Tippek ipari aprítógép vásárlásához - A nagy shredder cikk

Az ipari shredder nem csak egy egyszerű daráló! Következzenek most azok a legfontosabb tervezési és vásárlási szempontok, amelyek az ipari shredderek képességeit és teljesítményét meghatározzák. Mint akármelyik ember alkotta gépezetnél, itt is rengeteg tervezési tényező összhangja felelős azért, hogy a gép egy adott feladat ellátására maradéktanul megfeleljen.

A vásárló szempontjából ezzel szemben csak három alapvető kérdés szokott felmerülni:
- Mennyibe kerül?
- Alkalmas-e az aprírógép a rárótt feladat elvégzésére?
- És mennyibe kerül?

nagy shredder cikk - aprítógép kés 

Nem-nem, ne gondolja a kedves olvasó, hogy szemfüles volt! Az első kérdést nem véletlenül írtuk le kétszer. Nemsokára lerántjuk a leplet erről is, előtte azonban számos más – nem kevésbé fontos – kérdésről kell beszélnünk: a gép kapacitásától a gép méretén át a darálék/apríték szemcseméretéig meghatározandóak a paraméterek.

A shredder gyártója, illetve forgalmazója szempontjából a vevő felé intézett kérdések listája elég hosszúra nyúlhat. Ennek nagyon egyszerű oka van: a lelkiismeretes gyártó minden esetben szeretné, hogy a vevő az adott feladat elvégzésére a legalkalmasabb megoldást kapja.

felkialto1

Az aprítógépek éllovasa hazánkba is megérkezett!
3E egytengelyes, kéttengelyes, négytengelyes
shredder gépcsalád

Referenciáink: projektek, amelyekre büszkék vagyunk! Kattintson a videókért, képgalériáért

felkialto1


Így a következő tervezési szempontokat kell megvizsgálnunk egy két- vagy négytengelyes shredder esetében:

- tengelyközép távolság
- kések nyírási átfedése
- horog (ez lenne a hook) és a tengelyközép távolsága
- tengelyek fordulatszáma
- tengely hossza
- vágószekrény mérete
- késen lévő hook(hookok) magassága
- hookok kialakítása
- hookok egymástól mért távolsága
- horogspirál kialakítása
- vágás vastagsága

aprítógép gumihoz

A legtöbb felhasználó nem foglalkozik ezekkel a bonyolult kérdésekkel, egyszerűen mindent rábíz a forgalmazóra, ami nem minden esetben jó ötlet. Ezeknek a paramétereknek a megfelelő kiválasztása biztosítja a gép tökéletes mechanikai egyensúlyát. Nagy a baj, ha a forgalmazót is csak egy cél vezérel: az eladás…

Ha például úgy döntünk, hogy megváltoztatjuk a kések nyírási átfedését vagy a horgok magasságát úgy, hogy a többi paraméterhez nem nyúlunk, akkor egy tökéletes gépből eljutunk egy használhatatlan shredderig.

Nézzünk egy-két fontosabb technikai paramétert, valamint vásárlási tanácsot, tippet-trükköt:

Tengelyközép távolság

A tengelyközép távolság a két tengely vagy tengelycsoportok tengelyközepétől a másik tengely közepéig mért távolsága.

A kéttengelyes shreddereknél a tengelyközép távolság megállapítása nem okoz nehézséget, azonban nézzük meg mi a helyzet a négytengelyes gépeknél.

Ezekben az ipari aprítógépekben két felső tengely van; egy bal és egy jobb oldali felső tengely, melyeket külső tengelyeknek is hívunk. Belül ugyancsak két tengely helyezkedik el, a bal és jobb oldali alsó tengely vagy belső tengelyek. Az általános kialakítása a kettőnél többtengelyes gépeknek a V vagy U alakú tengelyelrendezés.

papír shredder kések

A fent említettekkel kapcsolatban máris felmerül egy kérdés. Hogyan adjuk meg a négytengelyes gépek tengelyközép távolságát? Sokan csak a belső tengelyek távolságára kíváncsiak, a helyes eljárás azonban, ha az összes tengely tengelyközép távolságát egyesével megadjuk.

Nézzünk egy példát: nem darálhatunk teherautó abroncsokat 20 centiméteres tengelyközép távolságon, még akkor sem, ha a vágószekrény hossza lehetővé tenné, hogy az abroncs beleférjen a darálóba. Ugyanis az abroncs átmérője miatt a gép megáll, megfullad, mert a kések közötti távolság nem teszi lehetővé, hogy az anyag akadálytalanul áthaladjon.


Szőke nő kék dobozzal - Blond woman with blue box

MOST AKTÍV videó

A politikus titkárnője shreddert kezel...

Következő videó:
kattintson a képre!

3E kéttengelyes shredder - a mindent aprító aprítógép

Következő videó:
kattintson a képre!


A hozzánk hasonló, mérnöki lelkülettel megáldott szakértők mind ugyanazokat a kérdéseket fogják feltenni a potenciális vásárlóknak:
- mit szeretne darálni?
- mennyit szeretne darálni óránként?
- milyen frakcióméretet szeretne elérni?

Ezekből a kérdésekből már könnyedén meghatározhatjuk shredderünk tengelyközép távolságát, amely minden daráló tervezésének első lépése.

Kések nyírási átfedése

A tengelyközép távolság helyes beállítása után rátérhetünk a következő fontos paraméterre, a kések nyírási átfedésére. Nyírási átfedés a két tengely középvonala és a kések túlnyúlása között mért távolság. Vegyünk egy példát ennek szemléltetésére: ha 60 centiméter tengelyközép távolságot választunk, és a horog nélküli kések sugara 30 centiméter, akkor nem lesz átfedés a kések között, nem jön létre nyírás a gépben. Az ipari shreddereknél minimum 1,25 cm nyírási átfedést alkalmazunk, így a kések kopásával is maradnia kell körülbelül 0,5cm átfedésnek, amely biztosítja a megfelelő nyíróerők létrejöttét.

kéttengelyes 3e shredder

A nyírási átfedés mértékének megállapítása a függ a feldolgozandó anyagtól és a végtermék kívánt szemcseméretétől is.

Tengelyek fordulatszáma - Lassíts le!

A legtöbb tervezőmérnök egyetért abban, hogy az alacsony fordulat–magas nyomaték a nyerő páros az ipari shreddereknél. Hogy miért? Alacsonyabb energiaráfordítás, alacsonyabb zajszint, kevesebb por, hatékonyabb működés. Továbbá segít abban is, hogy a késeken lévő hook vagy hookok könnyebben belekapjanak az aprítandó anyagba, nyírják, roncsolják azt.

3e granulátorok
Ahol fel kell venni a fordulatot: granulátorok a finomaprításhoz

Ezenkívül a gépkezelő is élvezheti munkáját: a látvány önmagáért beszél: ahogyan a gép elnyeli és darabokra nyírja a különböző tárgyakat. Mit jelent az alacsony fordulatszám? A legtöbb shredder körülbelül 10 és 50 fordulat per perc tengelyfordulat sebességen operál.

Horog (hook) és a tengelyközép távolsága

Ez az a paraméter, amelyről a legtöbb gyártó még csak nem is hallott, pedig ez az egyik legfontosabb tervezési szempont. Az angol squeeze distance -nek hívja. Gyakorlatilag az a rés, amelyen az apríték áthull vagy átpréselődik a tengelyek között.

Általánosan minimum 10 cm-es horog és tengelyközép távolság szükséges, ha vastagabb, masszívabb anyagot darálunk, mint például a teherautó gumi. Ez azért van, mert a gumi beragadhat a kések közé, ha túl kicsi a horog és a tengelyközép közti rés, így az anyag nehezebben megy keresztül a gépen. Ebben az esetben a gép kapacitása és hatékonysága csökken, ugyanis az eltömött rések miatt megáll, és fordított tengelymozgásba kell, hogy kapcsoljon, amíg a rések felszabadulnak.

Négytengelyes aprítógép

Még egy példa az irodából: az irodai papírmegsemmisítő is egy shredder. A rajta lévő matrica egyértelműen jelzi, hogy maximum hány papírt képes összesen ledarálni. Valamelyik hatot, valamelyik tizenkettőt, és van, amelyik húszat. Okkal van rajta ez a figyelmeztetés; a papírmegsemmisítő is egyfajta shredder, és itt is a tengelyközép távolság határozza meg a maximálisan a gépbe adagolható papír mennyiségét.

Kések és azok elrendezése különböző igényekhez

A tengelyeken lévő kések típusainak és azok elrendezésének kulcsfontosságú szerepe van a darálás hatékonyságában. A shredder terhelhetőségét elsősorban a késeken lévő horgok (hookok) száma határozza meg. Minél nagyobb hook-számmal rendelkező késsel szereljük, annál nagyobb lesz a gépünk teljesítményigénye.

A késen lévő horgok száma lehet: egy, kettő, három, négy, hat darab, illetve lehet lánckerekes és vágókéses. Az eltoltan elrendezett kések megengedettek. A spirális elhelyezés jó lehet számos anyaghoz, de természetesen nem mindegyikhez. Másfajta elrendezéshez szükséges lehet a nagyobb „squeeze distance”, hogy a nagy tárgyak a vágási zónába kerülhessenek. Továbbá nélkülözhetetlen a tengelyek forgási sebességének megfelelő kiválasztása is. Az általunk forgalmazott 3E gyártó kései híresek tartósságukról. Még akkor is képesek ellenállni, hogyha egy darálhatatlan anyag kerül a vágókamrába.

Mire kell vigyáznunk?

A legegyszerűbb szabály a következő: olyan anyagot ne daráljunk, amellyel a shredder nem képes megbirkózni. Ez akkor fordulhat elő, ha nagyobb tárgyat szeretnénk darálni, mint a vágószekrény, vagy olyan anyagot, amelyet a daráló képtelen feldolgozni. Utóbbi esetben sem történik tragédia. A legtöbb daráló – természetesen a 3E shredderei is – rendelkezik beépített védelemmel, amely darálhatatlan anyag észlelésekor megállítja a forgótengelyeket. Más a helyzet, mikor még éppen aprítható, de nem az adott shredderhez illő anyagot darálunk. Ezekkel rendszerint rövidtávon megbirkózik a gép, de a rendszeres erőltetés a horgok és a kések idő előtti elhasználódásához vezethet, és károsíthatja a meghajtó rendszert.

Az erő legyen veled!

Mekkora a darálónk teljesítményigénye? Amikor a shredder megragadja az aprítani kívánt anyagot, elegendő nyomaték és erő szükséges, hogy az egész aprítási folyamat zavartalan legyen. Úgy kell megválasztani a motor teljesítményét, hogy az bőségesen ki tudja szolgálni a kívánt beadagolási igényt.

Természetesen minden gépnek van teljesítményhatára. A berendezésnek érzékelnie kell a túlterhelést, vagy ha olyan anyag kerül bele, amelyet nem képes feldolgozni. Ilyen esetben a rendszernek automatikusan meg kell változtatnia a tengelyek forgásirányát, vagy üresjáratra kell kapcsolnia, minimalizálva ezzel az esetleges meghibásodásokat.

 shredder kések

Különösen nagy figyelmet kell szentelni a túlterhelés elleni védelemnek, máskülönben hirtelen leállás esetén a shredder tengelyei, hajtása sérülhet. Kétfajta meghajtás létezik: a hidraulikus és az elektromos. A hidraulikus hajtás hatékony túlterhelési elleni védelemmel van ellátva, az elektromos hajtás viszont energiahatékonyabb és mechanikailag kevésbé komplikált.

A vágókamra hossza és szélessége: amikor a méret a lényeg

A vágókamra hossza is hatással van a shredder teljesítményére. Hosszabb kamrával növelhetjük az előállított apríték mennyiségét, ám túl hosszú vágókamrával, folyamatosan adagolható anyag esetén könnyen átléphetjük a teljesítményhatárt, ez pedig túlterhelheti a shredderünket.

A vágókamra szélességének és különösen a tengelyközép-távolságnak döntő szerepe van abban, hogy az anyagot hatékonyan behúzzák a kések. Ha túl közel vannak egymáshoz a tengelyek, akkor felakadhat az aprítani kívánt anyag, vagy nem bírja a shredder leaprítani azt. 

Tudd, hogy mire van szükséged!

A feldolgozás egy komplex és körültekintő tervezést igénylő folyamat! Mindenképpen folyamatokban, rendszerekben kell gondolkodni. Egy shredder kiválasztása előtt a feldolgozandó anyag fajtáját, sűrűségét, mennyiségét, méreteit, és homogenitását kell alaposan megvizsgálnunk.
- Fém?
- Mágnesezhető fém?
- Fa?
- Műanyag?
- Papír?
- Gumi?

Hasznos tanács, hogy fordítsuk meg a feldolgozási folyamatot, és a végtermék irányából közelítsük meg a problémát. Ilyenkor a következő kérdéseket tesszük fel:
- Milyen legyen a végtermék?
- Mekkora frakcióméretű legyen az apríték?
- Mi a célunk az aprítékkal?

mobil shredder

Célunk minden esetben egy kifizetődő, a későbbiekben pénzt termelő befektetés, amely hatékonyan és megbízhatóan működik.

A siker azon is múlik, hogy mennyire passzol a feldolgozandó anyaghoz a kiválasztott berendezésünk, és nem pedig a gép ára határozza meg az adott feladatra való megfelelés mértékét! Ezzel válaszoltunk a cikkünk elején kétszer is feltett kérdésre. Az ipari shredderek kiválasztása nem olyan egyszerű feladat, mintha irodai papírmegsemmisítőt vásárolnánk a sarki irodaszer boltban. Rendkívül sokba kerül gyártásuk és karbantartásuk, ezért válasszunk körültekintően, és kerüljük a kóklereket!

 

A cikket írta: Boldog Gábor, Czeba Péter, Blaskó Gergely - (A szerzőkről

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Best Machinery Kft.
2023. április 20. csütörtök, 11:17
Tisztelt Őri Úr,

Keressük emailben.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Őri Zoltàn
2023. április 19. szerda, 16:59
Tiszteletem. Műanyag feldolgozására pl pet palack. Keresek gépet. Évi 4-5 ezer tonna. Melyik típus lenne megfelelő? Válaszát előre is köszönöm.
Like Like Idézet
0
Lóczi János
2020. március 30. hétfő, 16:36
Tisztelt Cég .
Gipszdarálásra keresek aprítógépet. kb 1-2 ezer tonna /év kapacitással .Milyen típust ajánl ?
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 421 vendég és 0 tag böngészi