Tippek targonca vásárlásához

Targonca. Egy olyan eszköz, amelyre a legtöbb termékgyártással és kereskedelemmel foglalkozó vállalatnál nélkülözhetetlen. Gyakorta szembesülünk azzal, hogy a hozzánk forduló cégek vezetése nem műszaki kollégára bízza az eszköz beszerzését. Ezzel nincs is semmi probléma. Azért vagyunk, hogy segítsünk kiválasztani az ideális berendezést.

targonca 1

Elhatároztuk, hogy készítünk egy olyan blogbejegyzést, melyben iránymutatást kínálunk a targoncavásárlás útvesztőjében felmerülő kérdések megválaszolásához. Ön most ezt az írást olvassa. A villástargonca vásárlása során megfogalmazódó első kérdés a gép teherbírására vonatkozik. Vajon egy 3 tonna teherbírású targonca a megfelelő választás abban az esetben, ha 3 tonnát akarunk a magasba emelni? A válasz nem egyértelmű. A népszerű frázis szerint „az attól függ”. A targoncák, pontosabban a villák terhelhetősége általában 500mm-es tömegközéppontra van meghatározva. Ez annyit jelent, hogy ha az emelendő teher tömegközéppontja legfeljebb (és itt lényeges a legfeljebb szó) a villa hosszának fél méterig terjedő felületére esik, akkor a válasz igen, ugyanis a terhelési középpont 500 mm-en belülre fog esni. Ebben az esetben a 3 tonnás teherbírású gép elbírja a 3 tonnás terhet. Ha az emelendő teher dimenziói nagyobbak, például 2.000 mm x 2.000 mm x 2.000 mm, akkor a tömegközéppont 1 méternél lesz. Ebben az esetben nagyobb teherbírású gépre lesz szükségünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a terhet milyen magasra kell emelnie a targoncának.

 Targonca terhelési diagram

Emelési magasság tekintetében maradhatunk a sztenderd változatnál (gyártótól függően 3-3,3 m), de kérhetünk 6-7 méterre vagy akár ennél is magasabbra emelni képes berendezést. A névleges emelési kapacitás általában a sztenderd oszlopra vonatkozik, tehát itt is igaz, hogy a 3 tonnás teherbírású targonca 3 méteren képes a 3 tonna megemelésére, míg 6 méteres emelési magasságra képes oszloppal a 3 tonnának csupán a töredékét "bírja" felemelni. Mi történik, ha túlterheljük a gépet? Nem véletlenül szerepel a bírja szó idézőjelek között. A 3 tonna teherbírású targonca 6 méterre is fel bírná rakni a 3 tonnás terhet, csak éppen az 5. méter környékén orra bukna. Tehát baleset nélkül a manőver nem kivitelezhető.

diesel targonca

Jöjjön a következő eldöntendő feladat. Milyen meghajtású targoncára van szükségünk? A LiuGong gépek magyarországi márkakereskedőjeként a Best Machinery Kft. három gépcsoporttal áll az érdeklődők rendelkezésére. Minden új LiuGong berendezés 3+1 év garanciával kerül értékesítésre. A gázüzemű targonca és a diesel targonca kínálatunk 1,5 tonnás teherbírásnál indul, míg elektromos targoncából akár kisebb, illetve gyalogkiséretű változat is vásárolható. Mi a különbség ezek között? Elsősorban az emisszió, azaz a károsanyag-kibocsátás. A belsőégésű motorral szerelt (gázüzemű és diesel) berendezések a jogszabályok alapján nem használhatóak bizonyos létesítményekben, így speciális felhasználási területek esetében csak az elektromos modell jelent alternatívát. A diesel eszközök kizárólag szabadtéri használatra alkalmasak, míg a gázüzemű gépek megkötésekkel ugyan, de lehetőséget nyújtanak beltéri használatra is (ahol az előbb említett jogszabályi környezet ezt engedi). Sokan tartanak az elektromos targoncák akkumulátorainak rövid élettartamától. Félelmük alaptalan. Az elmúlt évek során a telepek rengeteget fejlődtek. Gondoljunk csak a hibrid meghajtású gépjárművekre és azok megbízhatóságára. Leszögezhetjük: az akkumulátorokkal hosszú éveken keresztül sem lesz probléma.

Az oszlop felépítése alapján megkülönböztetünk duplex, szabademelésű duplex és triplex emelőszerkezeteket. A szabademelés nélküli duplex felépítmény esetében már a legkisebb emelésnél is mozdul az egész szerkezet, ezzel növelve a targonca magasságát. Szűkös belmagasságú terek esetében – például konténerből való kipakolás során – válasszuk a szabademelésű duplex kivitelt. A triplex emelőszerkezetek 3 tagból állnak, és minden esetben képesek a szabademelésre. Triplex tornyokkal elsősorban a nagyobb emelési magasságra képes targoncákat szerelik fel a gyártók.

A LiuGong targoncák Magyarországon is elérhetőek, kattintson!

Elérkeztünk utolsó pontunkhoz. Ezek az opciók. Az általunk forgalmazott LiuGong targoncák legtöbbjéhez két A4-es oldalon át soroljuk fel a választható kiegészítőket és a különböző modellváltozatokat. Kérhetjük a targoncát fúvott vagy tömörgumival, fülkével vagy fülke nélkül, fűtéssel vagy fűtés nélkül. Rendelhetünk speciális műszereket, de el is hagyhatjuk azokat. Két igen lényeges opciót feltétlenül ki kell emelnünk: Szóljunk hát néhány szót a villa oldalmozgatóról, illetve a villa pozícionálóról. A villa oldalmozgató (angolul sideshifter) arra szolgál, hogy a villákat jobbra, illetve balra tudjuk mozgatni. Ez elsősorban akkor fontos, ha finom korrekcióra van szükségünk. 5 méter magasban úgy tudunk a raklap alá nyúlni, hogy a targoncával nem szükséges manővereznünk. A villapozícionáló lehetőséget biztosít a két villa közötti távolság állítására. Az euro raklapok emelése mellett számos más feladat is adódhat. Ebben az esetben jól jön az említett opció.

A bejegyzést készítette: Blaskó Gergely (A szerzőről)

 

Targonca iránt érdeklődik? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Érdeklődjön telefonon a 06-20-966-28-38 mobilszámon, vagy üzenjen az űrlapon át!

online

A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.
Üzenete, adatai a weboldalon NEM jelennek meg!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 243 vendég és 0 tag böngészi