Kínában naponta 2 szénbányát fognak bezárni

Okok: A gépesítés hiánya és az alacsony üzembiztonság

A magyar szénbányákat sújtó bezárási hullám nyomán csak a nyomor és a munkanélküliség maradt. Számos – a végnapokig kizárólag a bányászatból élő – település azóta is csak vegetál. Tegnap kaptuk a közleményt, mely szerint a kínai kormányzat is hasonló lépéseket tervez. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a világ szénfelhasználásának 47%-a Kínához köthető. A közlemény szerint a következő két évben 2.000 szénbányát zárnak majd be. A szám megdöbbentő. Mindez annyit tesz, hogy naponta több mint 2 bánya dolgozói válnak munkanélkülivé.

 Kína: munkagép nélküli szénbánya

Kínában jelenleg körülbelül 12.000 szénbánya üzemel. A bezárási hullám azokat a kitermelő egységeket érinti, ahol éves szinten 90.000 tonna alatti szenet hoznak a felszínre. A hivatalos közlemény szerint a gépészeti, illetve az üzembiztonsági hiányosságok miatt kell ezeket a bányákat bezárni. Az említett létesítményekben munkagépek alig-alig dolgoznak, a kitermelés kézi erővel folyik. Ebből adódóan hamarosan rengeteg bányász válik munkanélkülivé...

szénbányász Kínában

Az új szabályozás a bányanyitás feltételeit is szigorítja. A jövőben csak olyan szénbányák kezdhetnek kitermelésbe, ahol éves szinten több mint 300.000 tonna szenet fejtenek majd. Ráadásul a gépesítést is feltételül szablyák. Az új létesítményekben kötelező lesz a bányaipari gépek (például speciális rakodógépek, felszíni fejtésnél bontókalapáccsal szerelt kotrók stb.) használata. A gyenge minőségú szénlelőhelyekhez telepítendő bányák esetében a határozat még nagyobb kapacitást, évi 900.000 tonnát vár el.

Kína - szénbánya

A legutóbbi nagy átalakítás 2012-ben zajlott. Ebben az évben Kínában 628 kisebb bányát zártak be, 622-ben technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, 388-bányát pedig összevontak. A fékek behúzásának hatására a kitermelés nem csökkent, sőt: 2012-ben 3,6 milliárd tonnával többet termeltek ki, mint az azt megelőző évben. Ez 4%-os növekedést jelentett. A kormányzat közleménye alapján az átalakítással az egymillió tonnára jutó halálesetek száma 0,564-re esett, a 2002-ben mért 4,94-ről(!). A számok akkor hatnak különösen mellbevágólag, ha megismerjük az amerikai szénbányákhoz kapcsolódó halálozási adatokat: 0,019 haláleset egymillió tonnánként. Kínában 2012-ben 1,384 szénbányász halt meg.

 

A cikket írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 372 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x