Oldtimer munkagépek - Smalley kotrógép, John Dere kotró rakodó

Nick Drew alias @DiggerManBlog írása

Nemrég egy ritkaságszámba menő Smalley kotróba botlottam, mely jelenleg az angliai Cornwall-on állomásozik. Ez a gép a környéken tett látogatásom egyik gyöngyszeme volt.

Smalley kotrógép 1

Az angol Richard Smalley újító mérnökként szerzett hírnevet magának. A „feltaláló” már 1962-ben mini árokásókat tervezett, még jóval azelőtt, hogy a japánok piacvezetőkké váltak volna a szektorban. Első gépe egy 0,07 m3-es kanállal rendelkező, 1 tonnás kotrógép volt, mely két kerékkel és négy támasztólábbal rendelkezett. Ezek ásás közben stabilizációs célokat szolgáltak. A kotró a gém segítségével kapaszkodott előre. Richard Smalley először a Mini Diggers nevet adta gépeinek, majd az Austin Motor Company ellenvetésére (aki már a „Mini” márkanevet levédette magának az 1959-es Mini Car piacra dobásával) Smalley-nak át kellett keresztelnie őket. Az új név Smalley 360 lett. Természetesen már hallottam és olvastam ezekről a kis gépekről, de ezelőtt sosem volt szerencsém ilyen nagy Smalley modellel találkoznom.

Smalley kotrógép 2

A tulaj részletekkel nem szolgált, csak felületesen tudott nyilatkozni a kotrógéppel kapcsolatban, de annyit elárult, hogy ez egy Smalley 15 modell és még mindig működik! Ezt a félelmetesnek látszó vasparipát egy 3 hengeres Lister motor hajtja meg. Az idős tulajdonos azt is elárulta, hogy a hidraulika-rendszere Poclain technológián alapul, de ebben jómagam nem vagyok teljesen biztos, ezért nem tudom megerősíteni. Mint minden kisebb Smalley modell, ez is úgy közlekedik a munkaterületen, hogy a gémet kinyújtva, kanala segítségével húzza magát előre. Továbbá vonórúdja segítségével fel lehet erősíteni egy teherautó, vagy egy vontató mögé.

smalley kotró 3

A kabin belseje bonyolult működtetésről árulkodott, hiszen hasonlóan a Poclain modellekhez, a gép kezeléséhez hat különböző kar áll a rendelkezésünkre. A tulajdonos megígérte nekem, hogy ha legközelebb arra járok, akkor be is indítja nekem az öreg masinát, sőt… Még egyedül is hagy vele egy kis időre, hogy próbálgathassam! Nos, nem vagyok egészen biztos benne, hogy jó ötlet lenne, de mindenesetre már alig várom, hogy legalább működés közben is kameravégre kaphassam.

Szintén érdekesnek találtam a helyszínen ezt az 1980-as évjáratú John Deere 410 kotró-rakodót, melynek tulajdonosa még mindig dolgozik a géppel. Ez a földmunkagép magán viseli a híres Blackwood Hodge forgalmazó matricáját. Abban az időben gyártották, amikor a John Deere németországi gyára Mannheimben volt. Lelestem a szériaszámát is: 341470.

John Deere kotró rakodó 1

Ezt a gépet egy John Deere 300-as szériájú motor hajtja. Bruttó teljesítménye 49,2 kW. A tulajdonosa szerint minden körülmények között megbízhatóan működik. Úgy tűnt, a gép műszakilag még mindig nagyon jó állapotban van, leszámítva a meglehetősen komoly hidraulikaolaj szivárgást.

John Deere kotró rakodógép 2

Mindig szeretek ilyen régi és ritka klasszikusokkal találkozni, ezért ha bárki lát valahol út közben egy fű benőtte neves veteránt, ragadja meg a fényképezőgépét, csináljon néhány fotót és küldje el nekem vagy a Best Machinerys fiúknak.

Nick Drew Twitter feedje itt érhető el

 

 

A bejegyzést írta: Nick Drew, fordította: Blaskó Gergely - (A fordítóról)

 

 

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 321 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x