Tűzifa, apríték, brikett, pellet | európai ár-körkép

Mai cikkünk Ausztria, Horvátország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Románia, Szlovénia és Spanyolország Európai Uniós tagállamok faalapú tüzelőanyagainak árát veszi górcső alá. Adataink 2013. első félévének gyűjtésén alapulnak. Írásunk segítséget nyújthat azon partnereink számára, akik export-piaci terjeszkedésben gondolkodnak.

Faipari tüzelőanyagok

 

A faalapú tüzelőanyagok árát jellemzően a fűtési szezon elején és végén összesíti a piac. A következő alapanyag-kategóriák szerepelnek összehasonlításunkban:
- 25, 33, 50 és 100 cm-es hosszúságú tűzifa 20% vagy 50% nedvességtartalommal,
- faapríték (P16, P31.5, P45, P63, P100) 20%, 30%, 40% vagy 55% nedvességtartalommal,
- pellet, maximum 10%-os nedvességtartalommal,
- brikett, 10%-os nedvességtartalommal.

Az árak összehasonlításánál egyaránt figyelembe kell vennünk a különböző áfakulcsokat, szállítási költségeket és az egyes tüzelőanyagok minőségét.

Tűzifa

A legjelentősebb árkülönbség a 25 és 33 cm (20% nedvességtartalom) közötti tűzifánál található. Németországban 257,17 €/t, Írországban 249,70 €/t, Horvátországban és Szlovéniában pedig a töredékébe kerül, mindössze 87,50 €/t és 135 €/t. Ennek a számottevő különbségnek oka jellemzően az, hogy a két nyugati országban sokkal költségesebb beszerezni a tűzifa előállításához szükséges rönkfát.

A tűzifa európai ára - 2013
A tűzifa tonnánkénti bruttó ára 2013-ban. (Euró)

Faapríték

A 20-30% nedvességtartalmú P45-ös és P31,5-ös faapríték egyes országokra jellemző átlagáránál is számottevő különbséget tapasztaltunk: a legolcsóbban Romániában (49,60 €/t) és Horvátországban (52,50 €/t) lehet hozzájutni, legdrágábban pedig Ausztriában (143€/t), Németországban (137 €/t) és Írországban (136 €/t) kapható. Görögországban nagyon minimális a faapríték előállítása, így az átlagárat sem tudtuk pontosan meghatározni. Minden esetben igaz, hogy a vételár egyaránt függ a nedvességtartalomtól (M20, M30, M50), a frakciómérettől és szemcseeloszlástól (P16, P31.5, P45, P63, P100), továbbá a rendelt mennyiségtől is. Relatív közeli desztinációként jelenik meg listánkban Ausztria, ahol rendkívül magas eladási ár érvényesíthető, ám a faaprító géppel rendelkező vállalkozásoknak mégis mérlegelniük kell: az alapanyag alacsony térfogatsúlya miatt a szállítási költség az egekbe szökhet.

A faapríték európai ára - 2013
A faapríték tonnánkénti bruttó ára 2013-ban. (Euró)

Brikett/pellet

A legkisebb árkülönbséget a pellet piacán láthatjuk, mindössze 50%-os az eltérés a legalacsonyabb és legmagasabb ár között. Az árkülönbség oka lehet a minőségbeli különbség, továbbá a nagyobb csomagolási mennyiséggel is le lehet szorítani az átlagos vételárat. A 6 mm-es ömlesztett pellet legdrágábban Görögországban érhető el (276,78 €/t), legolcsóbban pedig Romániában, itt 179,80 €/t-ért kapható. A brikett-piacon is Görögország vezeti az eladási árakat, 369,56 €/t-s átlagáron szerezhető be ez a fajta tüzelő. Most 133,75 €/t-s árával horvátország brikettje a legolcsóbb, ezzel megelőzte Romániát is.

A pellet európai ára - 2013
A pellet tonnánkénti bruttó ára 2013-ban (Euró)

A fa tüzelőanyagok hatásfoka nagyban függ annak nedvességtartalmától. A vizsgált országokban a fűtőolaj MWh értéke a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig a faaprítéké, ámbár nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a fosszilis és fa tüzelőanyag árai között jelentős különbséget tapasztalhatunk. Romániában, Horvátországban és Olaszországban ötször drágább a fűtőolaj a faaprítéknál, Németországban, Ausztriában és Írországban is van különbség, de ott már nem ennyire számottevő.

Összehasonlítva 2012 második felét 2013 első félévével (€/MWh), összességében az árak növekedtek. Igaz, hogy Spanyolországban és Szlovéniában a tűzifa ára körülbelül 25%-ot esett, viszont Németországban és Romániában 28 és 22%-al emelkedett. A faapríték ára leginkább Szlovéniában drágult (20%) és legfőképp Romániában esett le (53%). A pelletért csak Szlovéniában kell kevesebbet fizetni (8%), míg a többi vizsgált országban növekedés volt tapasztalható. Mindez jót jelent azon beruházók számára, akik most tervezik pelletgyártó-üzem létesítését.

 

A bejegyzést írta: Czeba Péter (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Hegedus Ágnes
2015. április 08. szerda, 19:23
Tisztelt Uram!

Erdeklődnék, vannak-e frissebb adatok!

Köszönettel

Hegedus Ágnes
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 332 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x