A fémek bűvöletében

Mai cikkünk gépkezelőjét Aaron Gill-nek hívják, 25 éves, és már 8 éve az építőiparban dolgozik, az utóbbi 5 évben pedig a Squibb Group vállalat alkalmazottja. A pozíciója 3 évvel ezelőtt változott meg, amióta is hivatásos kotrógép kezelő. Jelenleg egy LiuGong 908C kotróberendezéssel dolgozik a Squibb Group központi telephelyén, ahol újrahasznosításra kerülő színesfém-hulladék mozgatása a fő feladata.

kotrógép - midikotró LiuGong 908c 4

A Squibb Group vezető piaci szereplő a robbantással történő bontások terén. A közelmúltban két LiuGong 908C kotrógépre tettek szert. A céget 1948-ban Harry Squibb alapította H. Squibb & Son névvel, s azzal a céllal, hogy a háború tépázta London helyreállításában segédkezzen. Mára már hat telephelyet üzemeltet, lefedve az Egyesült Királyság egész területét. Harry kellő erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy a precíziós, robbantással járó munkálatokat ellássa. Ilyen többek között az elbontás, újrahasznosítás, szétszerelés, azbesztmentesítés. Ez a széleskörű tapasztalat hozzásegítette a céget ahhoz, hogy multinacionálissá válhasson. A vállalatvezető Squibb International néven számos irodát, illetve telephelyet hozott létre az európai kontinensen, míg kettőt a Közel-Keleten.

kotró - midikotró gép - LiuGong 908c 3

Az Egyesült Királyságban a Squibb Group 400 embert foglalkoztat, és jelenleg 103 darab építőipari berendezést üzemeltet a mini-kotróktól kezdve egészen a speciális robbantó egységekig. Ezen munkagépek közül kettő a LiuGong 908C típusú kotrógép. Mindkét berendezést használták már különféle robbantási helyszíneken, de az egyiket jelenleg a Squibb Group központi telephelyén üzemeltetik, itt történik a színesfém-hulladékok újrahasznosítása.

A gépek üzemelési helyéül szolgáló munkaterület nagyon forgalmas, ezért a gépekből történő jó kilátás kiemelten fontos szempont, mivel együtt, egymás közvetlen közelében dolgoznak a munkagépek a telephely alkalmazottaival. Eddig még egyetlen panasz sem érkezett a kabinokra, illetve az azokból történő kilátásra. Ilyen munkakörülmények között szükség van még a józan emberi ítélőképességre, emellett a terepen történő megfelelő manőverezés miatt érezni kell magát a gépet is.

Aaron Gill−t idézve: „Eddig a 908C öt napon át minimum nyolc órát dolgozott egy héten, s amikor nem én, akkor a kollégám üzemelteti. Ezelőtt még sosem volt dolgom LiuGong géppel, s be kell valljam, meglepett, hogy milyen könnyen tudtam alkalmazkodni hozzá. Az irányítás érzékeny és pontos, nem remeg be, amikor a gép terhelés alatt van. A „kis” kotrógép erős – ennek akkor van igazán jelentősége, amikor magas, tömörített halmokból különféle anyagokat kell kimozgatni.

LiuGong midikotró belülről

A gépeken módosíttatnunk kellett egy−két dolgot annak érdekében, hogy telephelyünkön üzemeltethessük őket. A szabványos kanalat egy úgynevezett Mutley fogóval helyettesítettük (a Mutely egy angol, speciális adaptereket gyártó cég – a szerk.), melynek hosszú körmei tökéletesen zárodnak. Ezzel nagy mennyiségű anyagot vagy akár egy vékony kábelt is meg lehet ragadni. A standard lánctalpakat gumihevederre cseréltettük, mivel az udvar betonozott, így az apró és folyamatos mozgások felsértenék a felületét. Még egy másik fontos módosítást hajtattunk végre a berendezésen, mégpedig kapott egy munkahenger védőt , mert ugye senki sem szeretné, hogy az éles anyagok kárt okozzanak a munkahengerben.

Kotrógép

Eddig nagyon jól teljesítenek a LiuGongok. Az általam használt gép láthatóan szenvedett már némi sérülést, de mindezek ellenére nagyon jól állja a sarat. A karosszéria lemezek erősek, nem olyan vékonyak, mint egyes gépeken.” – Mondta Aaron.

Rob Honour, a Squibb Group üzemvezetője a következőt mondta: „Két fő oka van annak, hogy ilyen márkájú gépet vásároltunk. Az első ok Brian Prescott, a Construction Plant & Machinery Sales tulajdonosa. (A Construction Plant & Machinery Sales a LiuGong angliai viszonteladója – a szerk.) Közel 13 éve dolgozunk Briannel, s tudni kell, hogy ő tényleg érti a dolgát. Másodsorban pedig sürgősen szükségünk volt két nyolc tonnás berendezésre, s természetesen Brian volt az, akihez elsőként fordultunk, s így került először látókörünkbe a LiuGong márka. A vásárlás mellett való végső elhatározásban szerepet játszó tényező volt továbbá a kedvező ár, a gyors elérhetőség és az azonnali támogatás, melyet a Construction Plant & Machinery Sales részéről várhatunk. Úgy vélem, hogy jó döntést hoztunk, a gépkezelőink is örömmel dolgoznak a LiuGongokkal.”

  

A bejegyzést készítette: Földi Anita és Blaskó Gergely (A szerzőről)

 

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

A LiuGong európai részlege a Munka-Gépítélet sikerein felbuzdulva úgy határozott, hogy körbejárja ügyfeleit, és interjúkat készít a LiuGong gépek aktív használóival. Ön jelenleg ezen interjúk egyikét olvassa.

A Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével. Nem csak LiuGong gépekkel szerzett tapasztalatait várjuk!

*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 295 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x