Motor csodák 2

Munkagép motor? Ugyan... Egy hajóé a legnagyobb!

Kedves munkagépes kolléga! Azt gondolta, hogy az Öné a legnagyobb? Téved! Kétrészes cikkünk második felében a törpe V12-es után a világ legnagyobb motorját, egy konténerszállító hajóba beépített diesel erőforrást veszünk górcső alá. A gigantikus méreteket már a számok is szemléltetik. 14 henger, hozzávetőlegesen 110.000 (igen, száztízezer) lóerő. Vajon mire képes a hajóba került csoda? Íme a finn Wärtsilä-Sulzer RTA96-C.

A legnagyobb munkagép motor - egy hajóé 

Egyet biztosan tud: rengeteget fogyasztani. A 2 ütemű, turbóval - egészen pontosan 14 darabbal - felszerelt motor üzem közben 39 hordó üzemanyagot hörpint be óránként. 1 hordó közel 160 litert jelent. Könnyen kiszámíthatjuk, hogy az óriási dízel erőforrás durván 6.000 litert eszik. Még a végén kiderül, hogy saját munkagépeink óránkénti fogyasztása csak kerekítési hiba, ha egy ilyen monstrumhoz viszonyítunk. További érdekesség (bár a hajómotorokhoz értők bizonyára tisztában vannak vele), hogy a szerkezet nehézolajat, azaz pakurát használ.

A motorba hengerenként 3 befecskendezőn keresztül érkezik az elegy. Egy-egy ilyen cső vastagabb, mint egy megtermett férfi két alkarja... A fordulatszám is egészen meghökkentő. 22 és 102 között alakul, természetesen percenként. A hajó végsebessége 28 mérföld, azaz 45 kilométer óránként.

 Wartsila SulzerRTA96 C turbótöltő

Vessünk még egy pillantást a számokra: 13,5 méteres magasság, 26,59 méteres hossz. Tömege 2.600 tonna. Akár egy emeletes társasház paraméterei is lehetnének.

 Wärtsilä-Sulzer-RTA96-C dugattyú

A hatalmas motor a világ jelenleg legnagyobb konténerszállító teherhajójába, az Emma Maerskbe került. A gépezet Kína és Európa között ingázik majd. Talán néhanapján egy két LiuGong is utazik a monstrumon. Cikkünk első, a világ legkisebb V12-es motorjáról szóló része

 

 

A bejegyzést írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Best Machinery Kft.
2024. január 15. hétfő, 13:23
Laci, bocs, de ez nem az a felület, ahol ennek helye van.
Se pro, se kontra.
Like Like Idézet
0
Laci
2023. május 10. szerda, 15:15
Még, jó, hogy az EU az 1.4-es Euro6-os motorral szerelt benzines autómat ekézi. A hazai libsik meg a Belgrád-Budapest (villamosított) vasútvonalat...
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 427 vendég és 0 tag böngészi