4 tipp a faapríték felhasználásához - apríték körkép

Sokan kizárólag tüzelőanyagként tekintenek címszereplő szerves anyagunkra, holott a faapríték számos más felhasználási területe ismert. Cikkünkben ezekről nyújtunk rövid ízelítőt, de természetesen a tüzeléstechnikai hasznosítás sem maradhat ki a sorból. Ön szerint rejtélyes kódszavakat rejt a G30 és a P16 megnevezés? Olvassa el bejegyzésünket, a végére minden világossá válik!

Az apríték felhasználási területei


Mulcs – apríték mint talajtakaró

A mulcs a talaj megmentője, gyomelnyomó, és lebomlása után növeli a talaj humusztartalmát. Ezenkívül segít megtartani a termőtalaj nedvességtartalmát, csökkenti az eróziós hatásokat és növeli a talaj szervesanyag-tartalmát. Használhatjuk fák, bokrok körül, valamint a kerti ágyásokban. A mulcs rendszerint hántolt vagy darabolt fakéregből készül.

faapríték mint mulcs


Cellulóz – faapríték a papírgyártásban

A fának csak bizonyos részei használhatóak cellulóz előállításához. Ezek a geszt és a háncs. A fakéreg nem alkalmas erre a célra; túl alacsony a rosttartalma. A cellulóz előállítás egyik fő követelménye a homogén méretű faapríték. A kérget is felhasználhatjuk a papírgyártó üzemben szükséges gőz fejlesztéséhez fűtőanyagként.

faapríték mint celluloz


Játszótéri faapríték – ütésvédő anyag

A játszótéri faapríték egy igen elterjedt és közkedvelt anyag. Környezetbarát és egyben természetes alternatívája a gumiaprítékból készült játszótéri felületeknek. Elsődlegesen balesetvédelmi szempontokból használjuk. Amennyiben 30 centiméter mélyen terítjük, akár 3 méterről történő esés energiáját is képes hatékonyan csökkenteni.

faapríték játszótérre

Referenciáink: projektek, amelyekre büszkék vagyunk! Kattintson a videókért, képgalériáért


Biomassza üzemanyag - a faapríték mint fűtőanyag

A szilárd alapú biomassza üzemanyag, a faapríték, egy kiváló megújuló energiaforrás. Ennek kitűnő forrása a vágástéri maradék, azonban a közeljövőben várható a rönkfa és a tuskó felhasználásának előtérbe kerülése is. Az EU –s előrejelzések szerint a teljes biomassza igény az energiapiacon évente 577 millió köbméter.

A modern biomassza-erőművek egyaránt hasznosítanak pellet és faapírték alapú tüzelőanyagot is. A faapríték alkalmazásának egyértelmű előnye a pelletel szemben mért alacsonyabb költsége.

Az apríték fűtőanyagként való felhasználásnál annak mérete a leglényegesebb jellemző. Kevés, de annál pontosabb szabványt alkalmaznak az apríték frakcióméretére, nedvességtartalmára, valamint hamutartalmára vonatkozóan.


Méret és szemcseeloszlás szerinti csoportosítás:

A korábbi ÖNORM szabvány szerinti G elnevezéssel jelölt besorolás alapján G30-as, G50-es, G80-as, illetve G100-as aprítékot határoztunk meg. Ezt váltotta nemrégiben az EN 14961-1 szabvány, mely szintén a fő frakcióméret, illetve a maximális és átlagos aprítékhossz, valamint keresztmetszet alapján osztályoz. Jó minőségű faapríték késes vagy dobaprító berendezéssel készíthető.

Osztályok az EN szabvány alapján ÖNORM szabvány A fő frakció (min. 75%) szemcsemérete  Finom frakció maximális aránya Durva frakció maximális hossza és aránya Maximális felület
P16A ~ G30 3,15mm ≤ F ≤ 16mm ≤ 12%
Max 3% > 16 mm,
Max méret < 31,5 mm

1 cm2
P16B G30 3,15mm ≤ F ≤ 16mm ≤ 12%
Max 3% > 45 mm,

Max méret < 120 mm

1 cm2
P45A G50 8mm ≤ F ≤ 45mm ≤ 8%
Max 6% > 63 mm,

Max 3,5% > 100 mm,
Max méret < 120 mm

5 cm2
P45B G50 8mm ≤ F ≤ 45mm ≤ 8%
Max 6% > 63 mm,

Max 3,5% > 100 mm,
Max méret < 350 mm

5 cm2
P63 G60 8mm ≤ F ≤ 63mm ≤ 8%
Max 6% > 100 mm,

Max méret < 350 mm

10 cm2
P100 G100 16mm ≤ F ≤ 100mm ≤ 4%
Max 6% > 200 mm,

Max méret < 350 mm

18 cm2

p16 apríték szemcseeloszlása

A jó minőségű faapríték (wood chips) nem keverendő össze a fadarálékkal (hog-fuel), mely általában a kalapácsos aprítógépek, illetve shredderek segítségével készített, tépett darálékot jelenti, és automatikus adagolású aprítékkazánokban nem használható.

Faapríték, fadarálék


Nedvességtartalom szerinti csoportosítás:

Nedvességtartalom szeint M20-as (száraz), M30-as (tárolható), M40-es (korlátozottan tárolható), M55-ös (nedves) és M55+ (friss vágásból származó) aprítékokat különböztethetünk meg egymástól. Az M utáni szám a százalékos nedvességtartalomra utal. Természetes módon a faapríték fűtőértéke a nedvességtartalom növekedessél fordított arányban változik. Továbbhasznosítás (brikettálás, pelletálás) esetén a faapríték aktív szárítást igényel.


Hamutartalom alapján történő csoportosítás:

A kereskedelmi forgalomba hozott faaprítékok esetében hamu és idegenanyag-tartalom alapján A1 és A2 osztályokat különböztethetünk meg. Az A1-es osztály csekély, 1% alatti hamutartalommal bír, míg az A2 esetében a százalékos arány 1-5 között mozog.

Egy köbméter apríték fűtőértéke nedvességtartalmától függően akár nagyobb is lehet, mint ugyanennyi rönkfának. Ez annyit jelent, hogy a körülbelül 150-200 Kg/köbméter fajsúlyú apríték 3,5-4,5 kWh/kg fűtőértékkel bír.

Az aprítékfából keletkezett hamu szintén hasznos másodnyersanyag; talajjavító anyagként alkalmazható, víz és tápanyag visszatartó és rendkívül gazdag ásványi anyagokban.

pellet

A faapríték egyetlen hátránya a pellettel szemben a benne található fűrészpor és kisebb gallyak, melyek megnehezítik az automatizált rendszerek működtetését, növelik a karbantartási és leállási költségeket. Ezek a költségek azonban könnyen megtérülnek, ha kis távolságból szerezzük be az alapanyagot; az apríték olcsóbb a pelletnél, előállítása és feldolgozása kisebb energiaráfordítással jár, azonban szállítása az alacsonyabb fajsúly miatt gazdaságtalanabb.

Faapríték árak Európában és az Egyesült Államokban.

Európában főleg Németországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban vált közkedvelt fűtőanyaggá a faapríték. A bő kínálat alacsony árakat eredményezett ezekben az országokban. Az Európai Unió támogatja a faapríték tüzelőanyagként való felhasználását; a hosszú távú tervekben a faapríték piacát éves szinten 913 millió köbméterre becsülik.

Az Egyesült Államokban a faapríték árát az apríték alapanyagául szolgála fa fajtája és a szállítási távolsága befolyásolja. Nedvességtartalomtól függően a déli államokban 60$ és 70$, az északi államokban 60$ és 160$ között mozog tonnánkénti ára.

 

A bejegyzést írta: Boldog Gábor és Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Molnár Ágnes
2017. május 16. kedd, 07:14
Érdeklődni szeretnék, hogy hagyományos vegyes tüzelésű kazánba használható-e a faapríték.
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2017. március 08. szerda, 17:40
Tisztelt Kiss Úr,

Köszönjük a felajánlást. Megkérdezzük a partnereinket az adott régióban.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Kiss Tibor
2017. március 08. szerda, 12:19
Eger mellett van egy 53 hektáros erdős-bozótos területem, amin jelentős biomassza van és ha valamelyik partnerüket érdekli, ledarálhatja és ingyen elviheti értékesíteni az erdőterületen kívüli anyagot.
Kiss Tibor
Tel.: 06 20 942 6893
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2015. március 03. kedd, 17:20
Tisztelt Sándor,

Sajnos nem vagyunk kertészek, így hiteles választ nem tudunk Önnek biztosítani. Mi gépek értékesítésével foglalkozunk, ezen a téren állunk szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel:
A Best Machinery Csapata
Like Like Idézet
1
erdelyi sandor
2015. január 04. vasárnap, 08:26
kertembe sok csersznyefa van ez ala szeretnem tenni a fadaralekot kerdeznem menyi ideig mijen vastagon tehetem nem őli meg a faimat tőbb lesz a termes? kőszőnettel erdelyi sandor
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 404 vendég és 0 tag böngészi