy önök forgalmaznak-e brikettláshoz kötőanyagot, mivel van elég sok keményfaforgácsom, és van egy csigás brikettálom is viszont nem áll össze úgy igazán, 12% a nedvességtartalma. Sajnos sokat állt kint az esőn és azt mondták hogy az eső kimosta belőle a lignint, ez igaz lehet?
Köszönettel, Zsolt
Like Like Idézet
0
Blaskó Gergely
2014. január 27. hétfő, 08:16
Tisztelt Márton! Válaszom időpontjában kizárólag munkahelyteremtő támogatást vehet igénybe egy brikettüzem létesítéséhez. Teremtett munkahelyenként 1,5-3 millió forint vissza nem térítendő pályázati pénzt igényelhet, amelyből brikettáló gépsort, technológiát is vásárolhat.

A pályázatban minimum 2 új munkahely létesítése (valamint a régi munkahelyek megtartása) a kötelező.

Az induláshoz kérem, hogy küldje meg nekünk céges adatait (előző évek mérlegei, elérhetőségek stb.), hogy érdemben tudjunk nyilatkozni az esélyeiről.

Az idei évben várható továbbá technológia és telephely fejlesztési pályázat is, ezek keretében szintén lehetőség nyílik brikettáló üzem létesítésére.

A pályázati intenzitás régiótól függően, általában 30-70%.
Like Like Idézet
0
Pikács Márton
2014. január 26. vasárnap, 19:41
tisztelt hölgyem uram szeretnék érdek lődni fa brikett gyártásához milyen pályázat lehetőségem van gépet tudjak venni lehet evvel szeret nék foglalkozni
tiszteletel
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 304 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x