Nagyapám Zetorjának története

Az alábbi képen látható traktor Nagypapám tulajdona volt a 60-as évektől egészen 1989ig, amikor is 550es MTZ vásárlása miatt el kellett adni. Apám és Papám is nagyon megszerette a hosszú idő alatt, rengeteget dolgoztak vele. Volt, hogy ez a traktor egyedül termelte meg a betevő falatra valót a családnak.

 Zetor - Nagyapám öröksége

Idén jött az ötlet, mivel az anyagiak megengedték, hogy próbáljuk meg visszakeresni, vajon merre lehet a munkagép. Izgalmas nyomozás után az ötödik tulajdonosnál bukkantunk végül rá. Mindenki emlékezett, hogy hova adta el (no meg persze papírokkal igazolva történtek az adás-vételek).

Egy fa alatt várta sorsát, rozsdás, teljesen leélt állapotban, egy MTZ fülke is rá volt faragva, egyszóval siralmas látványt nyújtott. De legalább megvolt, innentől kezdve azonban nem létezett megállj, több hónapi kemény munka, alkatrész beszerzés, teljes motor és hajtáslánc felújítás után 110%-os esztétikai és mechanikai állapotban feszít a jó öreg Zetor. Immáron bejáratva, sokkal jobb minőségben, mint amikor legördült a gyártósorról. Feltehetőleg párját ritkítja Magyarországon.

 25 lóerős Zetor traktor

De ugye ez a Munka-Gépítélet, így néhány szót a vasról: egy 25 lóerős, 2 hengeres, 4 szelepes erőforrással hajtott, akkoriban kategóriát teremtő univerzális traktorról van szó, amin már volt kardán kihajtás, és a vonószárak is mozogtak. Nagy előnyt jelentett az önindító, nem kellett pepecselni mint a Hofhereknél. Ez a körülményesség megszűnt, csak felpattantál, és már mehetett is a munka, se kurbli, se előmelegítés.

Rém egyszerű váltója van, középállásban határozott felfele mozdulattal a terepfokozatok érhetők el, ugyanez lefele ismételve országútiban. Mindkettőben 3 fokozat, plusz a rükverc.

 zetor traktor - az Erőgép

Az adagolót előszeretettel babrálták a pörgősség és a nagyobb utazótempó reményében, de annak előbb vagy utóbb megvolt a következménye, bár azt el kell ismerni, nem egy repülő gép még országúti 3-ban sem. A nagy lendkerék miatt az alapjáratot elképesztően alacsony fordulatra le lehet engedni.

No, ennyit a mi kis igazi happy enddel végződő történetünkről.

Majsa Gergely

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 237 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x