Kotró rakodók csatája

CAT 428C/D kotró rakodó

Hét éve dolgozom a szakmában. Pár gép volt már a kezem alatt, egészen a Bobcat 753-tól a Fiatallis FP60-ig. Jelenleg egy CAT 428C-t nyüstölök. Az első versenyző legyen a jelenlegi játékom. 78 lovas, 6,3 tonna. Kényelem átlagos. Légüléses, többnyire kézre áll benne minden. Az első joystick magasan van és viszonylag messze, sok órás munkánál fárasztó tud lenni.

Volvo vs Caterpillar kotró rakodó

Caterpillar VS Volvo
a kép csak illusztráció

A hátulja elég kapkodósra sikerült, finoman kell vele bánni. Nehéz a gém, nagyon rángatja az egész gépet. Autó rakodásánál oda kell figyelni, a nehéz gém miatt nagyobb kanállal nem mindegy, hogy állunk rá az autóra. A 428D kotró rakodó nagyjából ugyanez: 5 lóval erősebb, de 7,7 tonna. Itt a hidraulika sebességét jobban eltalálták, egyáltalán nem lett kapkodós, szépen, egyenletesen mozog.

 

Volvo BL71 kotró rakodó

Most nézzük az abszolút favoritot ebben a kategóriában a Volvo BL71-et. 93 lovas 8.5 tonna. Kényelmi szempontból szerintem a legjobb. Minden kézre áll, jó a kialakítás. Az első joystick közelebb és alacsonyabban van, hosszú távon is kényelmes, kis erővel mozgatható, a csuklótámasz jól tart. A kanálcsukás gombon van, nem külön karon, így lényegesen kényelmesebb, bár meg kell szokni a használatát. :)

Minden fontosabb kapcsoló az oldal-műszerfalon van, ezek jól láthatóak. Mint a 428D-ben, ennél a gépnél is itt kapott helyet a hátsó talpaló is, de itt 45 fokkal el van tolva, így elölről és hátulról is jobban kézre áll. A hátsó vezérlés úgy van kialakítva, mint a forgó-kotróban, lényegesen kényelmesebb, mint a "kalimpálós". Itt nincsen felcserélve a 2 főfunkció, tehát úgy van a bekötés, ahogyan a kotrónál. Ami a legjobban tetszett, hogy miután hátrafordultál az egész konzolt a kormányhoz hasonlóan magadra tudod hajtani. :) A gém könnyű, nem rángat, jó a súlyelosztás, sokkal stabilabb, mint a CAT. Oldalrakodásnál sem rántja el a gépet.

Egyelőre ennyi jött ki belőlem, ha lesz egy kis időm, akkor leírom a másik favorittal, a Volvo L60E-vel kapcsolatos tapasztalataimat is. :) Vegyétek figyelembe: ez szubjektív vélemény, valakinél például 428 a kedvenc. :D

Szabó Sándor

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

 

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Szóljon hozzá!

Mondandója másra is tartozik?

Írja meg nyilvános kérdését, véleményét. Kérjük, az alább található űrlapot töltse ki! Hozzászólása azonnal megjelenik oldalunkon. Fenntartjuk a jogot, hogy a sértő, trágár és obszcén megjegyzéseket töröljük rendszerünkből.

Görgessen lentebb, és tekintse meg, hogy mit mondanak mások az olvasott témával kapcsolatban.

Hozzászólások  

#2 Best Machinery Kft. 2013-10-01 20:53
Kedves Péter!

Örömmel vennénk, ha te is elkészítenéd saját Munka-Gépítéletedet a Cat 432D kotró rakodóról. Természetesen az általad írt értékelés is részt venne a versenyben.
Idézet
#1 Juhász Péter 2013-09-16 21:47
Egyet kell értenem az ítélettel, habár én Cat 432D-n dolgozom. Volt alkalmam összemérni egy BL71-el a "hernyóm" képességeit, és csak a kotró része tudta verni a svédet, de csak azért, mert az joystickes volt. Mind erőben, mind gyorsaságban rávert a Volvo a Cater-ra. Ráadásul a 432D a kicsi első kerekei miatt elég esetlenül mozog, ha tükröt kell csinálni centiméter pontos szintre. Mindezek ellenére én szeretem a Cater-t, de nem haragudnék meg, ha a főnök meglepne egy Volvo BL71-el, szigorúan joystickkel a kotró részre... :D
Idézet

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 370 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

hirlevel

Név: * 
E-mail cím: * 
A kitöltéssel elfogadja, hogy az adatait irányelveinknek megfelelően kezeljük.

x