A telepített aprítógépek típusai

Telepített aprítógépek alatt a villamos motorral meghajtott, a bemenő anyag méretét csökkentő, fizikai megjelenési formáját nagymértékben megváltoztató technológiai berendezéseket értjük. A telepített aprítógépeken belül lényegében két nagy csoportot különíthetünk el. A shreddereket, illetve a finomaprítókat.

Többtengelyes aprítógép

Shredderek

A shredderek a darálandó anyag térfogatcsökkentését, bizonyos gépek a megfelelő méretre történő aprítását végzik. A shredderek alcsoportján belül megkülönböztetünk egy- illetve többtengelyes aprítógépeket.

Egytengelyes telepített aprítógépAz egytengelyes aprítógépekben egy forgó, késekkel szerelt rotor végzi el úgy az aprítási feladatot, hogy egy hidraulika által mozgatott úgynevezett „kos” szorítja a rotorhoz a feldolgozandó anyagot. A berendezések kapacitása 30-3000 kg között lehet óránként, természetesen mindez a gép méretétől függően. A gép belsejében, a forgó rotor alatt egy perforált rosta helyezkedik el, amelynek az a szerepe, hogy a gépből csak a megfelelő méretű anyag kerüljön kitárolásra. A forgó rotor addig aprítja, szaggatja az anyagot, amíg az át nem fér a rosta lyukain. Ezek a berendezések alkalmasak különböző fahulladékok, lágy és kemény műanyag hulladékok, papír és karton hulladékok, üvegszálas anyagok és a könnyebb elektronikai hulladékok, valamint kórházi és veszélyes hulladékok feldolgozására. A megfelelő aprító kiválasztásához minden esetben figyelembe kell venni a beadagoló garatméretet, a megfelelő motorteljesítményt, illetve a rotoron elhelyezkedő kések számát.

A két- vagy többtengelyes aprítógépek segítségével gyakorlatilag bármilyen manapság keletkező hulladékfajta feldolgozható. A berendezés működésének lényege, hogy két egymással párhuzamos, ám egymással lassú fordulatszámon szembe forgó rotoron elhelyezkedő kések gyakorlatilag szakítják, tépik, elnyüvik az aprítandó anyagot. A berendezések a csomagolási papír vagy műanyag hulladékoktól (könnyű anyagok) a keményebb fa és műanyag hulladékokon (közepes keménységű anyagok) át, egészen a gumihulladékokat és akár egy komplett autót képesek leaprítani. Az aprítandó anyagok függvényében tehát megkülönböztetünk kis-, közepes-, és nagyméretű kéttengelyes shreddereket. Teljesítményük 200kg/h-tól egészen akár a 10-30 t/h-s kapacitásig terjedhetnek.

Többtengelyes aprítógép

Az aprított anyag mérete egy lépésben nem szabályozható pontosan (ellentétben az egytengelyes shredderekkel), ugyanis a tengelyek alatt nem található rosta. Amennyiben pontos méretű kimenőanyag-frakciót szeretnék, úgy a kitárolást követően egy rostát kell alkalmaznunk. Azt a méretű anyagot, amely nem esik át a rostán, vissza lehet vezetni az input oldalra. A feldolgozható anyagok tárháza gyakorlatilag végtelen, azonban minden egyes hulladékfajtához megfelelő motorteljesítményt, fordulatszámot, rotorhosszúságot, késszámot és késvastagságot kell meghatározni.

A három vagy négytengelyes aprítók abban különböznek a kéttengelyes shredderektől, hogy ugyanakkora vágószélesség mellett megnövekedett teljesítményt biztosítanak. (több kés, több vágófelület) Léteznek olyan három- vagy négytengelyes speciális shredderek, ahol az egytengelyes shredderekhez hasonlóan egy rosta található a forgó rotorok alatt. Ezen rosta szerepe ugyanaz, mint az egytengelyes shreddereknél. Viszonylag pontos szemcseméret érhető el ezekkel a speciális gépekkel. Teljesítményük természetesen kisebb, mint a rosta nélküli változatokénak.

Finomaprítók

A finomaprító berendezések a fent említett berendezések, vagy az erdészeti faaprítók segítségével megfelelő méretűre előaprított hulladékok, illetve nyersanyagok egészen apró méretre történő darálást végzik. Ezen csoporton belül is megkülönböztetjük a granulátorokat, illetve a kalapácsos malmokat.

Kalapácsos malom

A granuláló berendezéseket többnyire a műanyagiparban használják, hogy 10mm-nél kisebb szemcseméretű, és teljesen homogén anyagot kapjanak. A gyorsan forgó késes rotor az ellenkések, valamint az apró lyukméretű rosták segítségével darálja le az anyagot. Az így keletkezett végtermék már alkalmas a műanyaggyártásban alapanyagként történő felhasználásra.

Kalapácsos malomA kalapácsos malmokat elsősorban fahulladékok aprítására használják. Ezekben a berendezésekben több tengelyre felfűzött, ám szabadon lengő kalapács végzi az aprítást. A kalapácsok igen nagy sebességgel mozognak. A berendezésbe bekerülő anyagot addig őrlik, amíg az a 2-10 mm lyukátmérőjű rostán át nem hullik. Az így keletkezett durva, vagy éppen finom fűrészpor a pellet, valamint brikettgyártás alapanyaga is lehet. A kalapácsos malmokat széles körben alkalmazzák ezen technológiákban.

Cikkünk folytatódik. A 2. részben a mobil faaprító berendezéseket vesszük górcső alá.

A bejegyzést készítette Varga Péter és Blaskó Gergely (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Mondandója másra is tartozik?

Írja meg nyilvános kérdését, véleményét. Kérjük, az alább található űrlapot töltse ki! Hozzászólása azonnal megjelenik oldalunkon. Fenntartjuk a jogot, hogy a sértő, trágár és obszcén megjegyzéseket töröljük rendszerünkből.

Görgessen lentebb, és tekintse meg, hogy mit mondanak mások az olvasott témával kapcsolatban.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 262 vendég és 0 tag böngészi