Ez a bánya munkagépek nélkül is gyönyörű...

A Krakkó közelében található Wieliczka Sóbányák a XIII. században kezdték meg működésüket. A kereskedelmi célú kitermelést 1996-ban állították le. Az okok prózaiak: a só alacsony világpiaci ára, valamint egy nagy pusztítást okozó árvíz betörése sarkallta a döntéshozókat. A bánya a leállás óta évente emberek százezreit csábítja Wieliczkába. Ne aggódjanak, nem a hozzánk hasonló bánya és munkagép fanatikusokból él ennyi a világon! A mélyben sóból faragott katedrális, 3 kápolna és tucatnyi szobor található.

Wieliczka bánya - munkagépek nélkül is gyönyörű

Bármennyire is a bányagépekért, valamint a kitermelést övező munkálatokért rajongunk, most más irányba kanyarodunk. A földmunkagépek helyett a bánya kulturális csodáira fókuszálunk. Ennek ellenére a puszta adatokat a világért sem hagynánk ki cikkünkből. A bánya legmélyebb pontja 327 méter, a rendszer hossza 287 kilométer. Az emberi kéz alkotta csodát 1978-ban nyilvánította a világörökség részévé az UNESCO.

Wieliczka sóbánya - szobrok a mélyben

Írásunk különös aktualitása, hogy a Google keresőóriás „UNESCO Világörökségek és a Világ Csodái” programjának keretében feltérképezte és körbefényképezte a létesítményt. A Street View oldalain hamarosan a monitor mögül is bejárhatjuk a zeg-zugos alagutakat, kápolnákat és megcsodálhatjuk a katedrálist is. Vajon munkagépeket, illetve egy pár törőt és osztályozót is látunk majd a bányában készült felvételeken? Bízzunk benne közösen, hogy a válasz igen!

Wieliczka bánya 3

A helyhez egyébiránt magyar vonatkozású legenda is kapcsolódik. Kinga hercegnő - IV. Béla leánya - Boleslaw, Krakkó hercegével történő házasságkötése előtt eset meg az alábbi történet. A nemes leány hozománya részeként egy sótömböt is kért apjától. A király Máramaros sóbányájába vitte, ahol az ifjú hölgy egy vájatba dobta Boleslawtól kapott eljegyzési gyűrűjét. A menyegző helyszínére érve Kinga megkérte az ott éppen munkálatokat végző férfiakat, hogy ássanak számára egy mély gödröt. Az ásást addig ne fejezzék be, mígnem egy sziklához érnek.

Wieliczka bánya - kápolna

A férfiak követték a lány utasításait. Legnagyobb meglepetésükre a szikla helyett egy hatalmas sótömb állta csákányuk útját. Az ásványt széthasítva előbukkant a lány hercegtől kapott gyűrűje. Kinga azóta a Krakkó környéki sóbányászok védőszentje.

Wieliczka Sóbánya - kápolna

Update: a Street View beágyazhatóvá vált! Lehet keresni a munkagépeket. De azért a szobrászati csodákról se feledkezzenek meg...

 

 

 

A bejegyzést írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről

Szóljon hozzá!

Mondandója másra is tartozik?

Írja meg nyilvános kérdését, véleményét. Kérjük, az alább található űrlapot töltse ki! Hozzászólása azonnal megjelenik oldalunkon. Fenntartjuk a jogot, hogy a sértő, trágár és obszcén megjegyzéseket töröljük rendszerünkből.

Görgessen lentebb, és tekintse meg, hogy mit mondanak mások az olvasott témával kapcsolatban.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 257 vendég és 0 tag böngészi