Biogáz előállítása ételhulladékból

Meglepő és egyben izgalmas módját választották a biogáz előállításának Ausztráliában. A gázgyártás „megszokott” alapanyagai széles terjedelemben változhatnak. Trágya, szennyvíziszap, ocsú, növényi hulladékok, napraforgó pogácsa, törköly. A felsorolást oldalakon keresztül lehetne folytatni. Ezen anyagok közös jellemzője, hogy könnyen bomlanak. Ezt a tulajdonságot szem előtt tartva jutottak arra az elhatározásra az ausztrálok, hogy a begyűjtött ételhulladékot dolgozzák fel.

ételhulladékból biogáz

A Sydney külvárosában található Earth Power biogáz üzem közel 3600 fogyasztót lát el elektromos árammal. Az anaerob (oxigéntől elzárt) környezetben történő bomlás során több fázison keresztül (hidrolízis, acetogén szakasz, metanogenezis) metánt állítanak elő. A metánt gázmotorral elégetve állítják elő az elektromos áramot és a nem elhanyagolható mértékű hőenergiát. Az áramot a hálózatba táplálva értékesítik, míg a hőenergia fűtési vagy egyéb biomassza hasznosítási célokra alkalmazható. A motor hulladékhője alkalmas lehet többek között brikettáló gépsor vagy pelletáló üzem szárító berendezéseinek felfűtésére.

ne szemetelj - az étel sosem szemét!

A biogáz gázmotorban történő égetésén túl más hasznosítási területen is alkalmazható. Angliában például 2014-ben állt forgalomba az első biogázzal hajtott autóbusz. Azóta a Bath és Bristol vonalon közlekedő járatok mindegyike ezt az alternatív üzemanyagot használja. A buszok egy feltöltéssel 300 kilométer megtételére képesek.

Biogáz fermentor

Az ausztrál projekt azért hírértékű, mert az el nem fogyasztott ételek hasztalan pocsékolása világméretű problémává nőtte ki magát. Európai adatok szerint évente körülbelül 1 mázsa, azaz 100 kilogramm élelmiszert dobunk a szemétbe fejenként. Ha figyelembe vesszük a teljes termelési láncot (ide értve a gyártás során keletkező melléktermékeket) is, akkor 1 főre 180 kilogramm ételhulladék és fel nem használt étel-melléktermék jut évente.

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 281 vendég és 0 tag böngészi