A német Liebherr cég egyik legjobban sikerült hidraulikus forgókotrója.

Ez a gép 12 évig volt a munkatársam, az ország szinte összes autópálya-építésén dolgoztunk együtt. A szíve egy D904-es turbós Liebherr motor. 5600cc motorja 110 lóerő leadására képes 2100-as fordulatszámon. Így átlagosan, munka közben 7-8 literes fogyasztása igen kedvező a mai üzemanyagárak mellett.

Liebherr 902 litronic forgókotró - gumikerekes

A motor 13.000 üzemóra után is bontatlan, motorolajat 250 üzemóránként maximum 2-3 litert fogyaszt. Ez a korához képest igen kevés. A motor egyetlen gyengéje a vízpumpa tömszelencéje, amelynek viszont a meghibásodását igen könnyen észre lehet venni, mert a hűtővizet egy 4 mm-es furaton keresztül a motorból kivezeti, hogy még véletlenül se keveredjen a motorolajjal. Ha ez bekövetkezik, akkor sajnos az apró vízcseppek a hajtókarcsapágyakból 1-2 mm-es darabokat égetnek ki.

A gép lelke a Liebherr váltózó elmozdulású kettős hidraulika szivattyúja, amely percenként 300 liter hidraulika olaj szállítására képes 320 bar nyomáson. 10.000-12.000 üzemóránál már szükséges a nyomás leellenőrzése és utánállítása. Természetesen ennyi problémamentes üzemórát csak a hidraulika olaj 3000 üzemóránkénti teljes cseréjével érhetünk el.

Liebherr gumikerekes kotró

Második gyengéje a ZF által gyártott első híd, amely egy bizonyos idő után szépen lassan kettéreped. Ezeket a hidakat csak a tolólapos alvázaknál alkalmazták, de sajnos megtalálható a Caterpillar több forgókotró modelljénél is. Természetes a gép használata is befolyásolja a hidak élettartalmát.

Sokat hallom, hogy egyesek gyakran cserélik a kerékagy belső szimmeringjét, mert igen kevés ideig bírja folyás nélkül. Ez a kerékagycsapágyak cseréjével teljesen megszüntethető. Az alkatrészt 20.000 - 25.000 ft-ért megvásárolhatjuk bármelyik szaküzletben. A legjobb választás, ha Timken csapágyakat vásárolunk, ezeket szerelték gyárilag is a gépekbe.

A fülkéje a korához képest igen modern, érintő-kapcsolós, digitális müszerfallal rendelkezik. Többféle módon állítható ülése nagyon kényelmes, igaz a gépkezelők általában nagyon hiányolják belőle a klímaberendezést. Saját tapasztalataim alapján nyáron 50-52 fokig is felmegy a fülkében a hőmérséklet. Ekkor már kínzó a hőség.

Röviden összefoglalva a Liebherr által gyártott 902 Litronic forgókotrógép a maga 22 éves korához képest (ha rendszeresen karban van tartva és meg van becsülve) a legkorszerűbb gépekkel is felveszi a versenyt. Nagyon szerettem vele dolgozni. Igen finom, de mégis erős kotrógép, a 12 év alatt egyszer sem hagyott cserben. (Természetesen a hidraulika-tömlők hibáját leszámítva, de azok néhanapján melyik gépnél nem durrannak el???)

A munka közbeni és szervízelési tapasztalataim alapján a mai napig bátran tudom ajánlani bármelyik vállalkozó kollégának.

Sinka Péter

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 367 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x