A közel 50 éves oldtimer!

Ma egy ritkasággal, illetve egy rég elfeledett géppel jenentkezem. Gépítéletem alanya a CAT-931-es láncos homlokrakodó, amit 1968-ban gyártottak. Nem egy mai masina, de még nagyon jó állapotban van.

 CAT lánctalpas homlokrakodó

A munkagépnek jelenleg egy öreg Mitsubishi motor szolgáltatja a lóerőt. Közel 30 évesen is nagyon szépen duruzsol, bár minden bizonnyal az egykori teljesítmény negyede már régen másutt teljesít szolgálatot. A masina fogyasztása 10-15 liter/óra. Természetesen gázolajból. Persze ez már nem a gép eredeti erőforrása, hiszen a gyárból 62 lóerős Caterpillar motorral gördült ki.

CAT lánctalpas homlokrakodó 2

A kis lánctalpas homlokrakodó nagyon egyszerűen kezelhető. Mind a mai napig szépen indul. Ügyesen lehet vele fordulni, bár van egy jelentős gond az irányítással. Néha kilép a láncból, ha az ember nem vigyáz. Szakavatott és ezen a gépen szocializálódott kezelő hamar vissza tud bele menni. A lánc feszítése zsírzógombon keresztül van megoldva. Zsírt kell egy munkahengerbe nyomni, ami ezáltal feszíti meg a láncot.

A műszerezettség is egyszerű. Jobb oldalon helyezkedik el a hidraulika-kar, amivel a kanalat lehet mozgatni, azaz a gémet emelni és süllyeszteni. Ball oldalon az előre/hátra irányító kar található.

Caterpillar 931 homlokrakodó - műszerek

A földmunkagép még az eredeti festéssel rendelkezik. Hátul, a bal oldalon az üzemanyag betöltő nyílása, jobb oldalon a hidraulikaolaj betöltő nyílása található. A két pedál a lánctalpak külön-külön történő fékezésére használható.

A fülkéből való kilátás éppen csak megfelelő. Az ülés egy kicsit kényelmetlen, mivel ennek a gépnek a rugózása egyenlő az abszolút nullával. Nincs. Van viszont fűtés, amely radiátoros/ventillátoros. Elég hangosan üzemel. Klíma sajnos szintén nincs a gépben. Hogyan is lenne. A gyártás idején még az autók sem büszkélkedhettek ezzel.

A gép hidraulikája még mindig megfelelő, a szivattyú nyom rendesen. Sajnos a ma megszokott magasabb autókat már nem éri fel, ezért csak limitáltan alkalmazható. A hibáit nem sorolnám fel, mert a gép teljes előéletét nem ismerem. Mostanában kopó-fogyó alkatrészeket kellett cserélni rajta, de egyes alkatrészeken látszódik, hogy nem a gyártás idején került a munkagépbe, már cserélve volt.

CAT 931 - egy ős Caterpillar

Jelenleg trágya összetúrását végzi a gép, de méltó lenne ennél kicsit komolyabb munkafolyamatok elvégzésére is.

Baranyai Zoltán

Olvasson több ítéletet! Vissza a Munka-Gépítélet kezdőlapjára

Annak ellenére hogy a Best Machinery LiuGong márkakereskedőként vált ismertté, és oldalunkon a legtöbbször LiuGonggal kapcsolatos cikkeket lehet olvasni, a Munka-Gépítélet azért jött létre, hogy a 10.000-nél is több Facebookos barátunk számára olyan felületet biztosítsunk, ahol ők is közhírré tehetik egy-egy munkagéppel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. A Munka-Gépítélet írásai nem tükrözik a Best Machinery véleményét. A szerzők által küldött anyagok tartalmát nem változtatjuk meg, kizárólag a súlyos helyesírási hibákat javítjuk ki. Ön is írna kedvenc vagy kevéssé szeretett munkagépéről? Küldje el nekünk az anyagot az  email címre, és mi megjelentetjük* azt. Ossza meg tapasztalatait a munkagépes szakma 10.000-es krémjével.

 

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 416 vendég és 0 tag böngészi