Világvárosok! Éghajlatváltozásra felkészülni!

Lebegő megapoliszok, szmogfogó épületek, high-tech fák jelenthetik a választ az éghajlatváltozásra.

Rotterdam, lebegő pavilon


A hulladékok újrahasznosítása, illetve a biomassza hatékony feldolgozása mellett a városok más módon is tehetnek a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A következőkben a Best Machinery csapata világvárosok high-tech törekvéseit tekinti át.

Lebegő városok Hollandiában

Köztudomású, hogy Hollandia jelentős része tengerszintnél alacsonyabb magassággal rendelkezik, így a vízszint esetleges emelkedése beláthatatlan következményekkel járhat. A probléma okán a holland kutatók új megoldást dolgoztak ki, mellyel a katasztrófa elháríthatóvá válik. A gátak magasságának növelése helyett a vízen lebegő ház koncepcióját dolgozták ki.

Rotterdami lebegő házak

Rotterdam közelében már ki is jelölték azt a vízfelületet, ahol a beruházás első ütemében ezres nagyságrendben épülhetnek fel a lebegő lakhelyek. Az első kísérleti házakba már be is költöztek új tulajdonosaik. Nem kellett sokáig vállalkozó szellemű vásárló után kutatni, hiszen a flamandok körében amúgy is rendkívül népszerűek a lakóhajók. A lebegő házak ezek továbbgondolásai.

Épített high-tech fák Szingapúrban

Szingapúr - az apró ázsiai városállam – mérnökei is meghökkentő ötlettel rukkoltak elő. Az ország mindig is kiemelten kezelte a fenntarthatóságot, illetve a fenntartható fejlődést. Ebbe a szemléletmódba illenek bele azok a 25-50 méter magas mesterségesen „épített fák”, amelyek valójában egy-egy ökológiai központként 200-250 fajnak adnak otthont. A high-tech fákon napelem, illetve esővízgyűjtő rendszer is található, amelyek hasonlóan az igazi fákhoz begyűjtik és szétosztják a napfényt, valamint az éltető vizet. Mindezek mellett a fák árnyékoló funkcióval is rendelkeznek, és még a környezet hűtését is lehetővé teszik.

Hih-tech fák

Újragondolt gyárnegyed Londonban

A londoni BedZED projekt részeként az egykori gyárnegyed újult meg és vált önfenntartóvá. Az épületegyüttes zéró energiával működik, energiaellátását napelemek, a meleg vizet napkollektorok biztosítják. Ráadásul az épületcsoport az imént említett high-tech fákhoz hasonlóan gyűjti és hasznosítja az esővizet, és gondoskodik a passzív napenergia-hasznosításról is. A lakók még egy közös autómegosztó projektben is részt vesznek, így csökkentve a közlekedésük során keletkező emissziót is. A tömb közel 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy átlagos brit lakónegyed.

Londoni aktív ház

Francia főváros szmogelnyelő épületei

Párizs vezetése célul tűzte ki, hogy az évszázad közepére negyedére csökkenti üvegház-hatású gázainak kibocsátását. A megvalósulás érdekében nagyszabású pályázatot írtak ki, melyben olyan épületek megvalósulásának terveit szeretnék látni, amelyek aktívan járulnak hozzá a levegő tisztulásához. A nyertes pályázó, Vincent Callebaut által megálmodott épületek fenntartható módon ötvözik a vidék és a város együttélését. A tervek szerint a házak a szmogos párizsi levegő megtisztításában is szerepet kapnának.

Párizsi passzív ház

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 352 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x