A LiuGong áttörést ért el a grafént tartalmazó kenőanyagok fejlesztése terén

Kevesen tudják, de a LiuGong nem csak földmunkagépeket és targoncákat fejlesztő, gyártásért felelő vállalatként van jelen a piacon, hanem komoly alkalmazott-kutatási központtal is rendelkezik, ahol a kutatók a fő divíziókat (gépgyártás, gépfejlesztés) csak részben érintő területeken is remekelnek.

LiuGong grafén fejlesztés

 

 

A grafén-módosított kenőanyagok fejlesztését célzó részleg már hosszú évek óta működik a LiuGong kutatás-fejlesztési (R&D) központjában, mely Liuzhou városában található. A részleget kínai központi bázisként a China Innovation Alliance of the Graphene Industry és a Guangxi LiuGong Machinery közösen hozta létre. A kutatási csoport a grafén kapcsán megállapított tudományos eredmények valós, ipari alkalmazásokra történő konvertálásával, átdolgozásával foglalkozik. A társulás magában foglalja a közös laboratórium üzemeltetését, mely a jövőben már külső vállalatok független tesztjeinek az elvégzését is vállalni fogja.

A kezdeményezés támogatja a kutatás-fejlesztést, valamint a LiuGong grafénnal módosított kenőanyagtermékeinek piaci bemutatását, továbbá az egyesülésnek lehetőséget teremt arra, hogy közvetlenül részt vegyen az új ipari szabványok tervezetének kialakításában.

A grafén kiemelkedő elektromos- és hővezető képességgel rendelkező anyag, helye, szerepe van a jövő kenőanyag-gyártásban. A LiuGong meggyőződése, hogy a kenőanyagipar nagy piaci potenciállal bír a cég számára. Jelenleg a szegmens éves termelése Kínában körülbelül 5 millió tonna, több mint 200 milliárd RMB (8.000 milliárd forint!) piaci volumennel, amely 2022-re megduplázódhat.

 

 

Mi az a grafén?

A grafén a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak. Más megközelítésben tekinthető végtelen kiterjedésű aromás óriásmolekulának, illetve extrém méretű policiklusos aromás szénhidrogénnek.

A grafit egyatomos rétegeivel kapcsolatban már a 20. század közepén is volt elképzelés, és 1962-ben önállóan is észlelték a grafénlemezeket elektronmikroszkópos vizsgálatok során. Előállításukra egy frappáns eljárást javasolt 2004-ben Andre Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov, a Manchesteri Egyetem fizikusai, mely eredményükért 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak. A két fizikus speciális ragasztószalag segítségével addig szedett le rétegeket egy grafittömbről, amíg sikerült belőle egyetlen atomnyi réteget elválasztani. E munkájuk nyomán a grafén az alapkutatás és a mérnöki fejlesztőmunka népszerű témájává vált a 2000-es évek első és második évtizede határán. Kínai tudósok a napelemek felületére víve elérték, hogy sötétben ill. esőben is termeljenek elektromos áramot.

Forrás: Wikipedia

 

 

A LiuGong áttörést ért el a grafén-módosított kenőanyagok fejlesztésében, a grafén és a grafént tartalmazó kenőanyagok diszperziós stabilitásának kialakításában. A cég azt állítja, hogy létrehozta a grafén-adalékok meghatározására vonatkozó szabvány- és értékelési rendszert is. A grafénnel módosított, specifikus kenőanyagok normál és szélsőséges nyomáskörülmények között is jelentős minőségi javulást mutatnak az ellenállás és a súrlódás csökkentése terén. Mindez áttörést jelent a hosszú távú, recesszív problémák kezelésére, mint amilyen a kulcsfontosságú komponensek nehéz körülmények közötti kopása vagy a mozgó alkatrészek zajterhelése.

A LiuGong két év alatt háromféle grafén-módosított kenőanyagot tervez létrehozni, és öt éven belül bevezetni mindezek alkalmazását a LiuGong földmunkagépek alkatrészeinek kenési rendszereiben. A további célkitűzések közé tartozik az új technológiát alkalmazó termékek és alkatrészek gyártása, amelyekkel új iparágakba (autó- és acéliapar) kíván betörni a gyártó. A grafénnel kapcsolatos új termékekre és a kifejlesztett technológiára támaszkodva a LiuGong Lubricants Company ipari termelési értéke várhatóan 20%-kal fog növekedni. 

 

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 293 vendég és 0 tag böngészi