A LiuGong 55 évre visszatekintő története

...a kínai gépgyártás az élre tör!

A kínai munkagépgyártás a múlt század közepén szinte a semmiből kezdte meg az építkezést. Az adoptált, vezető gyártókról másolt termékektől napjainkra egészen az innováció csúcsáig jutott. A profitmaximalizálás célja eltörpül egy magasztosabb hajtóerő mellett: megmutatni a világnak, hogy mire képes a csendben nagyhatalommá vált ország gazdasága. Egy történet következik arról, amiképpen a LiuGong a „Kínában gyártott” jelzőt levetkőzve a „Kínában fejlesztett” szinthez ért.

LiuGong - régi homlokrakodó

Az 1950-es évek Kínájában a gépgyártás ugrásszerű fejlődésének következtében nagyszámmal alakultak meg lokális gyártók. A talpon maradt cégek az évtizedek múlásával nemzetközi befolyásra tettek szert, versenyképességük pedig megugrott. A LiuGong is egy az 50-es évek kiugrói közül, amely Kína első, Z435 típusú homlokrakodó gépének piacra dobása óta garázscégből globális méretű gyártóóriássá nőtte ki magát. Világszerte mintegy 24 nemzetközi vezérképviseletet és 7 logisztikai központot tudhat magáénak. A vállalat 2013-ban ünnepelte 55. születésnapját.

LiuGong Z435 homlokrakodó
LiuGong Z435
A kép forrása: The Digger Blog

Az első történelmi homlokrakodó

Köztudott, hogy a LiuGong Kína piacvezető rakodógép-gyártója, de világviszonylatban is dobogós helyen áll. Piacvezetőnek lenni nehéz feladat. Rengeteg idő, munka és energia befektetése vezetett a sikerhez.

Z435 LiuGong homlokrakodó ma
Az egyik első LiuGong homlokrakodó még ma is dolgozik

A gyár fennállásának első évtizedében csak kisebb berendezéseket készített. A cég 1966. október 1-jén dobta piacra Z435 típusjelű homlokrakodóját, mely a kategórián belül elsőként kapta meg a nemzeti minősítést. Ezt követően a LiuGong magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. 1971-ben bemutatta első derékcsuklós rakodógépét, a Z450-et. Állami felkérés keretében 1975-re készült el a korszak egyik legnagyobb homlokrakodója, a ZL90, valamint a kifejezetten bányászati munkálatokra kifejlesztett ZL50.

LiuGong ZL 60 homlokrakodó

Együttműködés a Caterpillarral

A LiuGong és a Caterpillar üzleti partnersége 1979-től kezdődően 20 éven át tartott. A közös gyártást 8 éves felkészülési periódus előzte meg. A LiuGong 100 főt számláló, mérnökökből és közgazdászokból álló csapatot küldött a Caterpillar amerikai központjába, hogy elsajátíthassák a nyugati gyártástechnológiát, menedzsment szemléletet, illetve a modern kutatás-fejlesztési és értékesítési készségeket magában foglaló know-howt. Ez az üzleti kapcsolat lényeges fordulópontot jelentett a LiuGong történelmében. Egy multinacionális vállalattól átvett, fejlett, kutatás-fejlesztés alapú filozófia a LiuGong működésének minden egyes aspektusára hatással volt.

LiuGong gyár

Az üzlet átalakulása és a felemelkedés

1992-ben a LiuGong modern vállalati rendszer kialakításával részvénytársasággá nőtte ki magát. Egy évvel később a cég részvényeit bevezették a Shenzeni Tőzsdére. A nyitónapon a gyártó részvényei közel 20%-kal emelkedtek. A nemzetközi kereskedelemben való megjelenés mérföldkőnek számított, mely méltán reprezentálta a LiuGong modern és multinacionális filozófiáját. Mindez nem csupán a vállalat számára jelentett elismerést, de Kína munkagépgyártó iparára is felhívta a figyelmet.

A növekedés és bővülés folytatása

Következetes működésével a LiuGong megalapozta jövőjét mind a kínai, mind pedig a nemzetközi színtéren. A menedzsment jelenleg a legnagyobb hangsúlyt az immár független kutatás-fejlesztésre, illetve erős pozícióban lévő gépgyártó vállalatok felvásárlására fordítja. Ennek köszönhetően a vállalat olyan területeken is megvetette a lábát, mint a motorgyártás (LiuGong/Cummins vegyesvállalat), valamint a váltó- és hídgyártás (LiuGong/ZF vegyesvállalat). Az utóbbi idők legnagyobb médiavisszhangot kiváltó felvásárlásának mégis az évszázados múltra visszatekintő lengyel HSW Dressta teljes tulajdonának megszerzése számított. Míg korábban a LiuGong szinte kizárólag a rakodógépekre fókuszált, addig jelen pillanatban a teljes árbevétel 55%-a más termékkategóriákból kerül ki. A kapacitás bővítése érdekében a konszern vezető kínai autódaru, targonca- és dömpergyártó vállalatokat akvirált. A minőségellenőrzési és a gyártási folyamatokra vonatkozó sztenderdek bevezetése után ezek az egységek immáron LiuGong márkanéven állítják elő a különböző berendezéseket.

A nemzetközivé válás felgyorsulása

Közel két évtizeddel ezelőtt nyílt meg a lehetőség arra, hogy a vállalat a nemzetközi porondon is megmérettesse magát. Ezzel a kínai építőipari munkagépgyártók közül elsőként vált az exportpiacok meghatározó szereplőjévé. A LiuGong nemzetközivé válása három kulcsfontosságú stratégiát foglal magában: tengerentúlra specializált marketing szemlélet, akvizíciók és tengerentúli gyárak létesítése.

Homlokrakodók a gyár udvarán

A tudatos növekedési stratégia meghozta a gyümölcsét. A konszern szinte a semmiből egy globális méretű vállalatcsoporttá nőtte ki magát. A gyártó 130 országban több mint 400 képviselettel és 7 tengerentúli alkatrészközponttal, illetve 2 tengerentúli gyárral rendelkezik. A LiuGong gépek mára a világ minden szegletében megtalálhatóak. 2013-ban a cég a kotrógépek, a homlokrakodók, valamint a csúszókormányzású kompakt rakodók szegmensében Kína vezető exportőrévé vált.

LiuGong központ: Almére Európa

A LiuGong felemelkedése óta ragaszkodik az alapfilozófiájához, mely szerint az „együttműködés értéket teremt”. Ezt az értékszemléletet jól tükrözi a Cumminssal, valamint a ZF-fel kiépített kapcsolat. E cégekkel karöltve nem kizárólag a gyártást, de a kutatás-fejlesztést is együtt végzik.

Világméretű építőipari munkagépgyártó vállalat építése

55 évnyi kemény munka, 55 év innováció és kutatás, 55 éven át tartó utazás egy akadályokkal kikövezett úton. A LiuGong újabb mérföldkőhöz ért. A kitűzött célok egy része valóra vált, azonban a vízió, valamint a küldetés továbbra is adott. „Egy időtálló és sikeres vállalkozást építeni történelmi felelősség és dicsőséges küldetés is egyben, mellyel a jelen korok a lehetőséget kezünkbe téve ruháznak fel minket. Eltökéltséggel és magabiztossággal indulunk el ezen az új ösvényen, hogy újabb kihívásokkal nézzünk szembe a végső siker felé vezető úton.”

 

A cikket írta: Blaskó Gergely - (A szerzőről)

Szóljon hozzá!

Küldés (Ctrl+Enter)

Közösségi oldalaink

  • Facebook: bestmachinery
  • Twitter: BestMachineryHU
  • YouTube: user/Bestmachinerykft/
  • Twitter: BestMachineryHU

Nem találja?

Kövessen minket a Facebookon...


Tetszik? Kattintson és ajánljon!

 

feedburner logo Blog - RSS feed

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot?*

Kérem, pipálja be a jelölőnégyzetet!

 Elfogadom
Név:*
E-mail cím:*

 

Adatvédelmi (GDPR) nyilatkozat
és adatvédelmi irányelvek,
Irányítási politika

Ki olvas minket?

Oldalainkat 430 vendég és 0 tag böngészi