A nukleáris hulladékok kockázatai Európában

Az elmúlt években az európai és a világsajtó a fukushimai atomerőműben bekövetkezett balesettől volt hangos, pedig a vén kontinensnek is megvannak a maga „ügyei”, illetve a mindezek kapcsán adódó kockázatai.

 Nukleáris katasztrófa

Kezdjük is a világ legelső kereskedelmi célú atomerőművével, a Walesben található Sellafielddel. Az üzem alighanem Európa legösszetettebb nukleáris létesítménye, hiszen itt kezdték el gyártani azt a hasadóanyagot, amely végül Nagy-Britanniát atomhatalommá tette. Nem sokkal később a területen kereskedelmi célú atomerőművet építettek, mely egészen 2003-ig üzemelt, most pedig a kimerült fűtőelemeket dolgozzák fel és tárolják itt. Nem is akármekkora mennyiségben... A területen 11 hatalmas siló van felállítva, mindegyikben egyenként nyolcszor annyi radioaktív anyaggal, mint amennyi Csernobil idején a légkörbe került.

sellafieldi atomerőmű

Sellafield igen közel esik az ír partokhoz, illetve Dublinhoz, ami komoly feszültségek forrása a brit és az ír állam között. Sellafieldnek ugyanis legendásan rossz híre van. A feljegyzések szerint több mint száz baleset történt az üzemben. Ezek közül több tucatot minősítettek súlyosnak. A Time magazin összeállítása szerint az 1957-ben bekövetkezett eset a világ 12 legsúlyosabb nukleáris történései közé tartozik. A balesetben a reaktor grafit magja gyulladt be. Nagy mennyiségű radioaktív részecske jutott a légkörbe is.

A brit The Guardian nemes egyszerűséggel Európa legveszélyesebb helyeként jellemzi Sellafieldet. Ráadásul az elnevezés az intézmény egyik osztályvezetőjétől ered. A Sellafieldben található B30-as siló ugyanis tömve van régi reaktor-alkatrészekkel, kimerült fűtőelemekkel, amelyeket vízbe merítve hűtenek.

Hasonlóan veszélyes a B38-as siló is. 1972-ben a nagy angliai bányászsztrájk idején az atomerőműveket teljes kapacitással üzemeltették az országban, ám ezt a mennyiséget már képtelenek voltak feldolgozni Sellafieldben. A kiégett, de feldolgozatlan fűtőelemeket helyezték el a B38-as silóban, amely „Európa második legveszélyesebb helye” – mondja az intézmény osztályvezetője.

Sellafield tárolója

Sellafield óriási mennyiségű radioaktív vizet eresztett és ereszt a mai napig is az Ír-tengerbe. A Greenpeace szerint óránként 8 millió literről van szó. A civil szervezet szerint Sellafield hatása Csernobilhez mérhető, csak itt a szennyezés elnyújtva, évtizedeken keresztül jutott és jut a környezetbe.

A vízszennyezés miatt az Ír-tengert a mai napig a világ leginkább radioaktív tengerének tartják. Természetesen ennek komoly következményei is vannak. Tudományos cikkek sora tárta fel, hogy a walesi tengerparti területeken a gyermekkori leukémia előfordulása tízszerte gyakoribb, mint más területeken, de más daganatos megbetegedések aránya is magasabb az átlagosnál.

A brit kormányzat ezeket az eredményeket nem ismeri el. Állítja, hogy a környék és az üzem nem jelent egészségügyi kockázatot. Sellafield azonban óriási kihívás, még a brit gazdaságnak is. Az előzetes tanulmányok szerint a szennyezés felszámolása akkora összeg lenne, mint a teljes magyar éves GDP.

De Sellafield csak egyetlen kirívó példa az európai ügyek sorában. Kevesen tudják, hogy a spanyolországi Palomaresben 1966-ban egy amerikai B52-es bombázó zuhant le, fedélzetén négy hidrogénbombával. Két bombának a hagyományos detonátora fel is robbant, több négyzetkilométeren szórva szét a plutóniumot. A kármentesítés a mai napig vitatéma az USA és Spanyolország között.

Palomeras hidrogén bomba

Talán ennél is nagyobb rizikót jelent azonban a Földközi-tenger, ahová az olasz maffia süllyesztett el becslések szerint mintegy 40 hajót, tele zömében radioaktív hulladékkal. A minap pedig egy 50 ezres svájci városka hulladéklerakójában bukkantak radioaktív hulladékra, amelyet az illetékesek másfél évig titkoltak a helyiek elől. Az ügy nagyságrendjét mutatja, hogy az arab hírtelevízió, az Al-Jazeera is foglalkozott vele.

Minden bizonnyal mindez csupán a jéghegy csúcsa, az igazi időzített (atom)bombák az egykori Szovjetunió területén ketyeghetnek.

 

Szóljon hozzá!

Mondandója másra is tartozik?

Írja meg nyilvános kérdését, véleményét. Kérjük, az alább található űrlapot töltse ki! Hozzászólása azonnal megjelenik oldalunkon. Fenntartjuk a jogot, hogy a sértő, trágár és obszcén megjegyzéseket töröljük rendszerünkből.

Görgessen lentebb, és tekintse meg, hogy mit mondanak mások az olvasott témával kapcsolatban.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 290 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x