NIR optikai hulladékválogató rendszerek

Előző cikkünkben a hulladékfeldolgozás egész struktúráját vizsgálva tártuk fel a távlatokat, illetve ismertettük a jövő hulladékválogató üzemét, most pedig egyenként vesszük górcső alá a rendszer elemeit. Elsőként az optikai válogatás gépeit, a NIR válogatókat mutatjuk be.

NIRoptikai hulladékválogatók 

Az infravörös közeli tartomány (angolul: near infrared, azaz NIR) segítségével működő válogató berendezések egyre nagyobb részt követelnek maguknak a modern hulladékfeldolgozó üzemekben.

felkialto1Kérjen ajánlatot optikai hulladékválogató rendszerre, KATTINTSON!felkialto1

A kibocsátott, majd visszaverődött fény elemzése után a szállítószalagról anyag és méret szerinti válogatást is lehetővé tesz a rendszer. Az elemzett adatok alapján a fúvókasor parancsot kap, és a szalag végére érkezett – kiválasztandó – darabokat sűrített levegő segítségével „kilövi” a sorból. A találati arány igen-igen magas!

NIRoptikai hulladékválogató fúvókák

A teljes rendszer alapfelszereltsége számos opcionális kiegészítővel módosítható. A válogató berendezés rendkívül felhasználóbarát kialakítású, teljesen zárt egységet képez, és a kíváncsiskodó tekintetek elől rejtve marad a gép lelke. Csupán a többnyelvű, érintőképernyős vezérlőpult, valamint egy hordozható számítógép árulkodik a munkafolyamatokról.

nir kapcsolószekrény       nir

A szalagról távozó anyag válogatását végző fúvókasort is csak egyszer kell a kezelőnek beállítania. Az ezzel kapcsolatos karbantartásokat a gép önállóan végzi el. A vegyes anyagfolyam összetétele és mennyisége folyamatosan változik. Ehhez az elemzőegység kibocsátott parancsai alapján a szeparátor szállítószalagjának sebessége automatikusan igazodik. Egy frekvenciaszabályozós hajtómű gyorsítja vagy lassítja a folyamatot.

NIR válogatórendszerek csoportosítása

A NIR válogatókat újrahasznosítható hulladékok visszanyerésére vagy nemkívánt anyagok kiválasztására használják. Alkalmazási terület alapján megkülönböztetünk könnyű csomagolóanyagot, újrahasznosított papírt, ipari hulladékot, háztartási hulladékot, valamint nagyméretű hulladékot válogató NIR berendezéseket.

NIR szín szerinti válogatás

A technológia az anyagok felismerését és válogatását célozza. A gépsor mindezt infravörös-közeli spektroszkópia segítségével teszi, ezért különféle anyagokat tudunk szortírozni vele. Ezek közé tartozik a papír, a karton, az úgynevezett tetrapak italosdobozok, a fa és a műanyag palackok. Az anyagfelismerő egység különbséget tesz a műanyagok fajtái között is, úgymint PP, PE, PVC, PS és PET.

Ugyanebben a munkafázisban még egy szín szerinti válogatást is alkalmazhatunk. A különböző rendszereket nagyfokú rugalmasság jellemzi, lehetővé téve az automatikus alkalmazkodást az egyéni körülményekhez és követelményekhez.

  

A bejegyzést írta: Kis Attila és Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 277 vendég és 0 tag böngészi