Homlokrakodó a Holdon? Nem is olyan elképzelhetetlen...

Egy privát űrügynökség, a Bigelow Aerospace első embere a minap kitermelési engedélyért folyamodott a Szövetségi Légügyi Hivatalhoz, hogy jogot szerezzen egy minden eddiginél különlegesebb bánya létesítéséhez. Hogy mitől olyan különleges a kedden bejelentett hír? Először is nem szokásos, hogy a bányászati jogot a légügyi hivatalnál kérvényezik. Továbbá az is felettébb szokatlan, ha mindezt sajtóközlemény formájában a NASA hozza nyilvánosságra. A válaszért nem kell messzire mennünk: Bigelow úr a holdon szeretne kőzetet kitermelni.

Hold és a homlokrakodó

Mit gondol a kedves olvasó? Vajon milyen átalakításokat kell eszközölnünk a LiuGong munkagépein ahhoz, hogy a berendezések hatékonyan dolgozhassanak az égitesten? Először is a belsőégésű motor működéséhez oxigént kell biztosítani. Talán ennél egyszerűbb lehet az elektromotorok alkalmazása. És mi lesz a gravitációval? (A holdi gravitáció körülbelül hatoda a Földön megszokottnak.) Érdekes kérdések ezek, de úgy véljük, hogy ráérünk még a megoldáson gondolkodni.

daru holdat cipel

Bigelow már nem kezdő az űriparban. 2013 januárjában szerződést kötött a NASA-val, mely alapján 2015-ben egy speciális, kiegészítő kutatóegységet csatolhat a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez gyakorlatilag egy felfújható kabin, amely alkalmas lehet az űr viszontagságos körülményeinek egyszerű módon történő átvészelésére.

Hold a Földről

„Az idő elérkezett, hogy elkezdjünk foglalkozni a holdi földterület – vagy inkább holdterület – tulajdonjogát illetően” – nyilatkozta Bigelow. „Tulajdonjog, illetve bérleti jog nélkül nincs az a magánvállalat, amely akár csak egy fillért is invesztálna a földön kívüli munkavégzéssel kapcsolatos kutatásokba.” – tette hozzá az űriparos. Az egyetlen probléma, hogy az aktuális „Kereskedelmi Űr Törvény” nem tesz említést a bányászat lehetőségeiről. A képlet egyszerű. Erre még nem is gondoltak a honatyák.

Bányászat, de hogyan?

Bigelow egyáltalán nem gépesített bányászatra gondolt. Se homlokrakodó, se egy törő vagy osztályozó? Nem bizony. A vállalkozó szerint az űrbányászok aszteroida becsapódásokat keresnének a Hold felszínén. Ezek értékes fémeket tartalmazhatnak, ahol a kézi begyűjtés is rentábilis lehet. Mindez természetesen egy felfújható munkaállomáson belül történne.

Holdbéli munkagépek

Vajon mindez kivitelezhető?

Ha nem számolunk a hold-rakéták irdatlan költségével, valamint a termetes kőzetek „hazaszállításával”, az elképzelés már jogilag sem valósítható meg. A világ űrügynökségei által aláírt egyezmény alapján a territoriális jogok bejegyzése tilos a Holdon. Persze Bigelow lobbizhat a módosításért, de a dolgok jelenlegi állása alapján a sikerre vajmi kevés esélye van.

 

A cikket írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 307 vendég és 0 tag böngészi