Kotró rakodók csatája

CAT 428C/D kotró rakodó

Hét éve dolgozom a szakmában. Pár gép volt már a kezem alatt, egészen a Bobcat 753-tól a Fiatallis FP60-ig. Jelenleg egy CAT 428C-t nyüstölök. Az első versenyző legyen a jelenlegi játékom. 78 lovas, 6,3 tonna. Kényelem átlagos. Légüléses, többnyire kézre áll benne minden. Az első joystick magasan van és viszonylag messze, sok órás munkánál fárasztó tud lenni.

Volvo vs Caterpillar kotró rakodó

Caterpillar VS Volvo
a kép csak illusztráció

A hátulja elég kapkodósra sikerült, finoman kell vele bánni. Nehéz a gém, nagyon rángatja az egész gépet. Autó rakodásánál oda kell figyelni, a nehéz gém miatt nagyobb kanállal nem mindegy, hogy állunk rá az autóra. A 428D kotró rakodó nagyjából ugyanez: 5 lóval erősebb, de 7,7 tonna. Itt a hidraulika sebességét jobban eltalálták, egyáltalán nem lett kapkodós, szépen, egyenletesen mozog.

 

Volvo BL71 kotró rakodó

Most nézzük az abszolút favoritot ebben a kategóriában a Volvo BL71-et. 93 lovas 8.5 tonna. Kényelmi szempontból szerintem a legjobb. Minden kézre áll, jó a kialakítás. Az első joystick közelebb és alacsonyabban van, hosszú távon is kényelmes, kis erővel mozgatható, a csuklótámasz jól tart. A kanálcsukás gombon van, nem külön karon, így lényegesen kényelmesebb, bár meg kell szokni a használatát. :)

Minden fontosabb kapcsoló az oldal-műszerfalon van, ezek jól láthatóak. Mint a 428D-ben, ennél a gépnél is itt kapott helyet a hátsó talpaló is, de itt 45 fokkal el van tolva, így elölről és hátulról is jobban kézre áll. A hátsó vezérlés úgy van kialakítva, mint a forgó-kotróban, lényegesen kényelmesebb, mint a "kalimpálós". Itt nincsen felcserélve a 2 főfunkció, tehát úgy van a bekötés, ahogyan a kotrónál. Ami a legjobban tetszett, hogy miután hátrafordultál az egész konzolt a kormányhoz hasonlóan magadra tudod hajtani. :) A gém könnyű, nem rángat, jó a súlyelosztás, sokkal stabilabb, mint a CAT. Oldalrakodásnál sem rántja el a gépet.

Egyelőre ennyi jött ki belőlem, ha lesz egy kis időm, akkor leírom a másik favorittal, a Volvo L60E-vel kapcsolatos tapasztalataimat is. :) Vegyétek figyelembe: ez szubjektív vélemény, valakinél például 428 a kedvenc. :D

Szabó Sándor

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 253 vendég és 0 tag böngészi