A Hernyó!

Már régóta tetszett a Caterpillar 432D Premier kotró rakodógépe, viszont csak idén nyáron tudtam beleülni először. Sajnos a gép állapota hagy némi kívánnivalót maga után, de erről igazán nem a masina tehet.

Caterpillar 432d premier kotrórakodó 

Péter nem küldött fotókat, így minden kép illusztráció!

Kezdjük a kabinnal. A kilátás számomra elég jó, főleg ha a hátuljával dogozok. Nem tetszik, hogy sok olyan hely van a burkolatokon, ahol könnyen megáll a por és a piszok, ráadásul elég nehezen takarítható a felület. Légrugós ülés van benne, sőt működik is, ami igazi erény azok után akik ültek benne(tisztelet a kivételnek).

A kormány vastag, jó fogású, megfelelő méretű és jó anyagból készült, nem kemény műanyag. Állítható a kormányoszlop, de a megfelelő vezetési pozíciót elég nehéz megtalálni benne, pedig csak 186 cm vagyok. A homlokrakodó joystickja kényelmes, kézre álló és tetszik, hogy rajta van a kanál nyitásának a kapcsolója is. A kotró rész kezelőszervei(ezek is joystick vezérlésűek) szintén ergonomikusan vannak elhelyezve, hosszú munka után sem fárasztó a kezelésük.

Caterpillar 432D premier

Pár gondolat a motorról. Megbízható, erős Caterpillar szív dobog benne. Az olajat nem eszi, egyenletes, szép járású. A hangja nagyon tetszik, főleg épületek között, ahol visszhangzik is.

Jöhet a hidraulika. Nem volt alkalmam olyan Caterral dolgozni, amelyiknek tökéletes állapotú lett volna ez a része, de biztos nem ilyennek kell lennie. Lassú és maximum két műveletet tud gond nélkül egyszerre. Ezen az sem segít, ha több gázt adok. Ha három műveletet próbálok egyszerre, akkor vagy csak nagyon lassan lehet, vagy az egyikbe berángat, vagy egyet nem is csinál. Amúgy lehet érezni, ha jól lenne beállítva, szépen lehetne dolgozni vele.

Hajtáslánc. Gyenge. Valószínűleg kevés a hidraulika-nyomás, de nehezen boldogul, ha az elejét kell használni. A kis első kerék miatt nehéz vele a pontos tükör készítés, és ezen az sem segít, hogy elromlott a kanál szintező-elektronikája.

Amúgy, ha minden megfelelően működne rajta, akkor nagyon jó gép lenne, bár mint mondtam, ez nem a hernyó hibája. Egy bolondbiztos és igénytelen szerkezet, hibái ellenére is örülök, hogy végre dolgozhatok vele. De minden hibáját orvosoltatni fogom, ez már egyszer biztos.

Juhász Péter

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.
*A jogviták elkerülése végett fenntartjuk annak lehetőségét, hogy a fiktívnek vélt leírások megjelenését korlátozzuk.

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 226 vendég és 0 tag böngészi