A kis Wacker

A kis Wacker Neuson kedvenc gépeim közé tartozik. A rakodó 2008-as évjáratú. Érkezésekor olyan új volt, hogy csak 5 üzemórát mutatott a számláló. 2008-ban Pécsett, egy bányaipari cég irodaházánál építettünk parkolót. Itt némi bontás is volt, melyet e géppel kellett elvégeznem. 60-70 cm terméskövet kellet kibányászni. Erre a feladatra nagyon bevált. Homlokrakodó lévén ezt csak körmös kanállal lehetett megoldani. Szerettem vele dolgozni, mert ügyes, fürge gép.

Wacker Neuson WL 25

A négyhengeres Perkins motor nagy terheléssel a 2,5 műszak alatt mindössze 20 litert evett (gázolajból). Könnyen kezelhető, hidrohajtásos, kapcsolható diffizárral rendelkező rakodógép, amellyel akár 2 méteres kőrakásra is felmásztam. Egyszer kicsit nagyobb lendülettel a jobb első kerékkel ráhajtottam egy betonlapra, az megdobta, és visszacsapódva a jobb oldala felé, elérve egy bizonyos dőlési szöget, a motor leállt. A gépen számos biztonsági berendezés található: elől, hátul munkalámpa, sárga villogó. Nem csoda, a forgalomban is használható masináról beszélünk. Mindössze 1 negatívum: 1 raklap térkövet nem bírt el, 2 sort le kellett szedni, de ez nem a gép hibája.

Komatsu 970S – 2003.

Komatsu 970S

Igaz nem új gép, de terepen akkor sem az igazi. Ami jó benne, hogy elő-hátul azonos méretű kerekekkel szerelt, és a műszerfalon elhelyezett gombok segítségével négyféle módon kapcsolható ezek kormányzása. Homlokrakodó kanállal dolgozva nagyobb a fogyasztása az elvártnál. Könnyebben borul, mint azt az ember gondolná. A legtöbb kotró rakodónál a raklapvilla hátrahajtható, de ennél a Komatsunál nem, le kell szerelni a kanalat a felrakásához. És még a kanál leszerelése sem egy egyszerű feladat, ha például villát szeretnénk felszerelni a gépre. A kar, amely biztosítja a kanalat egy elfordítással kibiztosítható, de még a védőlemez ellenére is könnyen eltömődik az útja. Nekem ez a gép, mint munkaeszköz nem igazán nyerte el a tetszésemet.

Igaz, minden géppel másképp kell dolgozni, de van, amelyikkel nehezebb. Először minden gépet meg kell ismerni. Gyakorlat kell. Nagy gyakorlat és rutin. Egy munkagépnél fontos az állandó karbantartás. Dolgozni ha nem is nehéz, nagy felellőség, főleg ha emberek mellet végezzük a munkát. Nem elég a fizika törvényeit betartani, a segéd helyett is a gépkezelőnek kell figyelnie. Például amikor engedem a gém segítségével a kampós kötelet, nem gondol arra a segítő, hogy a kötél elérheti a fejét, amikor a kötelet nézi, hogy megkezdje a kötést. Egyszer így jártam. Persze nem érte el, de odaszólt nekem: „nem nézel”? Dehogynem... Helyetted is!

Kálmán Tibor

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 408 vendég és 0 tag böngészi