Problémák a brikettgyártás során - szennyezett alapanyag

A préshüvely és a behordó csiga fokozott kopása

Néhány héttel ezelőtt a brikettálással (is) foglalkozó biomassza hasznosítási aloldalunk fórum rovatába érkezett egy érdekes felvetés. Az érdeklődő azért írt nekünk, mert sorozatos problémákkal szembesült egy meg nem nevezett helyen vásárolt, ismeretlen típusú brikettáló rendszer kapcsán. Talán jobb is, hogy nem írt márkát a látogató, mert az általa felvetett problémák - amennyire kiderül a leírtakból - gyakorlatilag bármilyen típusú berendezéssel előfordulhattak volna.

De miről is van szó. A hozzászóló Úr - amennyiben a Károly név a keresztnevére utal - arra panaszkodott, hogy a brikettáló berendezés egyes alkatrészeit túl sűrűn kell cserélni. Az említett préshüvely 300 üzemóra alatt történő meghibásodása valóban túl korainak tűnik.

Ennek ellenére egyes esetekben jogos lehet a konkurens gyártó felvetése, mely szerint a préshüvely kopása nem a garancia hatálya alá tartozó probléma. Számos ügyfél fordul hozzánk úgy, hogy még maguk sincsenek tisztában a brikettálandó alapanyag minden tulajdonságával. Büszkén állíthatjuk, hogy a fentebb leírt problémák kiküszöbölése érdekében mi minden esetben felmérjük a kiindulási anyagot. Sőt. Egyes esetekben laborvizsgálatra küldjük azt.

A brikettáló gyilkosa - kéreg, homok

Egy ügyfelünk asztalosüzemi hulladékot, valamint kérges faaprítékot kívánt brikettálni. Az anyagot egy olyan fedett, fallal nem, mindössze tetővel rendelkező tárolóban raktározta, ahol a földön - szó szerint a földön - feküdt a faanyag. Már maga az alapanyag gyanús volt számunkra. A fakéreg nem ideális brikettáláshoz. Megspékelve egy kis homokos földdel, biztos és egyenes út vezet a brikettáló gép egyes alkatrészeinek kimúlásához.

Mintát vettünk a keverékből, és laboratóriumi elemzésre küldtük azt. Kiderült, hogy szilícium, vas és kalcium tekintetében is jóval az átlagos mennyiség felett tartalmazott az alapanyag. Amennyiben a keverék változatlan formában brikettálásra került volna, úgy minden bizonnyal a brikettáló préshüvelyének, valamint szorító hüvelyének korai kopásához vezetett volna. Igen, akár 300 üzemóra alatt.

Ön, kedves olvasó, mielőtt brikettálásra adja a fejét, kérjük, beszéljen egy szakértővel, aki segít annak érdekében, hogy Ön ne járjon úgy, mint fórumos hozzászólónk.

Kiegészítés: természetesen a fentebb leírtak pelletáló gépek esetében is megállják a helyüket annyi különbséggel, hogy szennyezett alapanyag pelletálása során a matrica és a görgők kopnak el idejekorán.

A bejegyzést készítette: Blaskó Gergely (A szerzőről)

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 274 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x