A vasevő

Sziasztok!Cégünk fapellet gyártásával foglalkozik. Alapanyag szortimentünk bővülése miatt szükségünk volt egy olyan gépre, amellyel deszkát és vágási hulladékot tudunk darálni. Több géptípus megtekintése és próbaüzeme után döntöttünk a Best által forgalmazott Zerma Zws 1700 Plus típusú gép mellet.

Zerma ipari shredder apritógép

Az aprítógép, vagy ahogyan szokás emlegetni shredder 2012 decembere óta teljesít nálunk szolgálatot. A rotor meghajtásáról egy 85 kW teljesítményű elektromos motor gondoskodik, hidraulikus rendszerét pedig egy 3 kW teljesítményű motor látja el olajjal. Vezérléséről egy Siemens PLC gondoskodik.

A shredder maximális kapacitása 1700 kg/óra, de ezt a teljesítményt csak új fogakkal és állókésekkel tudja. Inkább csak 1300-1500kg/órát mondanék átlagos kapacitásra. A rotoron 82db gyorsacél fog gondoskodik az anyag aprításáról. A fogak 4 éllel rendelkeznek, így ha nem törik az él, akkor akár 4 alkalommal is lehet fordítani őket. A bejövő alapanyag függvénye, hogy milyen időközönként kell fogakat forgatni, esetleg cserélni. Mikor fémmel erősen szennyezett alapanyagból kell dolgoznunk, akkor akár hetente is kell a fogakat ellenőrizni és javítani.

A fogak kopásának kétfajta következménye van: csökken a gép kapacitása, illetve a frakcióméret megváltozik (hosszabb, szálasabb lesz az apríték.) Mi 20mm lyukátmérőjű rostával dogozunk. A fogak karbantartása nagyon egyszerű, gyakorlatilag egy 8as és egy 10es imbuszkulccsal felújíthatóak a fogak. Fogtörést csak a nagyobb fémdarabok tudnak okozni, a 8-as csavart simán gond nélkül ledarálja. Bár volt már rá példa, hogy kb. 20mm átmérőjű rúdacél került be a gépbe a fával együtt, azt is ledarálta de a fogak és a fogtartók azt már megérezték. Fogtartókat nagyon ritkán kell cserélnünk - akkor szoktak sérülni, mikor nagy fémdarabot kap - de ha mégis kell csináltunk hozzá egy kiszedőszerszámot, amivel gyerekjáték az eltávolításuk.

Videónk csak illusztráció - egy 3E kéttengelyes shredder és Anita, egykori asszisztensünk szerepel benne.
(a szerk.)

Alapvetően meg vagyunk elégedve az aprítógéppel, mert a karbantartása nagyon egyszerű, ha meg jó az alapanyag, akkor hetekig elmegy karbantartás nélkül. Persze itt a karbantartás alatt a fogak ellenőrzését, javítását értem. A gép jelenleg 7500 üzemóránál jár, de kopó alkatrészen kívül semmit nem kellet rá költeni.

Egyetlen negatívumként a hidraulikus kos csöveinek elhelyezését tudom említeni. Ez abban nyilvánul meg, hogy ha nagyon vékony léceket aprít, és már kissé kopott a kos csúszója, akkor a kos alá be tud kerülni a fa, ami a visszafelé mozgástól beszorul a kos és a hidraulika csövek közé, eltörve a csövet. Nem igazán tudunk rá megoldást, mert ha a cső elé hegesztenénk védőlemezt, akkor a kost nem tudjuk kiemelni a csúszótalpak cseréjéhez, a csavarozás meg nem megoldás, mert ha megnyomja a fa, akkor nincs az a karbantartó, aki kihajtja a ferde csavart a 20mm lemezvastagságú géptestből.

Üdv nektek,
Károlyi Krisztián
Üzemvezető
Pellet Produkt Kft.

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 437 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x