Jönnek a gépkezelő nélküli munkagépek?

Még a sofőr nélküli autók is csak tesztüzemben futnak a legnagyobb amerikai technológiai cégeknél, de máris elkezdődtek a kísérletek, illetve fejlesztések a gépipar többi területén is. Nemrég kaptuk a hírt arról, hogy a bányaipari gépgyártás több szereplője is olyan szenzorok, illetve automatikák fejlesztésébe kezdett, melyek segítségével a munkagépek is emberi beavatkozás nélkül lesznek irányíthatóak. Ráadásul egyes bányákban már tesztelik is a sofőr nélküli dömpereket! 

LiuGong homlokrakodó munkagép -  rakodás

Megkérdeztük legfőbb partnerünk, a LiuGong fejlesztőmérnökeit arról, hogy életképesnek látják-e a gépkezelő nélkül működő munkagép ötletét. Vajon aggódnia kell a honi gépkezelő társadalomnak amiatt, hogy a robotok ellopják munkájukat? Pánikra semmi ok! Ebben az iparágban a gépkezelőkre szükség volt, szükség van és szükség is lesz!

A LiuGong szakemberinek egybehangzó véleménye alapján az eszközök mozgatása, A pontból B pontba történő eljuttatása elképzelhető automatikus módon – efféle kísérletek a LiuGong fejlesztőbázisán is folynak –, de az olyan finom mozdulatok, mint egy kotrógép vagy homlokrakodó kanalának mozgatása már nem bízható egy számítógéppel vezérelt szenzorrengetegre.

LiuGong homlokrakodó - fadöntés

Elméletileg lehetséges lenne a rakodó, illetve kotró rész automatikus mozgatása is, de ez olyan mértékű munkabiztonsági kockázatot jelentene, amelyet a világ egyik hatósága sem engedélyezne. Gondoljunk csak bele, hogy mi történne akkor, ha a kanál megsuhintana egy hús-vér embert. Ráadásul a túlelektronizálás egészen biztosan a megbízhatóság rovására menne, ami egy bányagépnél nem megengedhető!

Konklúzió: a dömperek sofőrjei kezdhetnek aggódni, hogy 10-20 év múlva más kenyérkereset után kell nézniük, de a rakodógépek, dózerek és kotrógépek kezelőinek nincs mitől tartaniuk!

 

A cikket írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 266 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x