8+1 megfontolandó tanács brikettáló gép vásárlása előtt

Cikkünk elsősorban azoknak a gazdáknak, jövendőbeli egyéni, illetve kisvállalkozóknak szól, akik hirtelen ötlettől vezérelve elhatározták, hogy a környékbeli lakosság tüzelőjét maguk fogják előállítani. Már csak néhány lépés választja el őket attól, hogy megvásárolják a mesés gazdagságukat megalapozó brikettáló gépet. Ön is az imént említett csoporthoz tartozik? Ebben az esetben mindenképpen olvassa el írásunkat, mely a brikettáló rendszerek gazdaságos üzemeltetésének elengedhetetlen feltételeit gyűjti csokorba. 

Így ne szállítsunk brikett alapanyagot

Így ne szállítsunk brikett alapanyagot

 

1. Eldöntöttem már, hogy milyen alapanyagot szeretnék brikettálni?

Nagyon fontos annak tisztázása, hogy milyen alapanyagot kívánunk a brikettáló gépbe táplálni. Ugyanazzal a brikettpréssel nem minden esetben tudunk lágyszárú (például energiafű, szalma) és fás szárú (például faforgács) anyagot is tömöríteni. Előbbihez a mechanikus brikettáló gépek közül érdemes választanunk, míg a fás szárú növények esetében kielégítő végeredménnyel szolgálhat egy hidraulikus brikettáló is. A hidraulikus brikettáló gépek már 30 kilogrammos óránkénti kapacitástól elérhetőek, de a mechanikus szerkezetek ennél jóval nagyobb kapacitástól indulnak. Még az óránként 200 kilogrammot gyártó mechanikus gép is ritka, mint a fehér holló. A megfelelő döntés meghozatalához segítséget nyújt a további 8 pont megfontolása.

felkialto1Ár-érték arányban kiemelkedő hidraulikus brikettálókfelkialto1
35, 50 és 100kg / óra kapacitásban,
KATTINTSON IDE !

Nagyobb kapacitású hidraulikus vagy mechanikus présekért ide kattintson.

 2. Megfelelő a kiválasztott alapanyag nedvességtartalma?

Biomassza szállításA brikettálás technológiájából fakadóan érzékeny az alapanyag nedvességtartalmára. Túl nedves, illetve túl száraz alapanyag esetén a brikett széthullik, illetve össze sem áll. Az ideális nedvességtartalom 10-14% között mozog, de semmiképpen sem több, mint 18%. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A legtöbb alapanyagot szárítani kell. (Példának okáért a légszáraz fa nedvességtartalma a helytelen tárolás következtében a 20-35%-os tartományba is felszökhet.) Ebből adódóan a brikettáló rendszerbe kell iktatnunk egy szárító berendezést. A közhiedelemmel ellentétben még a fűrészpor nedvességtartalma is csak a legritkább esetben felel meg az elvárásoknak. Legyen szó csőszárító vagy dobszárító berendezésről, egy dolog biztos: a szárító több millió forinttal növeli a beruházás költségét. Ha Ön most azon gondolkodik, hogy a plusz költség nagyságrendjének hallatán kihagyja a szárítót, akkor gondolatmenete egy másik nehézség irányába indul el.

A fűrészpor, faapríték "manuális módon" is szárítható. Az alapanyag 5-10 centiméteres rétegben egy fedett(!) jól szellőző helyen kiterítve, azt naponta átforgatva záros határidőn belül kiszárad. Ehhez a művelethez két dologra mindenképpen szükség van: szabad terület és élőmunka igénybevétele nélkül nem fog sikerülni. Általában e kettőből mindig kevés áll a rendelkezésre. Akad persze kivétel. Egy önkormányzat vezetése például - hála a közmunka programoknak - örül, ha munkaerőt vonhat be a folyamatba...

3. Megfelelő mennyiségben áll rendelkezésemre az alapanyag?

„Naponta 200-300 kilogramm fűrészport kapok a szomszédos fatelepről. Ezt brikettálva már kész is a környék legjobb tüzelője. A projektre vállalkozást alapítok, és mesésen élünk majd a befolyó jövedelemből!” Számos alkalommal halljuk az idézett mondatot. Igaz, hogy a piacon jelen vannak az óránként 30-70 kilogramm brikett előállítására alkalmas brikettáló gépek, de ekkora kapacitással a piaci alapokra helyezett beruházás csak nehezen fog megtérülni! Optimális esetben a kész brikettet 55 forintos kilónkénti áron tudjuk értékesíteni. Ez 300 kilóval számolva bruttó(!) 16.500 forintos napi árbevételt jelent. Nézzük a kiadásokat: meg kell vásárolnunk a brikettáló rendszert. A szárításra gondoltunk? Ne maradjon ki a porleválasztó sem! Ha az alapanyagot ingyen kapjuk (erre vállalkozást alapozni nem lehet!), még akkor is telephelyünkre, gazdaságunkba kell szállítani, szállíttatni azt. Persze ha a szomszédtól kapjuk, akkor ezzel nem kell számolnunk. Ellenkező esetben a tapasztalatok alapján az alapanyag gazdaságos beszállítása maximum 30-50 km-es körzetből lehetséges. Ne feledkezzünk meg a brikettáló gépsor által fogyasztott elektromos áramról sem! Tervezzünk a működés során bekövetkező természetes kopással és a kopó alkatrészek cseréjével is! Ne feledjük saját és alkalmazottunk, alkalmazottaink munkabérét sem! Mindent egybevéve még akkor is csak nagy nehézségek árán lesz rentábilis a kiskapacitású brikettáló üzlet, ha olyan egyszerű (és akár ingyen beszerzett) alapanyag brikettálását is tervezzük, mint a fűrészpor.

Persze egészen más a helyzet, ha az alapanyag, a vállalkozás, a munkaerő már adott. Egy fűrész- vagy asztalosüzem az elszívó által összegyűjtött fűrészport, faforgácsot hatékonyan brikettálhatja egy kis, automatizált brikettáló gép segítségével. Ez az elszívó rendszerbe iktatható, és gyakorlatilag önmagában, részleges felügyelet mellett alkalmas a termelésre. A vételár 1-1,5 éven belül megtérül. Önkormányzatok számára is ideális lehet a berendezés, ha a cél elsősorban nem a profit, hanem a foglalkoztatás.

4. Kereskedelmi forgalomba kívánom hozni a végterméket?

Amennyiben a válasz igen, úgy a költségek tovább emelkednek. Nélkülözhetetlen a brikett minőségének igazolása, a késztermék csomagolása (külön csomagoló gép a brikettáló rendszer végén), az alapanyag és a végtermék tárolása, valamint az adók és járulékok megfizetése.

5. A fentiek alapján mekkora az a mennyiség, amelyre üzleti vállalkozást lehet alapozni?

Kész brikett tárolásaA Best Machinery Kft. mérnökeinek egybehangzó véleménye alapján egy 150 kg óránkénti teljesítmény alatti gépnek csak rendkívül speciális esetben van létjogosultsága a honi piacon, de üzleti vállalkozást ekkora kapacitású gépre nem szabad alapoznunk. 300-500 kilogrammos óránkénti vagy e fölötti kapacitásban érdemes gondolkodnunk! Különösképpen igaz ez akkor, ha olyan alapanyag feldolgozását tervezzük, amely mechanikus brikettáló gép vagy szárító bevetését igényli.

6. Milyen távolságból érkezik az alapanyag?

Részlegesen már említettük, de érdemes külön pontot szánni e kérdésnek. Pécsett lakunk, de a Mátrából érkezne a faanyag? Kizárt, hogy üzletünk rentábilis legyen! 30-50 km-es körzeten belül kell biztosítanunk a megfelelő alapanyag-ellátmányt, ellenkező esetben a költségek az egekbe szöknek.

7. Mekkora az alapanyag „szemcsemérete”?

Ne feledjük, hogy a fűrészpor kivételével gyakorlatilag minden brikettálható biomassza alapanyag aprításra szorul. Csak az aprítás után kerülhet bele a megfelelő szemcseméretű anyag a brikettáló gépbe. Szalma esetében például bálabontóra és finomaprítóra, míg rönkfa esetében egy mobil vagy telepített aprítógépre, és egyes esetekben szintén finomaprítóra van szükségünk. Papírt brikettálnánk? Előtte egy granulátoron engedjük át az alapanyagot! Egy nagy körbála befogadására kész bálabontó nem apró szerkezet, mérete már önmagában meghatározza a gép kapacitását. (Kicsiben nem megy...)

8. Van piaca az általam gyártott brikettnek?

A beruházás előtt mérjük fel a piacot! Hány versenytárssal kell megküzdenünk? Ebben az esetben se feledkezzünk meg a szállítási, illetve raktározási költségről. Persze megint más a helyzet, ha nem főtevékenység a brikettgyártás. Egy asztalosüzem vagy önkormányzat juttatásként is kiadhatja a kész produktumot.

+1. Megvan a brikettáló rendszer helye?

Át kell gondolnunk, hogy a brikettáló rendszert hová fogjuk telepíteni. Az udvarra, illetve az eresz alá nem lehet. A számításból ne hagyjuk ki az egyes gépek közötti szállítórendszereket sem. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy az alapanyagot, illetve a végterméket száraz helyen, a visszanedvesedést meggátolva kell tárolnunk.

Mint azt 8+1 pontunkból láthatjuk, a brikettáló vállalkozás beindítása túlmutat egy brikettáló gép megvásárlásán. Fontolja meg a döntést! Ha igényt tart rá, kérje mérnökeink ingyenes segítségét. Cégünk szakemberei támogatják Önt a megfelelő döntés meghozatalában.

A bejegyzést készítette: Blaskó Gergely (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

1
Best Machinery Kft.
2023. december 17. vasárnap, 18:56
Kedves Eszter,

Amint te is érzed: nem, ehhez a felhasználáshoz nem "szabad" brikettálásban gondolkodni, hanem a kitermelt fát kell eltüzelni, adott esetben pedig a készített faaprítékot érdemes felhasználni (aprítéktüzelésű kazánban).

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
1
Vörös Eszter
2023. december 17. vasárnap, 07:01
Sziazstok, nagyon köszönöm az összefoglalást, szőke nőként pont így gondoltam, ahogy leírtátok, most már látom a realitást.
Én egy gazdaságot vettem, ahol lesznek állatok, termesztés is lesz, és egy fő alkalmazott, aki ott lakik. Van egy másfél hektáros erdő. A fűtés vízteres fatüzeléses rendszerrel megy majd.
Van ötletetek, hogy kell-e nekem gép, vagy csak simán a kitermelt fát tüzeljük el?

Köszönöm Vörös Eszter
Like Like Idézet
0
Nyulas Imre
2022. július 20. szerda, 14:57
Tisztelt Blaskó Úr! Saját farmon keletkezett taposott almos trágyát szeretnék brikettálni és tüzelőanyagként hasznosítani saját részre. Elképzelés egy gardán hajtású, mobil, homlokrakodóval etethető csigás brikettáló. Kérem, hogy véleményezze az elképzelésem és amennyiben működőképesnek találja a beszerzésben vagy legyártásában adjon tanácsot.
Like Like Idézet
0
Balog Zoltán
2021. november 21. vasárnap, 09:21
Tisztelt Blaskó Úr.
Évi 5-600 ha búzaszalmát szeretnék pelletálni saját részre. Szeretném kikérni a véleményét, hogy milyen géppel, berendezéssel tudnám ezt megvalósítani. Illetve hosszú távon ki tudom-e váltani a jelenlegi /fa-gáz/fűtésemet rentábilisan? Üdvözlettel: Balog Zoltán
Like Like Idézet
0
E. Attila
2021. június 27. vasárnap, 20:42
Jó napot. Fűrész port szeretnék brikettálni amely egy része a saját fűrészüzemből származik továbbá a kitermelt erdőkben ott marad ágak bedaralasaból származó őrlemény.. Int a fentiekben olvastam szükségem lessz szárító berendezésre mert néha az eső is éri pl a fűrész port. Továbbá nem lehet összekapcsolni a fűrész gépet a brikettálóval mert nincs hely. Külön telepen lesz elhejezve. Ezekre a körülményekre vonatkozóan szeretném bővebben kikerni a tanácsát.
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2019. november 23. szombat, 11:38
Tisztelt Borbély Úr,

Ha elolvassa a cikket, láthatja, hogy a brikettgyártás (ha a sajár munkaidejét is forintosítja) otthoni körülmények között gazdaságosan nem kivitelezhető. A legalacsonyabb árú kisüzemi hidraulikus gépek körülbelül nettó 2.000.000 forintba kerülnek.

Üdvözlettel:
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Borbély Sándor
2019. február 20. szerda, 19:48
Kis mennyiségű papír brikettálására lenne szükségünk. Saját magunknak a keletkezett papírládák granulálása után. Milyen gépet tudna ajánlani? Nem várunk hasznot, csak kezelni tudjuk a hulladékot.
Köszönettel B.Sándor
Like Like Idézet
0
Gersli Gábor
2019. január 19. szombat, 20:30
A cégem lágy szárú brikettáló gép vásárlásán gondolkodik kérem tájékoztatását, hogy milyen gépet érdemes vásárolni és foglalkoznak- e ilyen gépek eladásával. Köszönöm
Like Like Idézet
1
BARTEK JÁNOS
2018. szeptember 19. szerda, 11:20
Faszénpor brikettálására keresünk technológiát amely korszerű,arra alklamas,kapacitása ideális.
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2018. augusztus 27. hétfő, 16:48
Tisztelt Vaida Úr,

Ön nyilván a csigás brikettáló gépekre gondol, melyek egy elavult technológia maradványai. Ezek esetében sem a hőtől áll össze az anyag, hanem az "eltérő emelkedésű" csiga végzi a préselést. Bővebben olvashat a brikettálás technológiai lépéseiről a blogunkban.
( https://bestmachinery.hu/mi-az-a-brikett-hogyan-mukodik-a-brikettalo-gep )

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Vaida Robert
2018. augusztus 27. hétfő, 16:14
Hello egy kérdés láttam egy brichetalo gépet
ami a gazda elmondasa szerint nem a nagy nyomastol al ősze hanem a fűtőszál alitja ősze a brichetet egy normális kb 5 mm vastagságú lemezből lehetet a csiga.A kérdés az hogy hány C° kelll ahoz hogy ősze álljon és hany tona \ négyzetcenti. Köszönöm
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2018. február 19. hétfő, 11:05
Tisztelt Tóth Úr,

Ilyen pici szárító nem létezik! Minimum egy nagyságrenddel nagyobban kell gondolkodnia, ha szárítani szükséges (erről szól a cikk is.)

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Tóth Levente
2018. február 18. vasárnap, 22:13
Jó napot.
Fűrész por szárító iránt érdeklődőm
50kg/ óra kapacitású érdekelne engem.
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2018. január 08. hétfő, 18:45
Tisztelt Varga Úr,

Igen, foglalkozunk szénbrikettáló gépekkel, kérem, küldje meg céges adatait és telefonszámát a blasko.gergely(kukac) bestmachinery.hu email címre.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Varga Zoltan
2018. január 08. hétfő, 18:41
Tiszteletem
Az en cegem szenbrikettalo gepet keres
Tudnak e ebben segiteni?
Koszonom.
Like Like Idézet
1
demeter Jenő
2017. augusztus 22. kedd, 21:26
Tiszteletem
Van egy kis asztalos mühelyem és sok a száraz fürészpor , napi kb 30 -70 kg között
a fürészport nem tudom eltüzelni viszont, ha összepréselem akkor tudnám hasznosítani.
Lenne egy kis teljesítményű brikettáló gép esetleg amit tud ajánlani nekem?
tisztelettel D.Jenő
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2016. június 08. szerda, 18:55
Tisztelt CF!

A nedves alapanyag miatt szárítás szükséges. Szárító üzemeltetése minimum 3 műszakos munkarend és minimum 500-600 kg/óra (száraz alapanyagra vetítve!) mellett rentábilis. Tehát a napi több mázsa sajnos nagyon kevés.

Egyébként a szárítási igény miatt nagyságrendileg 50 millió forintos beruházási költséggel lehet kalkulálni.
Like Like Idézet
0
CF
2016. június 08. szerda, 15:08
Üdvözlet!
Mennyibe kerülne nettóban a gépár, ha az erdészetünkből alkalmilag kikerülő vegyes faágat, és kérget összeaprítanánk (átmérője 5 cm alatti, nedves) és azt brikketálnánk, napi átlagban több mázsa alapanyagról van szó, majd utána kereskedelmi forgalomba hoznánk, kiegészítő tevékenységként. Mostanában van-e erre pályázati lehetőség?
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2016. február 11. csütörtök, 09:20
Kedves Zsolt,

- A finomaprító berendezés óránkénti kapacitása meghaladja a kis brikettálók teljesítményét, így azt folyamatosan üzemeltetni nem kell.
- A brikettálók fogyasztása függ azok méretétől, de az áramfelvétel sosem maximális. (Az 5,5 kW-os főmotorral szerelt Falach 50 - 50 kg/h kapacitással - nagyságrendileg 4 kW-ot fogyaszt óránként.)
- A garancia 1 év.
- Lízing lehetőséget biztosítunk. (És pályázatíróink is segítenek, amennyiben elérhető nyitott pályázat.)
Like Like Idézet
0
Toldi Zsolt
2016. február 02. kedd, 13:50
Menyibe kerül az áram fogyás 15kw előaprító,és brikettálás esetén,ha a brikettet mondjuk 45ft
/kg áron el lehet adni.Lehet e lizingelni a gépeket,mennyi a garancia a gépekre.üdv.Zsolti
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2016. február 01. hétfő, 10:01
Tisztelt Toldi Úr!

Köszönjük érdeklődését.

Amennyiben a száraz tényleg száraz (15% nedvességtartalom alatti, illetve a kéregtartalom nem túl magas, úgy könnyen brikettálható az alapanyag, de csak további finomaprítás után.

Nem beszélt a kapacitásról, de önmagában csak erre vállalkozást alapítani az Ön esetében (feltételezve, hogy a kapacitás alacsony) nem reális, de kiegészítő tevékenységként érdemes lehet belevágni.

50 kg/órás kapacitás mellett finomaprítóval nagyságrendileg nettó 4-5 millió forint a beruházási igény, míg 100 kg/óra kapacitás esetében 7-7,5 millió forint.

A 3x25 amper nem elég. (A finomaprító minimum 15 kW-os motorral, a brikettáló minimum 5,5 kW-os motorral szerelt.)

Üdvözlettel:
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Toldi Zsolt
2016. február 01. hétfő, 09:48
Jó napot ,érdeklődni szeretnék,hogy ágaprítással foglalkozok,lenne száraz apríték,és ennek a brikettálásán gondolkozom,a tároló ami 3x90 m3 es mellett van egy 240 nm üres csarnokom amiben el tudnám képzelni a briketálást.önnök mit tudnának ajánlani,érdemes e ezzel foglalkoznom, tudnék e erre vállalkozást építeni,ami el tartaná családomat.rendelkezésre álló áram jelen pilanatban 3x25 amperIdézet - Best Machinery Kft.:
Tisztelt Dömötör Úr!

Ez attól függ, hogy naponta hány kilogramm,illetve hány tonna alapanyag áll a rendelkezésére. Egyébiránt több mint valószínű, hogy sehogy sem lehet rentábilis a beruházása. A pelletálás még a brikettálásnál is költségigényesebb folyamat, és a pelletáló rendszerek is drágábbak, mint egy brikettáló gép.
Like Like Idézet
0
Szabó Máté
2016. január 04. hétfő, 14:47
Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy mi a fajsúlya puhafa (nyár) fűrészpornak, valamint a nedvességtartalmát milyen körülmények között tudom megméretni?
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2016. január 04. hétfő, 10:47
Tisztelt Péter Miklós Úr!

A Falach 35 vagy 50 típusjelű, 35, illetve 50 kg / óra kapacitású gépét ajánljuk Önnek.

A cikk közepén megtalálja a gép elérhetőségét.
(Kattintható hivatkozás.)

Üdvözlettel:
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
péter miklós
2015. december 31. csütörtök, 00:13
saját fütésre szeretnék brikettálót.fűrészpor és gyaluforgács áll rendelkezésemre milyen gépet válasszak?
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2015. február 11. szerda, 11:29
Tisztelt Herke Úr,

Mivel az alapanyag nedves és feldolgozása is több lépcsőt igényel míg brikettálásra kerülhet, ezért ezt a projektet (brikettgyártás az említett alapanyagból) csak "nagyban" (minimálisan 500 kg/h kapacitás mellett) érdemes elkezdeni.
Like Like Idézet
0
Herke János
2015. február 11. szerda, 11:16
Üdvözlöm Herke János vagyok!
Jelenleg "tesztüzemben" működöm, egy magyar holdon ültetek energia fűzet. Kb 5-6e tőt.Két éves anyanövényeim nem tűnnek rossznak.Első évben teljesen visszavágtam őket, most átlagban 4-5 méter magasak és 5-6 cm átmérőjűek (nem kerületűek).Kérdésem a következő lenne volt e már tapasztalatuk ezzel a fajtával? (salix alba).Tapasztalatok szerint 100t/ha hozamot elérhet 2 éves vágási ciklusokban.Sajnos én csak fokozatosan tudok fejlődni. Elképzelésem a következő: Az első időszakban(3 év) Elszeretném érni a 3 hektáros telepítést, amit 2 éves forgóban vágnék. Beszállítási költség minimális lenne mert a kertem végén vannak a földjeim, a zagyva árterében.Lelkes amatőr vagyok aki lát ebben üzleti potenciát, kérném a véleményüket, hogy mennyire életképes az ötlet.
Köszönettel:
Herke János
Like Like Idézet
2
Blaskó Gergely
2013. május 23. csütörtök, 09:49
Tisztelt Bencsik Úr!

Ha az évi 15 tonnás mennyiséget csak 200 munkanappal osztjuk el, akkor az napi 75 kilogramm. Sajnos ennyi alapanyaggal érdemben nem lehet a brikettálásra / pelletálásra gondolni.

A projekthez kellene egy kis kapacitású brikettáló gép mellett egy aprítógép is. Ezek együttesen sok millió forintos vételára minden bizonnyal sosem térülne meg.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Bencsik Norbert
2013. május 23. csütörtök, 09:23
Az előző hozzászólásomban tévesen írtam meg a rendelkezésre álló alapanyag mennyiségét, helyesbítve 10-15 t/év.

Bencsik Norbert
Like Like Idézet
0
Bencsik Norbert
2013. május 22. szerda, 19:33
Cégünk mezõgazdasági növénytermesztéssel foglalkozik. Szeretnénk a termelés folyamán keletkezett, pl. a szárítóüzemünkben keletkezett mellékterméket brikettálni, évi szinten kb. 100 t melléktermék keletkezik. Valamint kiegészítenénk még különbözõ szármaradványokkal is. Mindez helyben lenne, megfelelõ zárt térrel rendelkezünk. Segítségét kérném, hogy nálunk megérné-e vásárolni egy brikettáló gépet.

Köszönettel: Bencsik Norbert
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2013. január 20. vasárnap, 17:26
Tisztelt Dömötör Úr!

Ez attól függ, hogy naponta hány kilogramm,illetve hány tonna alapanyag áll a rendelkezésére. Egyébiránt több mint valószínű, hogy sehogy sem lehet rentábilis a beruházása. A pelletálás még a brikettálásnál is költségigényesebb folyamat, és a pelletáló rendszerek is drágábbak, mint egy brikettáló gép.
Like Like Idézet
2
dömötör lajos
2013. január 18. péntek, 19:44
csak sajátrészre szeretnék perletett késziteni mijen tipusu gépet kelene vásárolnom
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 290 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x