Ön gépkezelő? Hamarosan csak OKJ-s képesítéssel dolgozhat!

Szakmai berkekben nagy port kavart az a rendelet, mely az 1980 óta érvényben lévő szabályozást módosította. A 2009-ben életbe lépett direktíva alapján a régi, targoncák és rakodó-, valamint más emelőgépek kezelésére jogosító mustársárga engedély csak 2015. december 31-ig érvényes.

Nagy a baj a gépkezelők képesítéseivel

A kiskönyvbe már 2009 óta nem lehet új bejegyzést írni, de az előbb említett dátumig a már megszerzett képesítések érvényesek maradnak. A 2016-os esztendővel beköszöntő változás értelmében viszont a lejáró régit pótoló új típusú engedély csak OKJ-s képesítés birtokában és gyakorlati vizsga letételét követően lesz kiadható! Azon targoncás, illetve rakodógépes vagy kotrós gépkezelő kollégák, akik nem rendelkeznek OKJ-s tanfolyammal, kénytelenek lesznek egy hosszadalmas elméleti oktatást végigülni, majd vizsgát tenni. Ja... És nem utolsó sorban egy nagy halom pénzt kifizetni...

Ráadásul ha mindez még nem verte ki a biztosítékot, akkor jön az újabb hidegzuhany. Nem elég, hogy a nagy tapasztalatú gépkezelő elvégzi az OKJ-s tanfolyamot, gyakorlati vizsgát is kell tennie annak érdekében, hogy bebizonyítsa: az elméletben megszerzett ismereteket a gyakorlatban is képes alkalmazni.

Gépkezelői engedély

Az új rendelet semmilyen formában sem veszi figyelembe, hogy a kolléga mióta dolgozik az adott munkagépen, illetve hány munkaórás gyakorlattal rendelkezik. Minden régi képesítéssel rendelkezőnek okításon és elméleti, majd külön gyakorlati vizsgán kell részt vennie. Kivételt képeznek azok a gépkezelők, akik már korábban is OKJ-s tanfolyam elvégzésével szerezték képesítésüket. Nekik marad a gyakorlati vizsga.

A törvényhozó szerint minderre azért volt szükség, hogy a képesítések harmonizáljanak az Európai Unió más országában kiadásra kerülő engedélyekkel, és ezáltal az új tanfolyamot elvégzők könnyebben vállalhassanak munkát az EU egész területén.

OKJ-s bizonyítvány és gépkezelői engedély

Parányi öröm az ürömben, hogy az új képesítéssel könnyedén lehet más EU-s országban is dolgozni.

Az OKJ-s tanfolyamot, illetve az elméleti vizsgát bármelyik, felnőttek képzésére szakosodott intézményben el lehet végezni, valamint le lehet tenni, de a gyakorlati vizsgát (az OKJ-s papír birtokában) kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett, akkreditált megmérettetésen lehet abszolválni. A minimum 90 órás tanfolyam, illetve a vizsgák költsége meghaladja a 100.000 forintot, de egyes esetekben a 150.000 forintot is elérheti. Kedvezmény, állami támogatás nem igényelhető.

Ossza meg a cikket gépkezelő barátaival is, hogy értesülhessenek a változásról! 

 

 

A cikket írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Hozzászólások - Komment beírása legalul!

0
Szakál Zsolt
2016. január 21. csütörtök, 19:53
Ha van valami petíció, vagy bármi amit alá kell írni, én megteszem. Ez semmi másról nem szól, csak a pénzbeszedésről és érdemes volna feljelenteni a Nemzeti Közlekedési Hatóságot emiatt!!!!
Like Like Idézet
0
Csont Ödön
2015. október 19. hétfő, 16:07
... Ugye elfogadod az intelligens és visszafogott véleményemet erről és nem kell méltatnom, ezt a csakis értünk történt intézkedést !?   ... De, ha nem, akkor engedd meg, hogy "méltassam" ! Nem szeretnék afféle durva kifejezéseket használni, hogy pl. rohadjon meg minden tetves pénzlehúzós ganédomb, ebben retkes csicskák által belakott és leuralt "kurvákországában" ! Közöttük is a politikai rablóelit legszemetebb pénzlehúzós legkorruptabb, kiszolgált besúgókat bújtató ganédombját illetően, mint a ... Nemzeti Közlekedési Hatóság ! ... Tudod ? ... csak szerényen ... :)
Like Like Idézet
0
Aszalós Károlya
2014. május 22. csütörtök, 05:46
Én nem is tudom.Van e a gépkezelőknek valami féle érdek képviselete,az építő iparon belül.Szerintem is össze kellene fognunk,hiszen igen sokan vagyunk ebben az országban gépkezelők.
Like Like Idézet
0
Cser Sándor
2014. május 21. szerda, 22:29
Ezek szerint,""" akkor én aki 15 éve dolgozom egy bányában, én nem vagyok alkalmas a régi "jogsival" erre a munkára aki pedig tegnapelőtt vizsgázott le az igen, ugye kedves törvényhozó faszfejek ,hát menjünk ki egy gyakorlati helyre azt nézzük má meg ki mire képes. 2-es verzió: Vagy én csak,ezért a "bágátell" 100-150 ezerért, leszek olyan profi hogy képes legyek ellátni a feladatom,ugye jól látom. ""Na menjetek ti a büdös picsába,szarházi szemét banda""
Like Like Idézet
0
Veszeli János
2014. május 21. szerda, 21:17
Ez egy közönséges lenyúlás semmi másra nem jó.Meg kellene akadályozni.
Like Like Idézet
0
Zsarnai Ferenc
2014. május 20. kedd, 21:45
Targonca jogsit 1988-ban szereztem meg. 2000 környékén szintén közölték törvényre hivatkozva ,hogy nem érvényes a jogsim.Szerencsémre a munkáltatóm 45 e. álta ,ekkor kaptam meg a jelenlegi sárga gépkezelői jogsit .2014.ben szitén jelzik nem érvényes a jogsim.Kérdés ki a hülye,hol lehet jogilag meg támadni eszt a baromságot?26 éves,(vagy kinek menyi) gyakorlattal miért vesznek bennünket egy kalap alá a kezdőkkel?
Like Like Idézet
0
Zsarnai Ferenc
2014. május 20. kedd, 21:22
:sad: Tisztelt érdek védők !Miért nem lépünk fel a folyamatos lehúzás ellen?
Like Like Idézet
0
Aszalós Károly
2014. május 20. kedd, 20:27
Sajnos szerintem is csak lehúzásról van szó.Ez után fog következni a gépkocsi jogsi.Itt megint csak a hivatásos sofőrök lesznek szarban.Én magam is 1982-óta vagyok gép kezelő.Van még 7-külömbözetim.
Köszönöm,hogy írhattam.Én lehet hogy elégetem a kemény fedeles jogsit.
Like Like Idézet
2
Mape
2014. május 20. kedd, 19:19
Adjon az Isten minden gépkezelőnek!
2013.10 hó vizsgáztam le targonca vezetői engedélyből.Nem tudom Magyarország népességének a számát.De biztosra veszem hogy 60 %-a rendelkezik valamilyen gépkezelői jogosítvánnyal!
Ha a fentiekben írt összeg (100.000) akkor nem kevés haszon a politikusok zsebébe!
De én személy szerint egy irányba fogok ezzel fordulni! Lehet nekem nem kell már vizsgáznom. De Magyar vagyok és ez amit már művelnek velünk lépéseket követel!
Jobbikhoz és Morvai Krisztinához fordulok! Ha a mindenféle nemzedékből álló pártok fidesz/mszp nekünk támad!Engedjük rájuk a Magyarok kutyáját!
Köszönöm hogy elolvastátok és tisztelet minden gépkezelőnek!
Like Like Idézet
0
Szabó Szilárd
2014. május 18. vasárnap, 20:06
Javasolnám ,hogy a tisztelt fő fax urak is legalább 5 évente csinálják meg a diszertációjukat vagy legalább az éretségiüket de valami jó kis pénz befizetése után.
Like Like Idézet
0
Bogdán Csaba
2014. április 22. kedd, 16:27
Üdvözlöm!A zöld színű gépkezelői jogosítvány is érvénytelen lesz?A szakmunkás bizonyítványommal együtt kaptam.
Like Like Idézet
3
Ferenc
2014. április 19. szombat, 17:45
Röhej az egész, én már egyszer levizsgáztam, 14 géptipusból, 25 éve vagyok kotrógépkezelő,, és most vizsgázzak újra ??? Egyébként hülyeség az ,hogy külföldön csak az új vizsgával vállalhat munkát. Én szlovénba dolgozom, és nagyon jó nekik a régi jogosítványom. Ott nincs pénzlenyúlás, mert erről szól az egész.
Like Like Idézet
0
Best Machinery Kft.
2014. április 16. szerda, 10:12
OK Pál!
Like Like Idézet
1
sebők pál
2014. április 15. kedd, 19:24
nem rátok vagyok mérges hanem azt a jogalkotót aki kitalálta az egészet azt nyomnám az emberi ürülékbe (így nem cenz ) és nem engedném ki míg tele nem szívja mágát... biztosan orbán bérenc ez is...
Like Like Idézet
0
Best Machinery
2014. április 12. szombat, 17:51
Kedves gépkezelő barátaink!

Legtöbbeteket már Facebook oldalunkról jól ismerünk, így ha nem haragszotok, tegezni fogunk titeket.

Indulatotok teljes mértékben érthető. Átérezzük, megértjük, együttérzünk. Ennek ellenére kérünk benneteket, hogy véleményeteket kulturáltan írjátok meg.

És nem, semmit sem cenzúrázunk. A rendszer a nem odaillő szavakat, kifejezéseket kipontozza.

A másik pedig: aki nem érzi át a szövegből, hogy mi sem értünk egyet a szabályozással, nos, az szövegértés terén nem jeleskedik...
Like Like Idézet
1
sebők pál
2014. április 12. szombat, 17:25
cenzurázva....
Like Like Idézet
1
Restás Béla
2014. április 12. szombat, 17:23
Főleg azoknak van rá a legnagyobb szükség akik már gyermekkoruk óta/legalább20,30éve/ kezelik ezeket a gépeket.
Like Like Idézet
0
sebők pál
2014. április 12. szombat, 17:22
*********** az édesannyát az a jog alkotó aki ezt kitalálta csak a melóst nyúzzátok, ő meg felveszi a nagy pénzt a ****os ötleté ért, az én adómból ****háziak, ****** meg orbán
Like Like Idézet
0
sebők pál
2014. április 12. szombat, 17:18
féltek az őszinte véleményektől ugye???
miért nem csak annak kell vizsgázni aki külföldön akar dolgozni??????????
nyúzzátok a melóst ugye??nem ninnden munkáltató válallja az ezzel járó költségeket, másik kommentben az én véleményem róllatok, azt úgy sem meritek kint hagyni
Like Like Idézet
4
ki tufa
2014. április 12. szombat, 07:46
Üzenet a jog alkotónak és azoknak akik jártassak benne.

Nézesse át ne csak a gépkezelőket hanem más helyeken lévő állami intézményekben is hogy kik és milyen képesítéssel dolgoznak.
Mondjuk Kalocsán a Szent kereszt kórházba menjenek be és ott a Műtős részlegben dolgozó férfi és női dolgozók képesítéseit is nézzék át.
Mivel egy traktoros,kőműves, ács állványozó, 8általánossal műtőssegédként ne dolgozzon egészségügyben.
köszönöm.
Ha másutt turkálnak akkor itt és ott is turkáljanak egy kicsit... ok
Like Like Idézet
0
kálmán tibor istván
2014. április 11. péntek, 22:11
nekem olyan okj-s bizonyitványom van mint a fenti képen látható.de régi sárga jogositvány.nekem is ujbol kell vizsgáznom?mind elméleti-mind gyakorlati vizsga?
Like Like Idézet
1
Beke József
2014. április 11. péntek, 21:32
:cry:
Like Like Idézet
9
bertók lászló
2014. április 11. péntek, 20:01
az édesannyát tegye magáévá aki kitalálta és megszavazta ezt a törvényt,bezzeg a képveselöség nincs semilyen tanfolyamhoz kötve,pedig nagy szükség lenne rá ,hogy megtanulják nekik az emberek érdekeit kéne nézni
Like Like Idézet

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 420 vendég és 0 tag böngészi