A pelletgyártás helyzete Ukrajnában

A statisztikák szerint az Ukrajnában készülő pellet legnagyobb része külpiacokon kerül értékesítésre. Az összességében gyártott évi 660 ezer tonnából nagyjából 573 ezer tonna kerül exportálásra. Az ország pelletüzemeinek az évről évre élesedő nemzetközi versennyel és a csökkenő kereslettel kell szembenéznie. Az üzemanyagok árának drasztikus emelkedése miatt a legnagyobb felvevőpiacok kisebb távolságból próbálják beszerezni az értékes fűtőanyagot.  Elérkezett az idő, hogy az ukrán pelletgyártó cégeknek – a kormány hathatós segítségével - a belső felvevőpiac bővítésére fókuszáljanak.

Pelletgyár

Számos európai ország anyagi ösztönzőkkel próbálja bátorítani a lakosságot arra, hogy térjenek át a biomassza tüzelésre. Támogatásként az alternatív fűtőanyagok árának 30-70%-át térítik vissza a háztartásoknak. Hasonló gyakorlatot folytat az Egyesült- Királyság és Olaszország kormányzata is. A kijevi kazánok pellet tüzelésre való átállításának szándéka tavaly szeptemberben fogalmazódott meg a döntéshozókban, de taktikai terv a mai napig nem készült. Szeretnék, ha többen fűtenének pellettel, de még pontosan nem tudják, hogy milyen jellegű ösztönzők alkalmazásával fogják elérni mindezt.

Az alacsony belföldi pelletigény okai

Az elemzők szerint a pellet elutasítása elsősorban a társadalomban élő sztereotípiáknak tudható be. Az emberek egyrészt a tradicionális energiaforrásokhoz szoktak, másrészt kazánjaikat nem tervezték alternatív tüzelőanyagok használatára. Mindemellett a pelletet gyártó vállalatok megfelelő útmutatás nélkül működnek, és kizárólag a termelésre fókuszálnak.  Ebből adódóan sokan kénytelenek felfüggeszteni a gyártást, vagy egy sokkal profitábilisabb tevékenységgel kombinálni azt.

Hogyan élik túl a vállalatok a nehéz időket

A nehézségek sora a nyersanyagforrás kiválasztásával kezdődik. Az ukrán nyersanyag-kereskedő cégek többsége hosszú távra nem szerződik le a pelletgyártókkal, így a pellet ára kontrollálhatatlanná válik. Mindez instabilitást okoz a piacon.

Az ukrán biomassza szövetség a fennmaradás érdekében fontosnak tartaná, hogy általános szabályozás alá kerüljön a pelletipar. A tulajdonosok az ügymenet elejétől a zárásig tartó nehézségekkel és kihívásokkal küszködnek. Mindez azt jelenti, hogy már a nyersanyagok beszerzése is problémákkal tarkított, és a korábban vázolt exportpiaci szűkülés miatt az értékesítés sem megy gördülékenyen. Kormányzati segítség és a jogszabályi háttér megteremtése (és a szabályok betartatása) nélkül a kudarc garantált!

Kész pellet

Az európai országok közül Lengyelország, Csehország, Ausztria és Olaszország a pellet legfőbb felvevőpiaca. Nyilvánvalóan magas minőségű terméket követelnek, és az ukrán vállalatok ennek érdekében minden tőlük telhetőt meg is tesznek. A minőségi pelletet gyártani képes berendezések költsége azonban igen magas, így az ukrán pelletgyártók inkább az olcsóbb technológiát választják. Az ördögi kör máris elkezdődött…

A boldog békeidőknek vége. Elérkezett az idő, hogy a Magyarországon üzemelő és a közeljövőben létesülő pelletgyárak átvegyék keleti szomszédunk helyét az Uniós piacon!

A bejegyzést készítette: Blaskó Gergely (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 437 vendég és 0 tag böngészi