Egy modern hulladékválogató, hulladékfeldolgozó üzem működése

Közérthetően a XXI. századi recycling technológiákról...

Korunk embere fogyasztói társadalomban él. Ezzel együtt, illetve ennek mellékhatásaként rengeteg hulladék képződik. Mindamellett, hogy ökológiai lábnyomot hagyunk vele Földünkön, sok erőforrást emészt fel a szemét kezelése. Mindennapjaink során egyre inkább terjed az a nézet, hogy a legtöbb hulladékként kezelt anyagra nem egyszerűen szemétként, hanem másodnyersanyagként gondoljunk. E szemlélet alapja, hogy az addig megsemmisítésre ítélt anyagokat ismételten feldolgozzuk és újra terméket készítsünk ezekből.

hulladékhasznositó üzem

A hulladék szelektív gyűjtése járható út, de egyelőre a háztartások csak igen kis hányada képes ezzel a feladattal megküzdeni. Úttörő feladata van a modern hulladékfeldolgozó üzemeknek, melyek tervezésében és megvalósításában cégünk is részt vállal. A legfontosabb kihívás az, hogy a telepített feldolgozó üzemek minél nagyobb százalékban adják vissza nyersanyag formájában az általunk termelt hulladékot. Ez lehet újrahasznosítható vas, alumínium, papír, csomagoló anyag, PET vagy akár fűtőanyag is.

Célunk, hogy az előállított végtermék egy olyan folyamat során váljon újrahasznosítható nyersanyaggá vagy felhasználható energiává, amely a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelel.

Referenciáink: projektek, amelyekre büszkék vagyunk! Kattintson a videókért, képgalériáért

A hulladék útja

A folyamat ebben az esetben is azzal kezdődik, hogy a háztartásokban felgyülemlett hulladékot összegyűjtjük, de az nem a „szeméttelepre”, hanem az arra alkalmas feldolgozóba kerül.

hulladék zsákolva

Zsákbontó gép

Első lépésként a felhasználandó anyag egy úgynevezett zsákbontó technológiába jut, ahol a háztartások által gondosan szemeteszsákokba gyűjtött hulladékot a gép kibontja. Az adagoló garatból a zsákokat egy mozgó padozat továbbítja a zsákbontó felé, és egy a Hartner cég által szabadalmaztatott eljárással bontja és üríti ki azokat. A teljesen automata, PLC vezérelt gépbelsőben a zsákok ütemesen érkeznek az éles fogakkal ellátott, alternáló mozgást végző fej felé, ahol a vágóélek kinyitják és kiöntik, majd a hordozó pálya tüskéi a következő állomásra tessékeli az anyagokat.Aprítógép - shredder

Ezután a hulladékot a szelektálógépek számára alkalmas méretűre kell vágni. Erre a feladatra a legalkalmasabb egy robosztus, nagy teljesítményű aprítógép. A Husmann cég által gyártott berendezés nagyon erős tengelyekre szerelt őrlőfogakkal darabolja fel a beadagolt hulladékot. A két, egymással párhuzamosan szerelt és egymás felé forgó őrlőhenger ellentmondást nem tűrő módon szétdarabolja, szétmorzsolja a nagyobb részeket. A gép játszi könnyedséggel birkózik meg a feladattal. Az aprítás célja a szilárd hulladék szemcseméretének csökkentése, az anyagegyüttesek megbontásával a különböző összetevők előkészítése az elválasztásra, valamint a további kezelés hatékonyságának növelése.

Husmann shredder - aprítógép
Husmann aprítógép

Válogatógépek

Az automatikus válogatást részfolyamatokra kell bontanunk. Csak így érhető el tökéletes szelektálás. Első ütemben az anyagot fel kell lazítani, sorba kell állítani, hogy külön-külön vizsgálható legyen, majd a rendezett darabokat egy felismerő egység elé kell juttatni. A szemcsék azonosítása meghatározott osztályozási ismérvek alapján történik. Végül egy a tulajdonságtól függő rendszer elkülöníti a frakciókat. Egy komplex hulladékfeldolgozó első lépésben méret és fajsúly, későbbiekben alapanyag szerint válogat.

A fentiek után következik a méret szerinti válogatás egy dobrosta segítségével. Az általunk forgalmazott Hartner dobrosták kifejezetten nagy termelékenységükkel, sokoldalúságukkal és könnyű használatukkal maximálisan kielégítik a hulladékválogatás során támasztott követelményeket. A fektetett henger alakú dob forgatásával a beadagolt anyag áthalad a berendezésen. A hulladék előre haladását egy spirál formájú terelő lemez vagy maga a dobtest döntött tengelye biztosítja. A rosta palástjának perforációmérete adja meg, hogy mekkora darabok esnek ki a dobból, mielőtt a végére érnének. Ezzel a módszerrel akár három különböző frakcióméretet is elérhetünk.

ballisztikus szeparátor
ballisztikus szeparátor

Eztán egy ballisztikus válogató következik. Ennek a feladata, hogy a feldolgozandó anyagot fajsúlyuk és formájuk alapján egyidejűleg válassza szét. A ballisztikus szeparátor egy ferde felületű, több hosszanti részből álló rázóasztal, mely a lejtő aljára a nehezebb, „gurulósabb”, másik végére a könnyebb, „laposabb” anyagot válogatja. A hosszanti részek külön-külön mozognak úgy, hogy a könnyebb anyagokat a lejtőn felfelé kényszerítik, míg a feladattal megbirkózni nem tudó rész az emelkedő alján esik le.

A szétválasztandó anyagfajtáktól függ a technológiai egységek száma, ugyanis egy gép egyféle anyag leválasztására alkalmas. Nézzük sorban!

A következő lépésben az értékes vasat szedjük ki a törmelékből. Mindez olyan módon történik, hogy a futószalagon vékonyan kiterített anyag fölé helyezünk egy mágneses szeparátort. Ez egy másik futószalag, de ennek nem a tetején, hanem az alján visszük a vasat úgy, hogy a szalag belsejébe szerelt elektromágnes magához vonzza, kiemeli, továbbítja, végül a mágnestől távolodva egy tárolóba dobja azt.

Mágneses fémleválasztó szeparátor
Mágneses fémszeparátor

Ma már a modern, automata hulladékfeldolgozó rendszerek nélkülözhetetlen részét képezik a NIR-válogatók. Ezek a berendezések az infravörös-közeli hullámhossz-tartomány segítségével szelektálják a vékony, filmszerűen a futószalagra terített anyagot úgy, hogy a kibocsájtott majd visszatérő hullámokat analizálják. A nagyfelbontású, optikai NIR érzékelők rendkívül gyorsan és megbízhatóan érzékelik a különböző tárgyakról visszaverődött sugarakat, elemzik azokat, majd egy sűrített levegős rendszert vezérelve a szalagról leválasztják azokat. Ilyen berendezéssel válogathatjuk ki lépésről lépésre az alábbi anyagokat: PET, HDPE, PP, papír, fólia, karton.

Hasonlóan érdekes a működése az Eddy Current szeparátornak. Feladata a nem mágnesezhető fémek elegyből történő válogatása. Amikor a szintén futószalagon továbbított anyag a berendezésen útja végére ér, örvényáramot gerjesztve szinte „eldobja” például az alumínium darabokat, a többi szemcse pedig a gravitáció hatására egyszerűen leesik. A válogató beállításával természetesen más, nem mágnesezhető fémet is le tudunk szelektálni.

Eddy Current szeparátor

Szintén a jövőbe tekintő módszer a nagyfelbontású, röntgensugaras válogatás. Ez az eljárás az értékes anyagok visszanyerésében új határokat nyit a hulladékfeldolgozás során.

Teljesen nem lehet nélkülözni a humánerőforrást sem. A folyamat továbbra is igényli az emberi beavatkozást. A feldolgozásra kerülő anyagot meghatározott pontokon még mindig szükséges válogatni, osztályozni, szelektálni.

fémbálázó gép
Fémbálázó gép 

A szétválogatott (immár) másodnyersanyagok különböző kezelésen esnek át, elősegítve a későbbi szállítást és felhasználást. Egyes típusokat bálázhatunk. Ilyenek a papír, a karton, a PET és a fémek. Másokat halmazállapotuknál vagy méretüknél fogva konténerekbe gyűjthetünk. Láthatjuk, hogy a folyamat végére jóformán nem is maradt hulladék, csupán nyersanyag, amit az ipar és a mezőgazdaság fel tud használni.

 

A bejegyzést írta: Kis Attila és Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Best Machinery Kft.
2021. január 11. hétfő, 10:15
Kedves Julianna,

Szeretném figyelmébe ajánlani, hogy mi egy gépeket, technológiákat értékesítő és telepítő cég vagyunk. Válogatóműveket is telepítünk/telepítettünk, de magunk hulladékkezelést, hulladékfeldolgozást nem végzünk, így dolgozni sem tudnak hozzánk jönni, mert nincs mit válogatni.

Üdvözlettel:
Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
Répás julianna
2021. január 08. péntek, 21:58
Sziasztok juli vagyok 19 éves dolgoztam már ilyen helyen de nem csak én lennek az hanem a leves legjobb barátnőm is o 20/eves és a neve kecskés magdus nagyon fontos lenne nekünk az állás ha tudnák ertesicsenek előre is köszönöm
Like Like Idézet
0
Levente
2018. július 25. szerda, 00:24
Üdvözlöm Önöket! Mint a témában érdeklődő, ez szinte hihetetlen, hogy a nem előválogatott hulladékot is lehet válogatni.De mit kezd a gép a pelenkával, pörköltmaradékkal, mosdókagylóval, hamuval,vasalóval, TV-vel, takarókkal,régi ruhákkal, szekrényajtóval,stb,stb...? Lakótelepen lakom, látom, hogy ezek a dolgok is ki vannak dobva gyakran a konténerekbe, mindez az egyveleg pedig nyáron úszik a dinnyelében, a kocsiból erős sugárban folyik is a cucc. Valahogy nem értem,de az én logikám szerint ebből nem lesz eladható nyersanyag sohasem.Bárcsak tévednék. Hány százalék marad a gép után, amit deponálni kell? Tisztelettel!
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2018. július 09. hétfő, 14:18
Tisztelt Kanalas Úr,

Mi - Best Machinery Kft. hulladékfeldolgozó, illetve válogató gépeket forgalmazunk és telepítünk, ilyen üzemet nem működtetünk.

Üdvözlettel:

Blaskó Gergely
Best Machinery Kft.
Like Like Idézet
0
kanalas lászlo
2018. július 09. hétfő, 13:57
érdekelne állás
Like Like Idézet
0
Kovács István Lászlo
2017. január 16. hétfő, 18:49
Szeretnèk önöknél dolgozni gyerek koromota hozota hozzá vagyok szokva a kemèny fizikai munkához,elöreis kőszönöm
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 370 vendég és 0 tag böngészi