Interjú a LiuGong fejlesztő és formatervező csapatával

Avagy a Forma1 és a LiuGong kapcsolata

Egy földmunkagép esztétikai megjelenése azonnal szembeötlő, azonban egy kívülálló könnyen átsiklik azon a gondolatfolyamon, amely meghatározta a kialakított dizájnt. A jogszabályi változások, a kezelő biztonsága és kényelme, valamint az új technológiák folyamatos fejlesztése és alkalmazása révén az építőipari gépek formai és funkcióbeli kialakítása komplex feladat. A LiuGong nemrégiben betekintést engedett számunkra a dizájn-csapat munkájába. Gary Major, a LiuGong ipari formatervező részlegének vezetőteje, Richard Killgren szenior formatervező és Ed Wagner, a minőségbiztosítás irányítója kalauzolt bennünket.

Gary Major munkagép formaterv - LiuGong


„A mai végfelhasználók sokkal fontosabbnak tartják a munkagépek megjelenését, mint tették azt akár egy évtizeddel ezelőtt, így az esztétika rendkívül fontos tényezővé vált a tervezés során” - mondta Gary, aki korábban a JCB formatervezési részlegének igazgatója volt. „Ha valami jól és megbízhatónak néz ki, hátul, az agyunk mélyében egy kis szikra rögtön azt mondja, hogy ez egy jó vétel lesz.”

Minden nagyobb építőipari gépgyártó tesz erőfeszítéseket azért, hogy gépeit megkülönböztethesse versenytársaitól. Valljuk be, ez nehéz feladat, mivel egy földmunkagép esetében a legfőbb szempont a funkcionalitás. A LiuGong 2014-ben gyökeres átalakítást hajtott végre szervezeti felépítésében: önállósította az ipari formatervezési részlegét, melynek a kutatás-fejlesztési részleggel egyetemben egy teljesen új központot hozott létre. A formatervező csapatba nagyszámú fejlesztőmérnök is került, biztosítva, hogy a praktikum egyesülhessen a szépséggel.

LiuGong 856H kép

„Nagyon fontos a következetes márkaidentitást kialakítása – egyes országokban bevett szokás, hogy a végfelhasználók eltávolítják a gépről a márkajelzéseket, és saját logójukat helyezik el a berendezésen. Angliában szinte az összes munkagéppel ezt teszik. Minden gyártónak elemi érdeke, hogy gépe ekkor is felismerhető legyen” – mondta Gary.

LiuGong hirdetés - Földmunkagép

„Ez a megközelítés okot ad a LiuGong gépek esztétikai fejlesztésére – a 2015-ben megjelenő berendezéseink markáns és állandó stíluselemeket fognak magukon hordozni. Az új irányzat első képviselői a 856H típusjelű homlokrakodó és az E szériás kotrógépek. Evidens, hogy szilárd formanyelvének és erős <<DNS struktúrájának>> köszönhetően egy márka épp olyan hatékonyan képes kommunikálni matricák és emblémák nélkül, mint tenné azt egy sor matricával. Gondoljunk csak bele: szükséges embléma ahhoz, hogy felismerjünk egy Mercedes-Benzt vagy egy Aston Martint?” – tette hozzá Gary.

Gary Major munkagép formaterv 2 - LiuGong - kotró

A sikeres megkülönböztetéshez az eredetiségnél és következetességnél többet kell figyelembe vennünk. Nélkülözhetetlen a képesség, hogy érzelmileg hassunk a felhasználóra. A pozitív érzelmi válasz az egyik legerősebb fegyver egy ipari tervező kezében. „A minőség észlelése segít eladni a gépet.” - mondta Richard Killgren, aki miután éveket töltött a Lotusnál és a Bentleynél, most a LiuGong tervezőcsapatát erősíti. „Mikor kapcsolatba lépsz a géppel - legyen ez akár vizuális kontaktus, akár egy érintés - , ha bármi olcsónak tűnik vagy érződik, azt feltételezed, hogy az egész gép gyengébb minőségű, függetlenül annak műszaki paramétereitől, használhatóságától. Az érzelmi hatást kiváltó tényezőket sosem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni” – mondta Richard.

Gary hozzátette: „Minket, embereket önkéntelenül is tudatalatti érzelmek befolyásolnak döntéseinkben. Ez lehet akár egy leheletnyi különbség, mint a színegyensúly a sárga és a sötétszürke között az építőipari gépek esetében. Érzelmi szinten mindez könnyen összekapcsolható a természetből vett példákkal, - gondoljunk csak a különbségre egy kanári és egy darázs között. Az említett hasonlóságok jelentik számunkra a második természetet. A munkagépek formatervezőinek még az autóiparban tevékenykedő kollégáiknál is nehezebb dolguk van. Előírások és funkcionális elvárások tömkelegének kell megfelelnünk!”

LiuGong E szériás - 930E kotrógép

Gary példaként az egyre növekvő emissziós követelményeket említette. A TierIV Final (Stage 4) normának legalább akkora befolyása van a gépek formatervére, mint mechanikus jellemzőire. „5 évvel ezelőtt csak annyi volt az aranyszabály, hogy a gépkezelő képes legyen a géptől egy méterre található, egy méter magas tárgyat észlelni. Elől, hátul és oldalt is. Ma már ez édeskevés, ráadásul az emissziós szigorítás hatására új részegységek kerültek a munkagépekbe, emiatt a motorburkolat hatalmasra nőtt, ami tovább nehezíti a kilátást.

Az anyagok fejlődése óriási lehetőségeket nyitott meg a formatervezők számára. A megnövekedett esztétikai tudatosság jegyében új formákat, merészebb terveket tudunk kipróbálni. Az innovatív műszaki megoldások mellett ez az a terület, amelyet a LiuGong már folyamatosan kutat és fejleszt. Elárulok egy titkot: formatervező berkekben köztudomású, hogy egy gép minél dögösebben néz ki szemből, annál szebbnek ítélik meg az egész berendezést. Egészen mostanáig a legtöbb gépgyártó préselt acéllemezeket alkalmazott. Az autógyárak is préselt acéllal dolgoznak, de a leheletvékony anyagvastagság miatt egészen simulékony, esztétikus elemeket tudnak kialakítani. Nem így a gépgyártók, ahol az anyagvastagság 4-5 mm. 5 mm-es lemezből sokkal nehezebb a lendületes formák kialakítása. Az üvegszálas, karbon vagy más kompozit anyagokkal sokkal könnyebb a megfelelő formaterv megformálása. A jövőben a LiuGong ebbe az irányba mozdul el. Célunk, hogy szemből, oldalról és hátulról is dögös, de kiemelkedően praktikus és strapabíró gépeket gyártsunk” – mondta Gary.

LiuGong dömper formaterv - Gary Major

A kompozit technológia fejlődésének hatása jócskán túlmutat az ipari formatervezők dizájn irányába vetett törekvésein. Gary a következőképpen magyarázza az elsőre nehezen érthető mondatot: „ha az anyagminőség irányából közelítjük meg a kérdést, akkor felfedezhetjük, hogy az említett kompozit anyagok hihetetlen ütésállósággal, illetve erőhatás-elnyelő képességgel rendelkeznek. Vegyük például a munkagépek tetőszerkezetét. Elkerülhetetlen, hogy erre föld, kövek, netán sziklák hulljanak. A préselt fémből készült tető az említett behatások során be fog horpadni. Nem így a kompozit, amelyről az említett tárgyak sérülés okozása nélkül fognak lehullani. Ráadásul a kompozitok többsége anyagában színezhető, így a szín sosem fog lekopni, ahogyan a festett felület esetében tenné. A végeredmény egy szebben öregedő, évek multán is esztétikus, a behatásoknak jobban ellenálló, masszívabb gép lesz.”

Az új anyagok alkalmazása javítja az esztétikumot, növeli a működési hatékonyságot, de a felhasználási praktikum szempontjából is előnyös. A LiuGong tervezőcsapata ez utóbbira is kiemelt figyelmet fordít.

LiuGong rakodógép formaterv

Ed Wagner, a minőségbiztosítás irányítójának csapata több ezer üzemórán keresztül, valós munkakörülmények közepette teszteli a LiuGong gépeket. A berendezéseket igazi bányákban, igazi építkezéseken nyüstölik. „Sokkal fontosabb a valós környezetben, első kézből megszerzett tapasztalat, mint az esetlegesen kérdőívek vagy más megkérdezés útján begyűjtött, másodlagos információ. A prototípusokat több éven keresztül hajtjuk, mielőtt beindulna a szériagyártás. Nemrégiben jelentek meg az E szériás kotrógépek, de már javában folyik az F széria tesztelése is. Mindemellett új rendszereket is fejlesztünk. Hamarosan rendelhető lesz az a vezérlőrendszer, amely segítségével a gépkezelő a fülkén kívülről, kézmozdulatok segítségével lesz képes a berendezés irányítására. Mindemellett már teszteljük a LiuGong új, hibrid hajtásláncát is, de a Formai1-ben megismert KERS energia-visszanyerő rendszerrel is kísérletezünk.

LiuGong munkagép a szélcsatornában

A LiuGong kategóriát lépett. A XX. században cégünk a megbízható, ámde puritán, egyszerű gépeiről volt híres. A XXI. század LiuGong munkagépe továbbra is kiemelkedő ár/érték arányú és megbízható, praktikus, de mégis szemet gyönyörködtető és magas szintű műszaki megoldásokat rejt magában” – zárta a beszélgetést Ed Wagner.


A bejegyzést írta: Herbszt Ágnes és Blaskó Gergely - (A szerzőről

Kérjen ajánlatot LiuGong munkagépre! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Érdeklődjön telefonon a 06-20-966-28-38 mobilszámon, vagy üzenjen az űrlapon át!

online

A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.
Üzenete, adatai a weboldalon NEM jelennek meg!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 267 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x