A Cseh csodagép

Egy igazi régi gép a szocialista világból. Csehszlovák gyártmány. Négyhengeres diesel motor hajtja, ami ráadásul egy ZETOR-ból származik. Bizony, egy Zetor motor jelenti az erőforrást. Mondanom sem kell, hogy nem egy erőgép.

DH 112 - gumikerekes forgókotró 1  

Olvasgatva itt a keleti-blokk gépeiről szóló gépítéleteket, úgy látom, hogy ez az erőtlenség általánosan jellemző volt az éra munkagépeinek tekintetében. Igazán vehették volna a fáradságot a „tervezők”, hogy valami vehemensebb erőforrást fejlesszenek a kor vasaihoz. Talán még a nyugati versenytársakkal szemben is felvehették volna a versenyt a csoda kotrók és rakodók. No persze abból az anyagból kellett gazdálkodni, ami a rendelkezésre állt.

DH 112 - gumikerekes forgókotró 1  

Ennek ellenére a DH-112-es gumikerekes forgókotró a maga idejében egy jó gépnek számított. Többféle kanállal rendelkezett, jelenleg csipegető van rajta. (Bizony, a kotró még ma is napi használatban van!) Aki ezen megtanult dolgozni, illetve megtanulta a gépet kezelni, az már igazi gépkezelőnek számított annak idején. A gép műszerezettsége a napokban általam bemutatott korabeli Volvo homlokrakodóhoz képest maga a csoda. Ebben az esetben is a képet tudom felhozni példa gyanánt.

DH 112 kotrógép - műszerek 

Nagyon sokféle típust gyártottak ezekből a gépekből. Sok helyen lehetett látni abban az időben, de most már csak elvétve találni olyat, ami még üzemel is.

Baranyai Zoltán

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 342 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x