A húsz év az húsz év...

Ez a gép látszólag már életciklusa végén jár. Közel 20 éves, de még mindig reggeltől estig dolgozik, sőt, gyakran éjszaka is húzza az igát. Jelenleg egy kukoricaszárítónál teljesít szolgálatot. Feladata a szárítandó alapanyag garatba történő rakodása, illetve a már szárított kukorica kamionra, valamint terménytárolóba való rakodása.

Hanomag derékcsuklós homlokrakodó 

Mindannyian tudjuk, hogy ezek a folyamatok nem igazán megterhelőek egy ekkora gép számára, mivel nincs szükség nagy erő kifejtésére. A gép a maga korát meghazudtoló állapotban van. Köszönhető mindez a jó gépkezelőnek / nem, nem én vagyok /, aki végig vigyázott a homlokrakodóra. Mindig időben lett elvégezve az olajcsere és a szakszerű javítás.

Hanomag homlokrakodó gép

A rakodógép számlálója jelenleg 3232 üzemórát mutat. Nyilván ennél több van benne, de részleteket nem sikerült kiderítenem. A nagy fülkének köszönhetően a kilátás jó. A gép műszerezettsége nem bonyolult, két óra van benne: hűtővíz jelző és az üzemóra számláló. A többi az lámpás megoldás. Ha valami baj lenne, akkor kigyullad valamelyik nagy piros lámpa. Jobb oldalon található az irányváltó és a sebváltó. Pedálból kettő akad: fékpedál és gázpedál.

Hanomag - műszerfal

A fűtés az radiátoros, télen a hűtővízzel nyáron csak simán a ventilátorral. Sajnos ez őrült zajos. Klíma az (természetesen) nincsen, csak ha kinyitjuk az ablakot és az ajtót. De akkor meg a por jön be rendesen. Marad az izzadás. A kormányoszlop fix, nem állítható. Az ülése se, da talán ez eredetileg mozdítható volt.

Hanomag homlokrakodó fülke

A gép fordulékonyságát derékcsuklós mivoltának köszönheti. A homlokrakodó motorja már nem igazán adja le a névleges teljesítményét, a lóerők száma megkopott. Ráférne egy alapos motorfelújítás, de amire használják, arra megfelelő. Egy kicsit nehezen indul, de azután mint a rakéta, úgy lehet vele dolgozni. Olajfolyás az már előfordul egy két helyen, de ez természetes egy ilyen öreg masinánál.

Hanomag homlokrakodó olajfolyás

A hidraulika rendszere kicsit gyenge, de jó nagy gázzal megoldható a gyors emelés. A kanál gém-munkahenger sem egy nagydarab egység. Ami igazán nagy hátrány, hogy a mai kamionokat nehezen éri fel, de egy kis rámpával megoldható így is a rakodás.

Egy kis közbeiktatás: Meggyőződésem, hogy egy bármilyen munkagép életútját leginkább meghatározó tényező a kezelők által végzendő karbantartások megléte vagy meg nem léte. Zsírzás, folyadékszintek ellenőrzése, csapszegek átnézése. (Ennél a gépnél a derékcsuklónál szoktak a csapszegek elkopni, és ezáltal rángatózik a gép ,de ezek cseréjével orvosolható a probléma.) Bármilyen gépet le lehet amortizálni, akár még a garanciális időszak alatt is, de még egy régmúltból itt maradt „szoci csoda” (most nem kimondottan a Hanomagra gondolok) is tud megbízhatóan működni, HA VAN GAZDÁJA. És ez a kulcs.

Még mindig jó egy ilyen öreg masinával dolgozni. Aki még nem dolgozott ilyen korú géppel, annak bátran ajánlom, próbálja ki. Nem csak a szuper új gépek a menők. Ezek is megérnek egy misét.

Baranyai Zoltán

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 230 vendég és 0 tag böngészi