Az úttörő ALLU talajstabilizációs technológia magyar bevetésre kész!

Átadásra került a Magyarországon mindeddig ismeretlen, de a világ számos pontján már évek óta bizonyító talajstabilizációs technológia első hazai egysége. Az ALLU Finland Oy. által gyártott berendezés részegységeit egy 36 tonnás LiuGong lánctalpas kotrógéphez csatlakoztatva helyeztük üzembe. A finn-kínai páros a Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. tulajdonában kezeli majd az ingoványos talajt. A beruházás Európai Uniós támogatás segítségével valósulhatott meg.

 ALLU és LiuGong kotró

 

De mitől is olyan különleges a technológia? A speciális tömegstabilizációs eljárás során a kotrógép gémszerkezetére erősített – több mint 5 méter hosszú – mélykeverő, talajfúró adapter speciális kötőanyagot juttat a föld mélyébe, ezzel megszilárdítva az ingoványos, nedves, laza szerkezetű talajt. Az ALLU PMX Power Mixer adapter több méretben is elérhető. Magyarországon az egyik legnagyobb változatot csatolták a LiuGong 936LC lánctalpas kotrógéphez. A szerkezet önsúlya 2,5 tonna, és egy toldalék csatolásával 7 méter hosszúságúra bővíthető.

Allu_talajstabilizációs eljárás

A mélykeverőt a PF 7+7 típusjelű, önjáró kötőanyag-adagoló táplálja a speciális anyagkeverékkel. A lánctalpakon közlekedő piros monstrumot egy 99 Le teljesítményű Perkins motor hajtja. Önsúlya 13,5 tonna. Tartályaiba 14 m3 száraz anyagkeverék tölthető, melyet egy maximum 8 bar nyomásra képes kompresszor juttat a talajba. A gép legnagyobb teljesítményének kiaknázása mellett másodpercenként 5 kg por fecskendezhető a célterületre.

A módszer a hagyományos talajcserés vagy cölöpöző eljárásokhoz képest rendkívül gyors és költséghatékony megoldást kínál a mérnökök számára. Az eljárás további két előnye, hogy akár a gyalogszerrel vagy hagyományos járművekkel megközelíthetetlen, kizárólag lánctalpas munkagépekkel elérhető területek megszilárdítására is alkalmas, továbbá a segítségével lehetőség nyílik a szennyezett talaj helyszíni, azaz in-situ kezelésére is.

ALLU talajstabilizáció

Ebben az esetben a kártékony külső anyag elzárásra kerül a környezettől, ezzel előzve meg a szennyeződés további terjedését.
Mint azt cikkünk elején említettük, a technológia a világ számos országában bizonyított már. Az eljárás első bevetésére 1997-ben, Helsinki mellett került sor. Kivikko 12 hektáron elterülő – építésre teljességgel alkalmatlan – mocsaras, lápos területeinek egy részét stabilizálták és töltötték fel 3 méteres mélységig. Az így nyert platformok stabil építési alapként szolgáltak a későbbi beruházások számára.

ALLU és LiuGong kotrógép

Nézze meg videón is!

 

A cikket írta: Blaskó Gergely (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Best Machinery Kft.
2013. október 01. kedd, 21:17
Irén, köszönjük a biztató szavakat!
Like Like Idézet
0
Szentesi Jozsefné
2013. április 07. vasárnap, 14:13
Hello,nagyon jo ez a gép!Végre itt az ujj technika!Ezt nagyon jol lehet hasznositani ugy gondolom.Szeretnék vele dolgozni,hogy tovább adhassam a tapasztalataimat a fiatalságnak. . ..üdv.Irén
Like Like Idézet
1
Best Machinery Kft.
2013. április 06. szombat, 20:19
Szia Anti!

Hogy a viharba ne lenne! Már mi is tűkön ülünk. Az első bevetés egy szigorúan védett üzem területén lesz, ott igen-igen valószínű, hogy nem engednek videózni. Utána viszont miénk a terep :)
Like Like Idézet
1
Anti
2013. április 06. szombat, 15:28
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni lesz e valami „éles bevetés” videó a technikával? Nagyon kíváncsi vagyok hogy üzemel élesben.
Anti
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2013. április 05. péntek, 18:15
Kedves Tibor,

Úgy tudjuk, hogy a cég (és ezzel együtt a technológia) most egy darabig be van táblázva, de mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a Gradex Mérnöki és Tanácsadó Kft.-vel. Bár addigra úgyis kiszárad a felázott, laza talaj. (Csak jönne már egy kicsit szárazabb idő...)
Like Like Idézet
2
KÁLMÁN TIBOR
2013. április 05. péntek, 13:20
csarnok építéshez talaj munkát végeznénk a pécsi honza kft meg bízásábol.de az időjárás meg akadályozza mivell a sok csapadék feláztatta atalajt.a videon látható eljárással lehet,hogy elöréb jutnánk mi is a munkával.ezért gondoltam,hogy az út és mély építő kft nek ahol én dolgozom illetve a fő kivitelező cég tudomására hozni e tecnikát talán élnének a lehetőséggel.vagy a közel jővőben ha hasonló helyzetbe kerülnének más alkalommal talán felkeltené a figyelmüket.
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 348 vendég és 0 tag böngészi