Gépítéletet mondanék a címben megjelölt típusokról

A Terex osztályozó és törőgépeit Angliában gyártják. A címben megjelölt típusú gépekkel Szlovákiában, egy bazalt kőbányában dolgoztam. Elképesztő teljesítményű berendezések, szinte kizárólag kőbányában használják őket. Jellemző tulajdonságuk, hogy önjáróak, ezáltal könnyen megközelíthető velük a munkaterület.

Terex Finlay pofás törő, kúpos törő 

A szállítást követően nagyon hamar munkába állítható gépek. Feladatuk a kövek különböző méretűre történő törése. Külön is használhatóak, de igazából hatékonyan úgy tudunk velük dolgozni, ha egymás után állítjuk a kúpos és a pofás változatot. A rakodás a Terex Finlay pofás törőre történik.

A következő néhány gondolat azok számára lehet hasznos, akik nem ismerik a törőgépek működési elvét. Első körben egy rázóasztalra rakjuk a követ, amely lerázza a meddőt, így az egy szalagon ürül a gép mellé. Ezt követően a tiszta kő egy álló és egy mozgó pofa közé kerül, amelyek összeroppantják a bekerülő anyagot. Innen egy kihordó szalagon keresztül az előtte lévő Terex Finlay kúpos törő felhordó szalagjára kerül. Ezután egy olyan térbe jut az anyag, amelynek közepén egy kúp mozog. Ez töri (darálja) nagyon finomra a már korábban előtört anyagot. A zúzott kő a kihordó szalagon keresztül kerül depózásra. Ezt rakodógéppel elszállítják, vagy egyből teherautóra rakják.

Terex Finlay pofás törő, kúpos törő 2.

A gépek nálunk 150-200 tonna/óra kapacitásra képesek. Meghibásodás a gépeken: elsősorban a pofa, illetve a kúp kopása. Ezeket sajnos a kő keménysége miatt sokszor kell cserélni. A folyamatos karbantartás nélkülözhetetlen, az előírt üzemóránkénti javításokat be kell tartani, különben oda a megbízhatóság és jön a nagyobb hiba...

Említést szeretnék még tenni a CAT 325C forgó kotróról. Az ő teljesítménye sem elhanyagolható. Tulajdonképpen ez a gép az, amelytől függ a törőgépek teljesítménye. Ha gyorsan történik a rakodás, akkor természetesen sűrűben kell megállítani a rázóasztalt. Ha nagy kő kerül a berendezésbe, akkor azt nem tudja a pofa összeroppantani. Ilyenkor sajnos meg kell állítani a törőgépet, és ki kell emelni a nagy követ ahhoz, hogy tovább mehessen a termelés. A kotró kezelőjének odafigyelése, rátermettsége és tudása nagymértékben hozzájárul a két törőgép teljesítményéhez. A két Terex természetesen távirányítóval működik. Ezáltal egy személy is elég a kezelésükhöz. A napi karbantartás elvégzése nagyon fontos faladat. Ezek a gépek folyamatosan, akár 24 órán keresztül is képesek üzemelni, mindezt hiba nélkül. Egy élmény a törőkkel, illetve az osztályozó gépekkel dolgozni. Korábbi gépítéletemben már említettem, de most ismét el kell mondanom: mindenkinek ajánlom, egyszer próbálja ki!

Baranyai Zoltán

  

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

 

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 434 vendég és 0 tag böngészi