Bútorok asztalos szemmel

Egy partnerünk írása a faanyag "nemesebb" felhasználásáról

Kifogás érkezett hozzánk, mely szerint mi folyamatosan a fa aprításáról és eltüzeléséről beszélünk. Jöjjön most egy másik nézőpont. Az írás teljesen új tulajdonságokkal ruházza fel a bútorokat és egyszerre a vásárlót is - remélve - új információkkal látja el, egyszersmind segíti a döntésében. Az teljesen világos: ha tartós, évszázadokra szóló darabra vágyunk, akkor a választás a tömör fa.

 

Nagyanyáink bútoraikat generációkon át örökölték, örökítették. Átvészeltek tucatnál is több költözést, háborút és sok-sok megpróbáltatást. A technika fejlődése, valamint az anyagok megújulása, továbba az úgynevezett fogyasztói társadalom létrejötte nagyban befolyásolta a bútoripari termékek anyagát és egyben minőségét is. A forgácslapot - ahogy a neve is mutatja - faipari hulladékból állítják elő keverve egy kis műgyantával, majd ezt eleinte furnérozták, később a műanyagok terjedésével létrejött a mai bútorlap. Szabvány szerint 18 mm vastagságú.

Joggal kérdezhetjük - akkor miért hajlik meg a tv súlya alatt? Egy-két cég bevállalta a tömegbútorok gyártását, ők látják el a multikat a saját gyártású, egyetlen jó tulajdonsággal rendelkező (olcsó) - bútornak csak nagy jóindulattal nevezhető - 9-15 mm vastag anyagból gyártott, gyenge minőségű tömegcikkekkel. Persze. A fa sokaknak megfizethetetlen, de mint fentebb említettem, van alternatíva. A szabványos bútorlap stabil és a tömegcikkekhez képest időtálló. És ami fontos: még olcsó is lehet. De akkor miért dolgozik az asztalos drágábban mint a tömegcikket áruló bútorbolt? Először is az asztalos minőségi anyagokat használ, ami a későbbiekben a vásárló, megrendelő érdekeit szolgálja. Másodsorban ne feledjük, a kész bútor akkora amekkorára gyártották, ellenben az asztalos méretre készíti a bútort, tehát biztos hogy nagyobb lesz az adott darab mint a kereskedelemben kapható - sokszor megalkuvásokkal teli - vásárolt darab, amiből csak kisebbet vehetünk mint ami beférne az adott helyre. Ezeket a bútorokat is a végtelenségig lehet díszíteni. Az ajtókat marással, üveggel - tükörrel, furnérozott betéttel láthatjuk el. A különböző vasalatok is színt vihetnek a bútorokba. Le - felnyílós, gázrugós megoldások teszik kényelmesebbé, használhatóbbá.

Persze az asztalosmunkák során is keletkezik fahulladék. Végtére is oda jutunk, ahonnan elindultunk: brikettáljunk, pelletáljunk!

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 288 vendég és 0 tag böngészi