A pellet ára

Nyugat-európai fapellet-piaci körkép

A brit EnAgri Bioenergy Weekly hetilap minden számában közzéteszi az ömlesztett és zsákolt fapellet árát. A magazin zsurnalisztái a svéd, a német, az osztrák, az olasz és a brit piacot veszik górcső alá. Ezek az adatok csekély előfizetési díj ellenében bárki számára hozzáférhetőek. Az újság különösen ajánlott azoknak, akik a bioenergia-piac árváltozásait, valamint a szakma újdonságait kívánják nyomon követni. Cikkünk azon beruházók számára nyújt iránymutatást, akik a nemzetközi pelletpiacra kívánnak kilépni portékájukkal. Jelen írás a magyarországi helyzettel és árakkal nem foglalkozik. Talán az árak tanulmányozásánál is fontosabb azt tudatosítaniuk a pelletgyártás magyar szereplőinek, hogy Nyugat-Európában kizárólag a tökéletes minőségű, ENPlus-A1 pelletre van igény. Ennek előállítása csúcsminőségű gépsort és első osztályú alapanyagot igényel.

ENPlus A1 pellet

Amennyiben lehet hinni a nemrégiben megjelent lapszám adatainak, az ENPlus-A1 szabványnak megfelelő ömlesztett pellet az Egyesült Királyságban a 2013-as év kora nyári időszakában tonnánként átlagosan 73.000 forintba került. Ezzel az ország Nyugat-Európa egyik legnyomottabb árú pelletpiacát tudhatja magáénak.

Az európai ENplus-A1 fapellet-gyártók és szállítók már jó ideje azt az álláspontot képviselik, mely szerint az árak európai szintű kiegyenlítésére lenne szükség. Az alábbi nemzetközi összehasonlítás jól mutatja, hogy mely hajtóerők húzódnak meg a háttérben.

Pellet big bag zsák

Németország

A fapellet átlagára 2012/2013 telén tonnánként 272 euróra emelkedett, de ahogyan ez általában lenni szokott, 2013 nyarára egy hangyányit csökkent. Így a fapellett ára 2013 júniusában 265 eurón állt. Az árak évről-évre nagyjából 18%-kal emelkednek. Ennek alapján a pellet ára a következő időszakban akár tonnánként 320 euróra is felszökhet. Lehetséges, hogy nem drágul ilyen mértékben, de valószínűsíthető, hogy a szint eléri majd a tonnánkénti 290 eurót.

Az aktuális árfolyamok tekintetében tavaly télen a német fapellet 88.500 forint/tonna áron tetőzött, nyáron pedig 84.300 forint/tonna volt. Az idei tél végére minden valószínűség szerint meghaladja majd a 93.000 forintot (mely 8%-nál alacsonyabb árnövekedésnek számít, összehasonlítva a korábban említett 18%-kal).

Ausztria

Bármely más európai piachoz mérten Ausztria rendelkezik a legversenyképesebb fapellet piaccal, köszönhetően sűrű erdeinek, fejlett fűrésztelepeinek, illetve az erdők közelségében fekvő fakitermelő gyárainak és a szintén közelben lévő vevőkörnek.

Az osztrák átlagár 2013 júniusában 245 euró/tonna volt. Ez az érték az évenkénti körülbelül 10%-os, illetve a májusi 2,2%-os emelkedés eredménye. Érdemes nyomon követni, miképpen emelkedik majd az ár a tavasz közeledtével. A fapellet 2012/2013 telén 251 euró/tonna szinten tetőzött. Ha a tendencia változatlan marad és a jelenlegi növekedési rátának megfelelő emelkedést tapasztalhatunk, akkor 2013/2014 telének végére a fapellet ausztriai ára elérheti a tonnánkénti 277 eurót is.

Az osztrák fapellet tonnánkénti ára az aktuális árfolyammal számolva, tavaly télen 80.000 forinton tetőzött, nyáron pedig 78.000 forintba került. Tél végére a tonnánként 88.000 forintos ár tűnik reálisnak.

pellet DIN Plusz

Svédország

A Svéd Királyságban a fapellet ára az utóbbi 4 éves periódusban egészen 2013 júniusáig meglehetősen statikusnak bizonyult.

Ennek a következő okai vannak:
1. Már a kezdetektől fogva igen magas áron kínálták a speciális tüzelőt.
2. A svéd korona drasztikusan erősödött ebben a időszakban, tehát a koronában változatlannak tekintendő árak gyakorlatilag 20%-os emelkedést jelentettek euróban vagy Forintban.

A magazin adatai szerint a svéd fapellet ára 2013 nyarán 2334 SEK volt. Ez hozzávetőlegesen átszámolva 82.000 forint/tonnát jelent. Várhatóan az átlagár idén télen eléri a 85.000 forintos tonnánkénti árat.

Olaszország

Az olasz pellet ára évente nagyjából 10%-ot emelkedett az elmúlt időszakban. Az Olaszországot ismerő pelletpiaci szakértők véleménye szerint azonban a 2013/2014-es téli időszakban még ennél is nagyobb arányú emelkedés várható, mivel az országban elégtelen a termelési kapacitás, és a beáramló import pellet sem fedezi az igényeket. Ha az egy évvel ezelőtti téli adatokhoz képest idén a minimálisnak mondható 10%-os áremelkedéssel kalkulálunk, akkor az átlagár tél végére 90.000-93.000 forint/tonna között fog alakulni.

Amerika

A fapelletet Amerikában az európainál olcsóbban kínálják. Végtére is ez a tény kordában tarthatná kontinensünk fapellet-piaci árait, de jelenleg a legtöbb amerikai fapellet termék minősége nem felel meg a végfelhasználók számára.

pelletgyár
csúcsminőségű géppark - nélkülözhetetlen a minőségi pellet előállításához

A minőség feljavítása (pelletgyártó gépsorok korszerűsítése, alapanyag körültekintőbb megválasztása) után is csak nagy volumen egyszerre történő szállítása esetén lehetne rentábilis a tengerentúli pellet európai importja. Összességében e három tényező (megfelelő pelletáló gépsor / minőségi alapanyag / nagy volumenben történő szállítás) együttállására a közeljövőben nem számíthatunk, így az sem valószínű, hogy az alacsonyabb amerikai pelletár hatást gyakorolna kontinensünk pelletpiacára.

 

A bejegyzést írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

1
Szűcs Miklós
2014. március 03. hétfő, 15:54
Mi az oka ennek gyors drágulásnak???
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 591 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x