Engedjétek meg, hogy a sok földmunkagép között ismét egy vérbeli erőgép szerepeljen. A legnagyobb kedvencem. Magyarországon szerintem nincsen olyan (ex) TSZ vagy nagyobb mezőgazdasággal foglalkozó cég, melynél ne lehetne megtalálni azokat a csodálatos erőgépeket, melyek becsületes neve RÁBA 245-ös, illetve 250-es típus. A cikkem az első, Rába Steiger 245-ös erőgépről fog szólni.

Rába Steiger erőgép - traktor 

Ez a gép a Rába Magyar Vagon és Gépgyárban, az amerikai Steiger cég licensze alatt látta meg a napvilágot. Nagy vonóerő jellemzi. A maga 245 Lóerős motorteljesítményével, összkerék-meghajtásával kiemelkedett a kor Magyarországon dolgozó gépei közül.

Csuklós kormányzású, a mellső részen kap helyet a fülke és maga a gép erőforrása, egy 6 hengeres, négyütemű, vízhűtéses, dugattyúkamrás dízelmotor.

Hátsó részen találjuk meg a hátsó kerekeket, az üzemanyagtartályt (melynek térfogata 780 l) és a munkaeszközök felcsatlakoztatásához szükséges berendezéseket.

 Rába Steiger traktor

A kuplung kéttárcsás, 10 előremeneti és 2 hátrameneti fokozattal rendelkezik. A 4 kerékhez ikerkerekek kapcsolhatók a jobb súlyelosztás és a nagyobb erőátvitel érdekében.

Mindenféle talajmunkánál megállja a helyét, legyen szó szántásról, tarlóhántásról, akár mélyszántásról, ezek a gépek erre lettek kitalálva, szántóföldre születtek. A gép teljes tömege 12 580kg, ikerabroncsokkal együtt. Alkatrészt még mindig lehet hozzá kapni!

Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan gépszerető, aki ha meghallja azt a nevet, hogy RÁBA, ne jusson eszébe ez a gép, mely több évtizede járja a határt, ha kell esőben, szélben, napsütésben, becsületes, szép munkát hagyva maga után. Nem a megszokott földmunkagép, de nekem örök kedvencem!

Szántó Csaba

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 304 vendég és 0 tag böngészi