Motor csodák 1

Parányi V12-es az óriás munkagép-motorok után

A munkagépek szerelmeseiként hozzászokhattunk a nagyobbnál nagyobb motorblokkok látványához. A newtonméter hegyek, a brutális erő mindenkit elvarázsol. Most azonban valami gyökeresen eltérő következik. Bemutatjuk a világ legkisebb – teljes egészében működő – V12-es motorját.

v12 kicsi motor 3

Azt gondoljuk, hogy a következő néhány sor, valamint az alább látható képek és videó minden olyan embert magával ragad, aki otthon érzi magát a gépek világában. Cikkünk főhőse, a Patelo névre hallgató spanyol mérnök egy csodát fejlesztett. Egy nagy kupac bronzból, alumíniumból és acélból 12.000 (igen, tizenkétezer) munkaóra befektetésével egy működő motort alkotott. A fémeket tömbökben vásárolta és maga munkálta meg!

v12 kicsi motor 2

A dugattyúk átmérője alig több, mint 1 cm (11,3mm), a 12 henger lökettérfogata összesen 12cm3. Patelo elsősorban saját szórakoztatására, valamint oktató jelleggel készítette el a motort. A mini erőforrások eladását semmiképpen sem tervezi. Az elkészült alkotást 4 unokájának ajánlja.

v12 kicsi motor 4

A 261 alkatrész mindegyikét maga készítette. Mint azt már említettük, a kiindulási alap a valóságban is egy-egy fémtömb volt. Egyedül a motor-alkatrészeket összetartó csavarokat vásárolta. Így legalább maradhatott egy kis ideje unokáira is. Apropó: a mérnök úr számára szívesen felajánljuk az egyik 1:25 méretarányú modell munkagépünket. Biztosan szépen duruzsolna a pöttöm LiuGong homlokrakodóban a V12-es csoda.

Cikkünk címében nem véletlenül szerepel az 1-es szám. Hamarosan a második résszel, a világ legnagyobb motorjával jelentkezünk. Vajon az az erőforrás egy munkagépben teljesít szolgálatot? Mi már tudjuk a választ. Nemsokára Önök is megismerhetik... Update! A cikk második része érhető el.

 

 

A bejegyzést írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 402 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x