Hű társam, mondhatni "barátom"

2000 óta dolgozom Bobcaton. Ez idő alatt a jelenlegi a negyedik gépem. Egy 763-al kezdtem, aztán egy 773-as, majd egy S175-ös gép volt a kezeim között. A jelenlegit 5 éve használom. 13 éves munkásságom tapasztalatai alapján úgy vélekedek erről a gépről, hogy ez a legjobb, amivel találkoztam. Hű társam, mondhatni "barátom".

Bobcat S185

A Bobcat S185-ös kategóriáját tekintve a felső-középkategóriájú kompakt rakodókhoz tartozik. A 2000-es évek közepén kezdték el gyártani Kanadában. 2006-ban áttelepültek a közeli Csehországba. Szériájának gyártását idén fejezték be. A Bobcat gépek közül a legkedveltebb típus. Névleges teherbírása: 924kg, üzemkész tömege: 2821kg. Teljesítmény:43,3kW, maximális emelési magassága: 3m, amivel szinte bármilyen magas teherautót meg lehet rakodni. Nagy előnye hogy a tengelye körül meg tud fordulni, ezért a legkisebb helyekre is befér. Magassága: 193 centiméter.

Motorja 2600cm3, turbo diesel, porlasztós befecskendezéssel. Összkerék meghajtású, ami abból áll, hogy a hátsó kerekeket hidraulikus szivattyú hajtja meg, míg az első kerekeket közvetlenül lánccal kötik össze. A motor hűtését axiál ventillátor látja el. Irányítása csúszó kerekes kormányzás elvén történik, mindez két hidromotor külön-külön kezelésével. A hidraulikus szivattyú 100 liter/perc szállítási kapacitásának köszönhetően bármilyen hidraulikus tartozékot gond nélkül üzemeltet.

Fogyasztása elég magas, 8 liter/munkaóra. Ettől többet nem szokott kérni. A hozzá kapható kisegítő tartozékok skálája igen széles.

Előnye: szélessége mindössze 1700mm, így a paraméterei miatt ideális majdnem minden fajta munkaterületen. Könnyen kezelhető. Bőséges alkatrész ellátása van. Kis szervizigényű, maximum a köztelező szerviz, ez 250 üzemóránként. Árokásó tartozékával akár 3 méter mélyre is le tud ásni, törőfejével a 40cm beton feltörése sem akadály. Raklapvillájával akár egy tonna súlyt is képes arrébb tenni. Jó tulajdonsága, hogy számítógép ellenőrzi a kompakt rakodó működését, ez bármilyen komolyabb meghibásodás esetén leállítja a gépet.

Hátránya: Az apró tartozékai miatt javítása és az alkatrészek kicserélése elég időigényes. Kényelmi szempontból nem tökéletes. 170cm fölötti embernek kifejezetten megterhelő fizikailag vele dolgoznia. Alapjában véve elenyésző hibái vannak, inkább csak jó tulajdonságokkal rendelkezik. Strapabíró elnyűhetetlen, kiváló gép.

Répás András 

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 394 vendég és 0 tag böngészi