Bánya leg-leg-leg: bányászati rekordok a nagyvilágból

A világ országaiban számos eltérő jellegű bánya található. Általában a kitermelt alapanyag szerint csoportosítják ezeket, ám cikkünk szempontjából sokkal fontosabb egy másik rendszerezés. A rekord mélységű és kiterjedésű bányák között külszíni fejtésű és mélyművelésű létesítmények egyaránt találhatóak.

Külszíni bánya

Kezdjük a leg-leg-leggel. A helyszín természetesen nem más, mint Dél-Afrika. E tekintetben ez az egy biztos pont. A „versenyzők” között nagy a tolakodás, sorra körözik le egymást. A jelenlegi éllovas a Mponeng mélyművelésű aranybánya, mely a 3.777 méteres csúcsot törte át, ezzel megkaparintva az aranyérmes pozíciót. Mindezt még 2009-ben. Azóta közel 4.000 méteres mélységig értek. A tervek szerint egészen 4.500 méterig folytatják a kitermelést.

Mponeng bánya

A Mponeng más tekintetben is éllovas. Egy uncia arany kitermelése jelenleg ebben a bányában a legolcsóbb, unciánként 222 dollár (1 uncia = 28,35 gramm). Az egység nyereségességéhez elegendő, ha mindössze 0,35 uncia aranyat találnak minden egyes kitermelt tonnában. Cikkünk írásakor 1 uncia színarany ára 1.375 dollárra rúgott. Valljuk be, aranybányát üzemeltetni nem rossz befektetés. Fontos adalék továbbá, hogy a létesítmény napi 6.000 tonna kőzetanyagot termel ki.

A bányában a sziklák hőmérséklete közel 70 fokos. A környezeti levegő is ekkora értékre hevülne fel, ha nem használnának aktív hűtést. Alkoholos jégkeverék cirkuláltatásával ez 30 fok közelébe szorítható. Természetesen írásunkból nem maradhatnak ki a munkagépek sem, a mélyben az Atlas-Copco Jumbo Boomerei dolgoznak.

Munkagép - Atlas Copco Boomer

Odalent a hőség mellett komoly problémát okoz a sziklatömböket terhelő nyomás is. 3,5 km-el a földfelszín alatt az ember feje fölött 1 m2 felületre 9500(!) tonna nehezedik. A kitermelés mentén a falakat speciális anyagkeverék befecskendezésével erősítik meg, ezzel is gátolva a járatok összeroppanását és beomlását.

További bánya rekordok

• Moab Khutsong Bánya, Dél-Afrika. Itt található a világ leghosszabb – munkásokat is szállító – kötélpályája, mely megszakítás nélkül 3.054 méteres mélységig ereszti, illetve emeli fel a dolgozókat. Az utazás mindössze 4 percig tart.

• Európa legmélyebb bányája Csehországban található. Příbram-ban urániumot bányásznak. A bánya 1838 méter mély.

• A világ legmélyebb külszíni bányája Salt Lake City mellett található. A Bingham Canyon Bányában jelenleg 1,2 km-es mélységben dolgoznak. A munkaterület átmérője 4,5 km. A kitermelés 1906-ban kezdődött. Több mint 100 év alatt jutottak a rekord mélységbe.

Bingham Canyon bánya
A kép szélén egy sok tíz tonnás dömper közlekedik

• A világ legnagyobb kiterjedésű földalatti bányája a Svédországban található Kiirunavaara. 450 km földalatti úthálózatával, valamint évi 40 millió tonna érctermelésével a világ egyik legmodernebb üzemének tekinthető.

• A legmélyebbre történő fúrás során 12.345 méter mélyre jutottak a kutatók. A mérések szerint ebben a mélységben közel 200 fok uralkodott. 

 

A bejegyzést írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Krisztián
2019. május 25. szombat, 14:29
De jó lett volna, ha nem csak 1-2-ről tudjuk meg, hogy mit is bányásznak ott!
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 458 vendég és 0 tag böngészi