Tisztelt Gépkezelők és Gépkedvelők!

Egy másik kedvencemről írnék néhány sort, amit 1996-2002-ig, illetve 2010-től napjainkig hajtok vagy kímélek - ezt ne én döntsem el - az a lényeg hogy egy nagyon praktikus daruról van szó. Ez pedig nem más, mint a Demag 2x12,5 t / 30m daruja.

30 méter a daruhíd, amiből a hasznos körülbelül 28,5 méter. Ennyit érek el maximum, mert a macskák (nyau) és a horog-közép között van egy kis távolság. Maradjunk annyiban hogy a daruhíd 30 méteres, én ezt ki tudom dolgozni. Univerzális munkavégzésre fejlesztették ezt a gépet, ha kell, fölveszek egy 25 tonnás kosfejet a két horgommal, ha kell markolózok bármit, bármelyik horoggal, ha kell, akkor gabonát öntök a hajóba egy úgynevezett "tepsivel", de van tekercsfogó is. Ez kicsit bonyolult, de hihetetlenül jó a kézi fűzögetéshez viszonyítva.

Demag daru 1.

A lényeg, hogy ez egy 22 éves daru, a kor (1991) akkori legjobbja, amelyre az évek alatt folyamatos fejlesztéseket találtak ki. Mindezért hála a mai napig idejáró német szerelőknek, illetve a mai napig kéznél levő magyar karbantartóknak. Még mindig tökéletes az alkatrész ellátás. A közelmúltban például a hídhaladás hajtást kicserélték frekvenciaváltóra, ami űrhajóvá tette ezt a darut. A többi hajtás kicsit hagyományos, a macska haladás két fokozat, az emelés négy, két lassú és két gyors, de szinte sose megy tönkre, meg tudom számolni egy kezemen, ahányszor ennek a darunak fék vagy hajtásproblémája volt. Az elmúlt évek alatt a legalsó becslésem szerint is körülbelül évi 1-1,5 millió tonnát mozgatott meg ez a szerkezet, ami ha beszorozzuk a 22 évvel, akkor egy nagyon jó arány.

Daru demag 2

Kisebb hajót akarunk a vízről kivenni vagy berakni a vízre? Ideális. Nagy mennyiségű gabonát teherautóról vagy vasúti vagonból, esetleg vízparti raktárból hajóra rakni? Semmi gond. Darabáru, tömegáru, ráadásul plusz-mínusz tíz kiló pontossággal mérve? Ezt a darut erre találták ki. Ha nem extrém nagy (4000 tonna környéki) hajókról van szó, akkor hajó-hajó átrakás is szóba jöhet, egyébként nem, mert kb. 15,5 méter a vízre dolgozható távolság.

daru demag 3

Szerintem egy nagyon jó daru, amin élvezet dolgozni, akár fülkéből akár távirányítóval (kezdőknek végzetes lehet!), jó csak vicceltem, csak óvatosan szépen, de haladósan kedves kollégák. :-D

Üdvözlettel:

Cservák István

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 230 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x